Η «γεωγραφία» των προσφύγων στην Τρίπολη: Πόσοι είναι, από πού, πόσο θα μείνουν

Η «γεωγραφία» των προσφύγων στην Τρίπολη: Πόσοι είναι, από πού, πόσο θα μείνουν

Ιούνιος 19, 2018 - 13:20
59 σχόλια

Μουσουλμάνοι από τη Συρία στην πλειονότητά τους - Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα έως το 2019

Στην αρχή, τους έβλεπες να κυκλοφορούν μόνο βράδυ, αλλά όχι πολύ αργά. Λίγο μετά τις 22:00 και για λίγη ώρα, γυναίκες με μαντίλες, μωρά στα καρότσια και μεγαλύτερα παιδιά να τις κρατούν από το χέρι, συνοδευόμενες από τους συζύγους τους ή άλλους άνδρες συγγενείς, αποτολμούσαν μια βόλτα στην πλατεία Άρεως συνήθως. Με βλέμμα διερευνητικό και ανήσυχο, αμήχανοι, έκαναν αυτό που κάνουμε όλοι: μια βόλτα για λίγο αέρα.

Σε λίγο καιρό, εκείνοι που ήρθαν πρώτοι στα διαμερίσματα, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Δήμος Τρίπολης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2018, άρχισαν να βγαίνουν και τη μέρα, δειλά στην αρχή, με περισσότερο θάρρος μετά. Τους συναντάμε στις παιδικές χαρές, μια και έχουν πολλά παιδιά: Για να μιλήσουμε με αριθμούς, στην Τρίπολη αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 181 άτομα σε 31 διαμερίσματα. Από αυτά, τα 110-120 είναι παιδιά, όπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ο κ. Μιχάλης Πουλάκης, συντονιστής της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος ESTIA, το οποίο έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ.

 

Μουσουλμανικές οικογένειες από  τη Συρία στην πλειονότητά τους

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χώρα προέλευσης του 80% των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τρίπολη είναι η Συρία. Ακόμα, υπάρχουν τρεις οικογένειες από το Ιράκ και μία από την Αλγερία. Όλοι είναι μουσουλμάνοι.

Ρωτήσαμε τον κ. Πουλάκη αν θα υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών αυτών των ανθρώπων, εκ μέρους της Πολιτείας. Μας απάντησε ότι η κοινότητα των μουσουλμάνων της Τρίπολης που ζει εδώ πριν από την άφιξη των προσφύγων, έχει βρει τρόπους να θρησκεύεται και ότι οι περισσότεροι μεταβαίνουν στην Αθήνα όπου έχουν συγγενείς και όπου η μουσουλμανική κοινότητα είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, ενδεχομένως θα υποβληθεί αίτημα στον Δήμο Τρίπολης ώστε να βρεθεί χώρος.

 

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφυγόπουλων προχωρεί κανονικά

Όπως μας είπε ο κ. Πουλάκης, ως προς την εκπαίδευση και την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Τρίπολης, θα αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια και με τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα αποφασιστεί αν θα δημιουργηθεί ΔΙΕΠ ή αν θα δημιουργηθεί τμήμα ένταξης. Πιθανόν είναι, κατόπιν συνεννόησης με όλους τους αρμόδιους, να γίνει προσπάθεια ώστε να κάνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους μαθήματα ελληνικών μέσα στο καλοκαίρι. Εξάλλου, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μιλούν κάποια ευρωπαϊκή γλώσσα.

Ακόμη, προκειμένου τα παιδιά να ενταχθούν στο ελληνικό σχολείο, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους. Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί 40 παιδιά στο ΙΚΑ, ενώ εξετάζεται συνεργασία με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα ο εμβολιασμός όλων των παιδιών. Σημειωτέον, βέβαια, ότι συνολικά η Τρίπολη θα φιλοξενήσει 300 πρόσφυγες σε 50 διαμερίσματα, επομένως ακόμα περιμένουμε τουλάχιστον εκατό άτομα, η πλειονότητα των οποίων θα είναι παιδιά, αφού οικογένειες είναι πολύτεκνες.

 

Οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα αν υπάρχει εξασφάλιση ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και μετά τον Δεκέμβριο του 2018, όταν λήγει η χρηματοδότηση αυτής της φάσης του προγράμματος και μας απάντησε ότι είναι εξασφαλισμένο το πρόγραμμα ως και το 2019, ενώ θα συνεχίσει να υλοποιείται και αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέταση των αιτήσεων ασύλου είναι μια χρονοβόρος και δύσκολη διαδικασία –εξάλλου πολλές φορές η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό, ώστε να προχωρούν οι διαδικασίες.

Τρεις οικογένειες που φιλοξενούνται στην Τρίπολη έλαβαν άδεια παραμονής.

 

Οξύνεται η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη - «Στριμωγμένη» η Μέρκελ

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών της μεγάλης κρίσης που έχει λάβει χαρακτήρα μετακίνησης πληθυσμών. Εξάλλου, δεν καταφθάνουν στην Ελλάδα μόνο άνθρωποι που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, αλλά και πολλοί οικονομικοί μετανάστες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγεκλα Μέρκελ, η οποία το 2015 προσκαλούσε στη Γερμανία τους πρόσφυγες και μιλούσε για ανοικτά ευρωπαϊκά σύνορα, καλείται μέσα σε έναν μήνα, ύστερα από τελεσίγραφο που της έδωσε ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Η άφιξη περισσότερων του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί. Και η κυρία Μέρκελ πιέζεται ασφυκτικά να υιοθετήσει αυστηρότατη πολιτική για το μεταναστευτικό, που σημαίνει ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει άλλη συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στο δυσοίωνο αυτό περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, η οποία, όπως φαίνεται, ετοιμάζεται να νίψει τας χείρας της. Αλλά παράλληλα οφέιλει να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες απέναντι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο για τουλάχιστον τρία χρόνια.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

Γαλανιάδη Εύα


59 Σχόλια

Στοιχεία του ΟΗΕ: 58.000 οι πρόσφυγες στη χώρα, 43% είναι από τη Συρία, 27% από το Ιράκ, 7% από το Αφγανιστάν, 5% από την Τουρκία, 4% από το Πακιστάν, 2% από το Ιράν, 1,5% από την Παλαιστίνη, 1% από το Κουβέιτ, 1% από το Κογκό και 5% από λοιπές εθνικότητες. Κατά την ακροδεξιά προπαγάνδα αυτοί είναι το προγεφύρωμα των τζιχαδιστών για την άλωση της Ελλάδας από τους ισλαμιστές και την επικράτηση της σαρία. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.Τα κόμματα χρησιμοποιούν ανθρώπινες ζωές για να κερδίσουν ψήφους και τα ΜΜΕ για αναγνώστες. Ανήθικα παιχνίδια.

Από το 1991 έχουν έλθει στην Ελλάδα περί τα 250 μύρια. Μην λές ψέματα για τα στοιχεία του ΟΗΕ γιατί δεν σε πιστεύουμε. 58.000 έχει μόνο η πλατεία Ομονοίας και τα πέριξ όπου ''λιάζονται''. Η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ γαι την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών έχει πεί για 200.000 το 2016 και 20.000 το 2017 σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ''στα άκρα'' που παρακολούθησα ο ίδιος στις 05/05/2017. Δες την εκπομπή στο youtube. Τα σύνορα έκλεισαν τέλη 2015. Το 5% όσων έρχονται στην Ευρώπη είναι του σκληρού ουαχαμπιτικού ισλάμ λένε οι ξένες υπηρεσίες ασφαλείας κατά καιρούς. Κάνε τον υπολογισμό μόνος.

Δεν θέλουμε τέτοιους <<επενδυτές>> κ.κ. της κυβέρνησης & της δημοτικής αρχής, σας τους χαρίζουμε.....

Λυπάμαι πάρα πολύ που βλέπω να λείπει ο Παύλος από αυτά τα σχόλια Πιστεύετε αληθεια ότι μπορείτε να αναπτύξετε διάλογο και επιχειρήματα χωρίς να έχει πρώτα τοποθετηθεί Εκείνος;

Ο Παυλος βρισκεται καπου παραλιακα και αυτη την στιγμη το μερος της θεραπειας του ειναι να ψαρευει,και να κανει ποδηλατο !Βεβαια καπου καπου τον πιανουν οι εμμονες για Κυριακο και Αδωνη και αρχιζει τις γνωστες του θεωρειες! Η ομαδα δουλευει καλα πανω του και βλεπουμε μια καλυτερευση !

Η συζήτηση αφορά χρυσαυγίτες, αργόμισθους και αριστερούς της φακής. Με λίγα λόγια "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα των τρώνε οι κότες". Συνεχίστε...

Ήταν που θα ερχόντουσαν οικογένειες προσφύγων,Σύριοι χριστιανοί,άνθρωποι σαν και μας.Ακόμη και τον δεσπότη είχε επιστρατεύσει για να μας καθησυχάσει.Αυτό που βλέπουμε,και έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε,είναι ότι γέμισε η πόλη με άτομα που φορούν μπούργκα,μαύρες κελεμπίες και σαρίκια(που νομίζουν ότι βρίσκονται στη χώρα τους,οι της Αναπτυξιακής τι κάνουν,δεν τους συμβουλεύει,δεν τους ελέγχει κανένας;)Και έχουν έρθει κατά τα λεγόμενα του Μήτσου 31 οικογένειες.Φανταστείτε να έρθουν και οι υπόλοιποι,θα μαυρίσει το μάτι μας.Ήταν που έγινε η αρχή,χιλιάδες θα έρθουν.Θα φτάσουμεστο σημείο ναλλάξουμε πόλη

Ε τι να σας κάνω... νέα πασοκρατία και σανέλ θέλατε, λουστείται τα τώρα... και θα έχει κι' άλλο... Και μην πείτε ότι δεν τα ξέρατε. Από το 1991 που ξεκίνησε η λαθρομετανάστευση δεν έκαναν τίποτα για να την εμποδίσουν. Ίσα ίσα που την ενθάρρυναν. Θυμάστε τα αμίμητα ''ευχαριστούμε που μας προτιμήσατε'' του κ. Παυλόπουλου και ''Από πότε έχει σύνορα οι θάλασσα;'' του κ. Τσίπρα. Αλλά εσείς τους ψηφίζατε για την οικονομία. Με την τσεπούλα τι γίνεται και για τα εθνικά θέματα πέρα βρέχει.

Εγω πιστευω μονο τον Κο Βρεντα που μας διαβεβαιωνε οτι ολοι οσοι θα ερθουν στην Τριπολη θα ειναι χριστιανοι ! Ο Κος Βρεντας δεν μπορει να ειναι *** κ να μας ελεγε ψεματα !

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.