Διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης

Διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης

Ιούνιος 24, 2018 - 18:07
30 σχόλια

Την προώθηση του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, μέσω της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής «εξώθησης» της ΝΔ στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει ερείσματα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, όπως σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή της Κυριακής» και η οποία προχωρά στην σχετική αποκάλυψη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει το πλαίσιο για την συνταγματική αναθεώρηση, περιλαμβανομένου του διαχωρισμού, τον επόμενο μήνα παρότι ως νομικό κείμενο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από πλευράς Εκκλησίας. Ομως εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες, όπως συνέβη και με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η συνταγματική αναθεώρηση, μαζί με τη συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι δύο από τα βασικά πεδία ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του 2019 που μπορεί να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές.

(ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)

 

Ειδήσεις: 

30 Σχόλια

Το να γράφετε ελληνικά στο portal το οφείλετε στην εκκλησία. Αυτή διέσωσε την αρχαία ελληνική γλώσσα που εξελίχθηκε έως σήμερα. Ποιος μάθαινε γράμματα στα παιδιά; Ο δάσκαλος και ο ιερέας. Ποιος έδωσε την περιουσία για να γίνουν οι εθνικοί αγώνες, τα συσσίτια, τα ορφανοτροφεία, τα γηροκομεία, oι οίκοι τυφλών; Η εκκλησία. Υποθέτω ότι μετά τον διαχωρισμό τον κράτος θα τα αναλάβει. ΣΩΘΗΚΑΜΕ! Το κράτος και το έθνος λοιπόν οφείλει στην εκκλησία. Αυτά προς απάντηση σας.

Πόσες φορές δεν έχω σκεφτεί τι σχέση έχω με τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής που λέγεται Ελλάδα. Στους αιώνες που πέρασαν από το τέλος της ελληνιστικής περιόδου μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους με την επανάσταση του 1821 (οι κληρονόμοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας ακόμα το έχουν γινάτι) οι ντόπιοι πληθυσμοί συνέχισαν να μιλάνε τη γλώσσα που ήξεραν, με την αναμενόμενη εξέλιξή της φυσικά, ενώ αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη νέα θρησκεία που τους επιβλήθηκε από τους ηγεμόνες (η οποία έκανε τα πάντα για να καταστρέψει την παλιά). Η γλώσσα μεταδιδόταν προφορικά (συνεχίζει)

(…) βιβλία έβρισκες σχεδόν αποκλειστικά στα μοναστήρια και οι «εγγράμματοι» ήταν σπάνιοι, παιδιά πλουσίων που είχαν σπουδάσει στην Ευρώπη. Μεγάλο μέρος της αρχαίας κληρονομιάς χάθηκε και ό,τι απόμεινε το διέσωσαν κυρίως οι δυτικοί μελετητές. Το ελληνικό κράτος έπρεπε να αναπτύξει εθνική ταυτότητα. Γλώσσα και ορθοδοξία ήταν η κόλλα, έτοιμες ιεραρχικές δομές προσέφερε ο κλήρος και οι κοτζαμπάσηδες που όμως συχνά ήταν με το μέρος των τούρκων (αν ήταν στο χέρι τους δεν θα γινόταν επανάσταση). Η καθαρεύουσα ήταν σχεδόν ξένη γλώσσα για τους πολλούς και ελάχιστοι κατανοούν τα κείμενα της λειτουργίας.

σιγουρα συνεβαλε και η εκκλησια στην διασωση του εθνους,με το αζημιωτο βεβαια,αλλα αυτα ανηκουν σεεναν αλλο αιωνα ειχε υποχρεωση να το κανει,πλεον εχει υποχρεωση να κατανοησει το ποιο ειναι το εργο της και να πορευτει με αυτο και για αυτο!

Για να ακριβολογούμε οι δυτικοί μελετητές διέσωσαν ένα μέρος της αρχαιοελληνικής γραμματείας ένεκα των βυζαντινών λογίων που το μετέφεραν μαζί τους διαφεύγοντας στην Δύση προ της επελαύνουσας τουρκοκρατίας. Πριν στην Δύση δεν υπήρχαν συγγράμματα λόγω της καταστροφής του δυτικού ρωμαικού κράτους από τους βαρβάρους. Ένα άλλο μέρος διασώθηκε στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών όπως αναφέρει ο 01:10 όπου εκεί υπήρχαν βιβλία και χαρτί. Πολλά αρχαιοελληνικά συγγράμματα διασώθηκαν από την φθορά δια της αντιγραφής ακόμα και στα διάκενα των γραμμών των ιερών κειμένων όταν υπήρχε έλλειψη χαρτιού.

Όσο για τη σχέση των νεοελλήνων με τους αρχαίους για την οποία διερωτήθηκε αναγνώστης του παρόντος λήμματος η επιστήμη της γεννετικής έδωσε τις σχετικές θετικές απαντήσεις ύστερα από σχετικές μελέτες στο ΑΠΘ (καθηγητής Τριανταφυλλίδης) διαψεύδοντας έτσι μία χρόνια εκμετάλλευση της άγνοιας του κόσμου από γνωστούς ανθελληνικούς κύκλους. Είναι γνωστά αυτά.

Διαφωνώ με τον διαχωρισμό. Η εκκλησία μπορεί να μαζεύει αλλά δίνει-δίνει δίνει σε όλους , στο Κράτος πρώτα απ' όλα, στην εθνική οικονομία, στον κόσμο ( με τα διάφορα ιδρύματα , που κάνουν μεγάλο έργο, αλλά κάποιοι φροντίζουν να μην φαίνεται για ευνοήτους λόγους, έχετε πάει σε γηροκομεία; ή οίκους τυφλών ή πτωχοκομεία; κ.λ.π. όπου το κράτος απουσιάζει ή δεν μπορεί.... ). Αν γίνει διαχωρισμός πόσοι δεν θα πεθάνουν στην ψάθα κυριολεκτικά..... αυτό βέβαια είναι και εντολή των τροικανών ή όπως αλλιώς λέγονται σήμερα, θέλουν μείωση των Ελλήνων κατά 17% τουλάχιστον... συμπεράσματα, δικά σας.-

Άσε τη γενετική ήσυχη, πιάσε την ανθρωπολογία καλύτερα. Έλληνας (ή οτιδήποτε άλλο) γίνεσαι, δεν γεννιέσαι, βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Το τι είμαστε εξαρτάται αποκλειστικά από το περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία) στο οποίο μεγαλώνουμε. Αυτό δεν είναι καθόλου κολακευτικό για την κοινωνία μας, αν αναλογιστώ πόση καφρίλα κυκλοφορεί. Με παρηγορεί το γεγονός ότι και άλλες χώρες και άλλοι λαοί τα ίδια σκατά είναι με μικρές διακυμάνσεις. Όσο για τον κλήρο, ανώνυμε 8:43, κανένας δεν παραχωρεί την εξουσία που κατέχει αν δεν τον υποχρεώσουν.

Τι μυαλά μπορεί να κουβαλάει κάποιος που γράφει ότι οι τροικανοί θέλουν να μειώσουν τον πληθυσμό κατά τουλάχιστον 17 τοις εκατό;

Γιατί έχεις καμμένο μυαλό 15:45; Τι έγινε δεν σου αρέσει η επιστημονική έρευνα για να μπορείς να λές τα γνωστά φληναφήματα; Έλληνας γεννιέσαι και ελληνίζων γίνεσαι. Έτσι λέει η λογική και έτσι θα είναι πάντα. Για την καφρίλα δεν διαφωνώ γιατί ελλείψη παιδείας είναι γνώρισμα πολλών νεοελλήνων που αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας

@ 16.49 17% λιγότερο μυαλό τουλάχιστον, αλλά η ηλιθιότητα δεν εμποδίζει το εκλογικό δικαίωμα. Απεναντίας, οι εκλογές κρίνονται από το κρίσιμο ποσοστό μετακίνησης ηλιθίων. Οσοι έχουν πέντε δράμια μυαλό, δεν παρασύρονται από προεκλογικές εξαγγελίες-φιέστες.

Η επίθεση της Νέας Τάξης Πραγμάτων εναντίον των Ελλήνων έχει ξεκινήσει βλέπω και εδώ με τα troll να γράφουν οτιδήποτε για παραπλάνηση......Κάνετε και κανένα σταυρό που υπάρχει η εκκλησία που ανέθρεψε πραγματικούς επαναστάτες και έδιωξαν τον Τούρκο διαφορετικά θα είμαστε υπό σκλαβιά ακόμα! Ο Κολοκοτρώνης διέταξε «τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους». Ο «Γέρος του Μοριά» κατάλαβε τη σημασία που είχε ο φόβος... που ακόμα και σήμερα προσπαθούν να μας εμφυσήσουν τα troll της Ν.Τ.Π.

Όταν γεννιέσαι είσαι απλά ένα κομμάτι κρέας: μαμ, κακά και νάνι. Η γενετική σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις οτιδήποτε, η ανθρωπολογία σε κάνει έλληνα, τούρκο ή ινδιάνο της Αμερικής. Αυτό λέει η επιστημονική έρευνα, σε όποιον ενδιαφέρεται φυσικά να μάθει, όχι σε όποιον γράφει σχόλια περί "επιστημονικής έρευνας" για να κουβαλάει νερό στο μύλο των χρυσαύγουλων.

άσε μας ρε ηλίθιε με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την φυσική εξέλιξη και πρόοδο των πραγμάτων. Μην μένεις προσκολλημένος στο παρελθόν σαν κάτι γέρους (εκτός αν είσαι όντως γέρος). Ο κόσμος προχωράει. Μπορείς να μου απαντήσεις γιατί πρέπει κράτος και εκκλησία να είναι στενά συνδεδεμένα; Δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη η εκκλησία; Γιατί να μπλέκεται στα του κράτους; Και το αντίθετο.

Δηλαδή 08:57 μας λες με άλλα λόγια ότι ο χιμπαπτζής στο κατάλληλο περιβάλλον μπορεί να γίνει άνθρωπος. Είσαι για πολλά γέλια ανθρωπολόγε της φακής. Το DNA σου είναι ελληνικό και μάθε να ζεις με αυτό γιατί βλέπω ότι σου στρίβει.

Εσένα 23:49, αν και το DNA σου είναι ανθρώπινο, το περιβάλλον σου σε έκανε χιμπατζή

07/45 Ξέρεις εσύ. Τους ξεχωρίζεις τους χιμπατζήδες και όλοι μαζί συνεννοείστε άψογα μεταξύ σας

Διερωτώμαι εάν το portal έχει καταλάβει ότι παρενοχλείται από μισαλλόδοξο και προσβλητικό λόγο ανάγωγων και αμόρφωτων τύπων και δεν λαμβάνει τα μέτρα του ώστε να προστατεύεται η αξιοπρέπεια των αναγνωστών από υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Αυτή η ρητορική μίσους εναντίον όποιου διαφωνεί υποκρύπτει ανθελληνική σκοπιμότητα διχασμού της κοινωνίας και εκτράχινσης των συμπεριφορών.

Κι εγώ ζήτησα επανειλημμένα να μπουν κανόνες ευπρέπειας στα σχόλια, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση της ανωνυμίας. Θα μετράς τα λόγια σου αν ξέρεις ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις βρίζοντας ή λέγοντας ψέματα εν γνώσει σου. Αλλά το πόρταλ δεν έχει δείξει ποτέ τη διάθεση να βάλει τέτοιους κανόνες. Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για υπεύθυνους σχολιαστές και απ' την άλλη πάρα πολλοί σχολιαστές μπαίνουν για να μωρολογούν. Και κάτι άλλο που οι διαχειριστές πρέπει να αλλάξουν είναι το όριο των 600 χαρακτήρων.

Θέλουμε θρησκευτικά και ιστορία να διδάσκει στο σχολείο πτυχιούχος ιερέας. Το σύνταγμα λέει ότι υποχρέωση της πολιτείας για την παιδεία είναι να αναπτύσσει την εθνική και θρησκευτική συνείδηση. Είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή.

Εγώ θα έλεγα ότι ο παπάς όσο πιο αμόρφωτος είναι και όσο πιο ζηλωτής (κάτι σαν τους ιρανούς μουλάδες), τόσο το καλύτερο. Αν είναι μορφωμένος θα έχει πολλά συνειδησιακά προβλήματα. Όσο για το Σύνταγμα, όχι μόνο μπορεί αλλά και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο ιερέας διδάσκει ανθρώπινες αξίες και ιδανικά στα παιδιά μας όπως αξιοπρέπεια, πατριωτισμό, αυταπάρνηση, αγάπη στον πλησίον, σεβασμό στα θεία.

Αυτός σε έβαλε να γράφεις εξυπνάδες για χιμπατζήδες και να νομίζεις ότι είναι σοβαρά επιχειρήματα; Και τι κατάλαβες από το άρθρο του Τριανταφυλλίδη; Η επιστήμη δεν προσφέρεται για πολιτική χρήση, το έκαναν στη Γερμανία του μεσοπολέμου και κάηκε ο πλανήτης.

Η χωρα διαλυεται κοινωνικα,εθνικα,και εσεις τσακωνεστε για τον διαχωρισμο εκκλησιας -κρατους.Ετσι να κοιτατε το δενδρο και να χανεται το δασος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.