Τατούλης

Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα

Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα

Ιούνιος 12, 2018 - 23:28
67 σχόλια

Τσίπρας για πΓΔΜ: Διπλωματική νίκη, ιστορική ευκαιρία

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας ανέφερε στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. «Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ακολοθεί το πρωθυπουργικό διάγγελμα:

Ελληνίδες, Έλληνες,
Πριν από λίγη ώρα και μετά από πολύμηνες και επίμονες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να καταλήξουμε σε Συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, για την επίλυση της χρόνιας διαφοράς μας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος.

Εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, από την ίδρυση του γειτονικού ομόσπονδου Κράτους της Γιουγκοσλαβίας, και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1992, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικειοποίηση της βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό.

Με δύο λόγια, το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους. 

Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως  Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 

Έτσι επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.  

Την ίδια στιγμή -και ίσως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα- στη Συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.   

Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο Μακεδόνας, όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλλά πέραν αυτών, μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονές μας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική. 

Συγκεκριμένα:

Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα, καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.

Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. 

Τέλος, αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους. 

Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε, επίσης, σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή – κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας. 

Η Συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. 

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό. 

Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει  τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. 

Με απλά λόγια, εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. 
Η Ελλάδα, τέλος, θα κυρώσει τη μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. 

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα. 

Ελληνίδες, Έλληνες, 

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. 

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το έθνος μας, αλλά συνολικότερα την περιοχή μας.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας. 

Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον. 

Ένα παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας.

Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή. 

Σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών. 

Και είμαι βαθιά περήφανος για αυτό.

Και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. 

Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. 

Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε και σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις: 

67 Σχόλια

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ

Μια μεγάλη αλήθεια, που την κρύβουν επιμελώς οι «εθνικόφρονες» είπε στο ραδιόφωνο 24/7 ο Φίλης. Πως η προδοσία του ονόματος της Μακεδονίας μας ήταν προγραμματική θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και βέβαια την υπερψήφισαν το 2015 οι Καμμένοι, που τώρα κάνουν τις… μωρές παρθένες.

PΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 14 Δεκεμβρίου του 1924 : "Ζήτω η εργατοαγροτική επανάσταση της Βουλγαρίας! Ζήτω η εργατοαγροτική κυβέρνηση! Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη! Περνώντας στα γεγονότα μετά την μικρασιατική καταστροφή η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαταστήσει στη Μακεδονία χιλιάδες ξεριζωμένους Έλληνες. Άμεσα το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «με τον βίαιο εποικισμό της Μακεδονίας εξοντώνουν τον μακεδονικό λαό»! ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΤΕ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ

23:41 είμαι το 02:27/10:26/14:57 : Θα στο αναδιατυπώσω γιατί φαίνεται ενοχλήθηκες, αφού στη διπλωματία χρησιμοποιείται άλλο λεξιλόγιο : Βαρέθηκα τις διαδικτυακές κομματικές ασυναρτησίες που 'ξεφυτρώνουν' σε όποιο θέμα μπαίνεις για να σχολιάσεις. Στις εκλογές αν δεν ψηφίσω κάποιον συγκεκριμένα, θα ρίξω λευκό, έγκυρο ή άκυρο. Κατά τ' άλλα καλόν ύπνο, καλό ξύπνημα και καλό ραντεβού στις κάλπες μαζί με άλλους που έχουν στο μυαλό τους ότι έχω και εγώ, όπως το είπες. Α, και κρίμα στον άνθρωπο που σε έχει στο γραφείο του και τον εκθέτεις, γιατί αν είναι αυτός που νομίζω ότι είναι τον είχα ψηφίσει.

1 - Λοιπόν, ακατανίκητη η δύναμη των βλακών. Ένα μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας κατοικείται από σλάβους αιώνες τώρα, μιλάνε ένα ιδίωμα που το λένε μακεδονικό, αποτελούσαν μέρος της Γιουγκοσλαβίας μέχρι που κατέρρευσε μετά τις άοκνες προσπάθειες του δυτικού κόσμου και από τότε άρχισαν τα όργανα. Διάφοροι πατριδοκάπηλοι ένθεν και ένθεν εκμεταλλεύονται το θέμα για το δικό τους συμφέρον κι εμείς τρέχουμε πίσω τους. Οι "σύμμαχοί" μας για γεωπολιτικούς λόγους θέλουν να εντάξουν τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και έρχεται τώρα ο Κούλης να τους χαλάσει τη σούπα.

2 - Από την άλλη μεριά έχουν τον Γκρούεφσκι (που θα έπρεπε να είναι φυλακή) να κινητοποιεί τα δικά του πρόβατα χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια με τους δικούς μας πατριδοκάπηλους. Προβλέπω ότι η συμφωνία δεν θα υπογραφεί, ότι οι «σύμμαχοί» μας θα βρουν άλλους τρόπους για να κάνουν τη δουλειά, τα Σκόπια θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονία σκέτη όπως συμβαίνει από χρόνια παγκοσμίως και εμείς θα βράζουμε στο ζουμί που μας έβαλε ο αντωνάκης που γυαλίζει το μάτι του για να γίνει βεζύρης στη θέση του βεζύρη το 90 τόσο. Ξεσκονίστε τα λάβαρα και τις σημαίες!!!

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ. ΤΟΤΕ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΛΟΙΠΟΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ISIS/UCK ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ... PREPARE YOURSELF ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΕΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ $YRIZOKK€

Είμαι το πάνω 01:12 και τα λοιπά : Καταρχήν, 10:38/10:40 ευχαριστώ για την ανάλυσή σου που είναι πολιτική και όχι κομματική και χαίρομαι που από τη γραφή σου φαίνεται να γνωρίζεις καλά την κοινωνική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί εμένα που είμαι από την Πελοπόννησο με αποκάλεσαν σκατοκέφαλη και το χειρότερο είναι ότι δεν το έκαναν άτομα με ακραίες αντιλήψεις. 13:22 νομίζω ότι οι ιμπεριαλιστές επί του παρόντος θέλουν στο προσεχές μέλλον να διαλύσουν την Τουρκία για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πλούσιας Μ.Ανατολής, οπότε τους ενδιαφέρει να τους έχουν όλους στα Βαλκάνια απλώς "σούζα".

Το έλεγε κι ο Ηράκλειτος. Και ξέρεις, μαζί με τις δυνάμεις του ISIS/UCK στην Αλβανία είναι και κάτι πράσινα ανθρωπάκια από τον Άρη και ροζάκια από την Αφροδίτη. Ο Πλούτωνας δεν στέλνει στρατό, πολύ μακριά. Εμείς όμως θα τους κατατροπώσουμε με τον Ήλιο της Βεργίνας, θα τους κάψουμε όλους (ξέρεις τι θερμοκρασίες επικρατούν στον 'Ηλιο)

Για την 14:56, μπα, δεν έχω πάει ποτέ μου πάνω από την Αττικοβοιωτία, λίγη κοινή λογική και στοιχειώδης γνώση της ιστορίας είναι αρκετή. Και θα ήμουν ευτυχής αν καταργούνταν τα σύνορα, κατανοώ όμως ότι το να μαντρώσουν 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες, αν μας μαντρώνουν λίγους-λίγους είναι πιο εφικτό.

16:49 είμαι το 14:56 και τα λοιπά : Αν είσαι το 10:38/10:40, μπράβο σε παραδέχομαι, άρχισες κατά τη γνώμη μου να επιδίδεσαι σε σωστή πολιτική γραφολογία. Κατά τ' άλλα, νομίζω ότι ξέρεις τη χρήση των εισαγωγικών στις λέξεις, είσαι ενημερωμένος/η για τη διέθνη πραγματικότητα, είσαι ανήσυχος πολίτης της Ελλάδας και μέλος της διεθνούς κοινότητας. Τέλος, τους θεσμούς και τα πρόσωπα αυτών τα σέβομαι απόλυτα και όταν πάω να ψηφίσω κοιτάζω το έργο τους και τί προγραμματίζουν να κάνουν. Με άλλα λόγια, δεν έχω κάτι να χωρίσω με τον κ. Περιφερειάρχη, αλλά σ' εσένα λέω : Άντε γεια, μη με ξαναενοχλήσεις.

Κομμουνιστική πρόκληση μέσα στην βουλή απότον συριζαίο βουλευτή Ουζουνίδη: Όχι μόνο μίλησε την γλώσσα των σκοπιανών, αλλά τους αναγνώρισε ως «Βόρεια Μακεδονία» πριν καν υπογραφεί η προδοτική συμφωνία. Είναι πολλά τα λεφτα Άρη.....................

17:50 και λοιπά : Καλή συνέχεια στη καλή δουλειά που κάνετε στη διαδικτυακή επικοινωνία. Οι ανταπαντήσεις σας όλες αυτές τις μέρες που σχολιάζω σε διάφορα θέματα πραγματικά με κατατροπώσανε, περιέχουν ουσιώδη επιχειρήματα. Έχω σχολιάσει στα θέματα : Αρκαδικός, Γεννιάς, το 19ο σχόλιο με την πολιτιστική διπλωματία, πλατεία με μηχανάκια, στο παρόν θέμα και σε τίποτα άλλο. Πείτε το και στο σχολιαστή του θέματος Μπαρμπαρούση. Αrcadia portal : ευχαριστώ που μου δώσατε βήμα, καλό κουράγιο με αυτά που διαβάζετε πριν τα αναρτήσετε. Εγώ μονο μερικές μέρες άντεξα. Κάποιοι πραγματικά δεν παλεύονται.

Το δυστύχημα της πατρίδας είναι οι εθνομηδενιστές απόγονοι των ορφανών του ΣΤΑΛΙΝ και υιοθετημένων από τον πρίγκιπα Κάρολο.

Πολύ κακό για το τίποτα. Απόψε η πρόταση μομφής θα απορριφθεί, αύριο θα μπουν οι υπογραφές από Τσίπρα και Ζάεφ, η συμφωνία μάλλον ΔΕΝ θα μπει σε ισχύ γιατί θα σκοντάψει στους σκοπιανούς (είναι πιο ηλίθιοι από μας) και θα μείνει ένα ακόμα επεισόδιο ντροπής για τους πολιτικούς μας αλλά και για μας τους ίδιους που παίρνουμε φωτιά και γεμίζουμε τις πλατείες σαν χαζοχαρούμενα παιδάκια νηπιαγωγείου. Τα Σκόπια για όλο τον κόσμο εκτός από μας είναι Μακεδονία. Το παιχνίδι έχει χαθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.