Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα

Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα

Ιούνιος 12, 2018 - 23:28
67 σχόλια

Τσίπρας για πΓΔΜ: Διπλωματική νίκη, ιστορική ευκαιρία

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας ανέφερε στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. «Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ακολοθεί το πρωθυπουργικό διάγγελμα:

Ελληνίδες, Έλληνες,
Πριν από λίγη ώρα και μετά από πολύμηνες και επίμονες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να καταλήξουμε σε Συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, για την επίλυση της χρόνιας διαφοράς μας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος.

Εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, από την ίδρυση του γειτονικού ομόσπονδου Κράτους της Γιουγκοσλαβίας, και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1992, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικειοποίηση της βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό.

Με δύο λόγια, το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους. 

Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως  Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 

Έτσι επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.  

Την ίδια στιγμή -και ίσως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα- στη Συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.   

Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο Μακεδόνας, όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλλά πέραν αυτών, μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονές μας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική. 

Συγκεκριμένα:

Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα, καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.

Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. 

Τέλος, αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους. 

Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε, επίσης, σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή – κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας. 

Η Συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. 

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό. 

Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει  τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. 

Με απλά λόγια, εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. 
Η Ελλάδα, τέλος, θα κυρώσει τη μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. 

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα. 

Ελληνίδες, Έλληνες, 

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. 

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το έθνος μας, αλλά συνολικότερα την περιοχή μας.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας. 

Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον. 

Ένα παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας.

Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή. 

Σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών. 

Και είμαι βαθιά περήφανος για αυτό.

Και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. 

Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. 

Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε και σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις: 

67 Σχόλια

.................η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική με την διευκρίνηση στα έγγραφα του ΟΗΕ ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα. Οι σκοπιανοί θα αποκαλούνται "Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας". Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι "citizen of the republic of northern makedonija".Δηλαδη μακεδόνες. Με λίγα λόγια ξεπουλήθηκαν όλα στους σκόπιανους.

Μόνο θλίψη για το σημερινό μας κατάντημα. Εθισμένος στο ψέμα και με μοναδικό κριτήριο την παραμονή στην καρέκλα ένας ανίκανος καταληψίας βρέθηκε από την οργή των Ελλήνων (για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, άσχετα αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τον κατάργησαν αλλά τον αύξησαν) πρωθυπουργός και βάλθηκε να ολοκληρώσει αυτό που επιθυμούσαν οι κομμουνιστοσυμμοριτες πρόγονοι του: την παράδοση της Μακεδονίας στους σλαβοβουλγαρους. Τότε ο ελληνικός λαός τους έδωσε μάθημα γερό και τους ξαποστείλε στο Σιδηρούν παραπέτασμα να ζήσουν το κομμουνιστικό τους όνειρο. Σήμερα?

Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης :Την προδοσία πολλοί αγάπησαν. Τον προδότη, ουδείς. Ο Θουκυδίδης, πολλούς αιώνες νωρίτερα, θέλοντας να δείξει τι είναι προδότης έγραψε «Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει…» Το μυαλό του Θουκυδίδη, δεν το έχει κανένας μας, ωστόσο αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς....>>

Τεράστια επιτυχία Τσίπρα. Το σημαντικό της συμφωνίας δεν είναι τόσο στο όνομα όσο στις δευτερεύουσες συμφωνίες. Τους έκανε να παραδεχτούν, υπογράφοντας επίσημη συμφωνία, ότι καμία σχέση δεν έχουν με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ότι μέρος του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας είναι η αρχαία μακεδονία, ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους μακεδόνες, ότι δικιά τους "μακεδονική" γλώσσα είναι σλαβική και δεν έχει σχέση με την αρχαία μακεδονική. Απαλείψεις αλυτρωτικών αναφορών κλπ κλπ Με το καρότο του ονόματος τους δελέασε και υπέγραψαν πολύ σημαντικότερα πράγματα.

Ο «Μακεδονικός» αλυτρωτισμός δεν είχε να κάνει με τον Μ. Αλέξανδρο. Αυτό ήταν η γελοιότητα του Γκρουέφσκι που κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά. Ο «Μακεδονικός» αλυτρωτισμός είχε να κάνει με τον Σλαβικό Αλυτρωτισμό, δηλαδή τον Αλυτρωτισμό του Ίλιντεν, σύμφωνα με τον οποίο "μακεδονικοί" πληθυσμοί ζουν υποδουλοι στην Ελλάδα (Μακεδονία του Αιγαίου) και στη Βουλγαρία (Μακεδονία του Πιρίν). Αυτό παρέδωσε ο ανιστόρητος Τσίπρας στα Σκόπια.

@11:57 αν ο αλυτρωτισμός τους είναι σλαβικός με την έννοια που του αποδίδεις τότε δεν έχει καμία σημασία το όνομα της χώρας, αφού το περιεχόμενο μένει το ίδιο. Δλδ "είμαστε Χ πληθυσμός και μειονότητες εμάς των Χ υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία". Οπότε ο Τσίπρας δεν παρέδωσε τίποτα.

Προς ανωνυμο 9:59 Όταν θα γίνεται επιστρατευση επειδή οι βόρειοι Μακεδονες θα θέλουν να ενωθούν με τους νότιους τότε να πάει ο γιος σου να πολεμήσει Αλλά αριστερό κονσερβουτηδες σαν κ του λόγου σου θα ναι ήδη με τους βόρειους ..άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος σας εδω

@13:12 τι χαζομάρες για πολέμους λες μωρέ; Από που και ως που θα γίνει αυτό; Και νομίζεις ότι ένα όνομα θα τους απέτρεπε αν είχαν τέτοιες βλέψεις; Τι παιδιάστικα επιχειρήματα είναι αυτά;

Προς 13:33 Έχεις δίκιο πόλεμοι δεν γίνονται στην Μακεδονία κ οι αξιώσεις των εχθρών γίνονται αυτόματα χωρίς πρώτα να καλλιεργούνται οι συνθήκες που θα συντελέσουν σε έναν πόλεμο Ρε ουστ

@14:08 ποιες συνθήκες ρε μπαγλαμά όταν με την τωρινή συμφωνία τους εξαναγκάζει και συμφωνούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους μακεδόνες, ότι η αρχαία μακεδονία είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού, ότι τα αγάλματα της αρχαίας μακεδονίας που έχουν είτε θα τα δώσουν στο δήμο θεσσαλονίκης είτε θα βάλουν ειδική επιγραφή που θα διευκρινίζει ότι είναι ελληνικά κλπ... Μετά από όλα αυτά το όνομα είναι άνευ σημασίας και αυστηρά γεωγραφικό. Βέβαια με την ακαμψία την δική σου και των όμοιων σου όντως δημιουργούνται από εμάς συνθήκες για μίσος και πόλεμο.

Οταν λες "απο εμάς" δεν αναφέρεσαι στους Έλληνες βέβαια κατάλοιπο του Τίτο αλλά σαυτους που νιώθεις δικους σου μηδενιστή του κώλου..

Οταν λες "δημιουργούνται από εμας" σίγουρα αναφέρεσαι στους Έλληνες κ σίγουρα θα έχεις κ την Ελληνική ιθαγένεια κ σίγουρα θα θεωρείς κ τον εαυτό σου Έλληνα οπότε η η σχιζοφρένεια πάει κ έρχεται στο κεφάλι σου ή η ψευτοδημοκρατια μας δουλεύει καλά δυναμώνοντας πεμπτοφαλαγγιτες σαν κ σενα

Μπαγλαμά 14:57 τις αρχαιότητες είδαμε πόσο τις υπολόγιζαν στην αναγνώριση του σκέτου Μακεδονία. Με το πρόσθετο ''Βόρεια'' νομίζεις ότι θα τις λάβουν πολύ υπόψιν τους στις διεκδικήσεις τους για απελευθέρωση της Νότιας Μακεδονίας. Ποιους νομίζεται ότι κοροιδεύεται ρε $ΥRIZOTROLL; Τίποτα μουζίκους της πρώην ΕΣΣΔ;

Βγήκε και ο Καμμένος μακιγιαρισμένος για να μας πει ότι ναι μεν η καρέκλα είναι γλυκιά, άλλα δεν θα ψηφίσει καμία λύση με τον όρο "Μακεδονία". «Πατριώτης» εκ του ασφαλούς αφού όλοι οι λοιποί προδότες θα στηρίξουν μια ανάλογη λύση.

@16:25 δεν έχετε εσείς την πρωτοκαθεδρία στο τι εστί Έλληνας... @17:22 γιατί αν έμενε σκέτο Μακεδονία θα τους εμπόδιζε να έχουν διεκδικήσεις. Να είμαστε και λίγο πραγματιστές. Το όνομα Μακεδονία τουν έχουν αναγνωρίσει πάρα πολλές χώρες. Δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να το πάρουν πίσω. Το μόνο που απέμενε είναι να τους κάνουμε να ομολογήσουν ότι δεν έχουν τέτοιες αλυτρωτικές βλέψεις και ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους μακεδόνες. Τώρα αν θέλουν να υποστηρίξουν την ύπαρξη μειονότητας στον γεωγραφικό χώρο της ελληνικής μακεδονίας αυτό θα το έκαναν πάντα ασχέτως ονόματος.

14:11 Άρα αποτελείς κι εσύ έναν από τους ηλίθιους σχολιαστές. Μεγάλη υπόθεση να έχεις αυτογνωσία. Μπράβο!

τουλάχιστον έχω αυτογνωσία, εσύ δεν έχεις ούτε αυτήν - και βλέπω ότι ο αντωνάκης που γυαλίζει το μάτι του λέει τα ίδια με τον ιβάνωφ, το δικό μας πρόεδρο της δημοκρατίας τον βρίζει

τουλάχιστον έχω αυτογνωσία, εσύ δεν έχεις ούτε αυτήν - και βλέπω ότι ο αντωνάκης που γυαλίζει το μάτι του λέει τα ίδια με τον ιβάνωφ, το δικό μας πρόεδρο της δημοκρατίας τον βρίζει, αναλύοντας την ανακοίνωσή του καταλαβαίνεις ότι στόχος του ήταν κυρίως ο πάκης ("ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα")

@18:04 Η πρωτοκαθεδρία για το τι εστί Έλλην είναι άλλο ζήτημα εσύ ως πέμπτη φάλαγγα μεσα στο τόπο αυτό διαγεις το έργο της αν τώρα αισθάνεσαι κ Έλληνας να το κοίταξεις σε ψυχίατρο

ΠΡΌΤΑΣΗ ΜΟΜΦΉΣ ΆΜΕΣΑ!!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ!!! ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΌΤΕΣ!!!

Ο δημότης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας λέει ότι ζει στην Κυνουρία και όχι στη Βόρεια Κυνουρία. Πάει την πούλησαν την Μακεδονία μας, την χάσαμε και αυτό θα το δούμε στα επόμενα χρόνια. Μένει να μάθουμε με ποιο αντάλλαγμα.

Μετά από αυτό το «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα στιγματίζει ολόκληρη την αριστερά για πάντα. Ο προοδευτικός χώρος πέθανε ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα εξ αιτίας αυτού του παλιόπαιδου.

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ! Η Βία που μετρά την Γή πρέπει να μιλήσει!

Την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταριέται τους προδότες, αυτοί παίρνουν τα εύσημα από τα αφεντικά τους! Έτσι, μετά από τον ανθέλληνα Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών (φράου Μέρκελ!) έσπευσε με πανηγυρική ανακοίνωση να συγχαρεί τα τσιράκια της

οι κυβερνώντες είναι απάτριδες, οπότε κανένα πρόβλημα δεν έχουν με το ξεπούλημα της Μακεδονίας.Οτι δεν κατάφεραν οι ληστοσυμμορίτες στο παρελθόν, το κάνουν τώρα οι ιδεολογικοί τους απόγονοι

Σύντροφοι τα συριζορνια μας πηραν τα σωβρακα… Αλλά μη μασάτε η Χ.Α. μας φταιει!!!

@21:03 καλά ό,τι πεις κύριε κολλημένε δεξιέ... In other news, επειδή συνεχίζετε να μην διαβάζετε το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά μένετε στο περιτύλιγμα (το όνομα): Το ό,τι η συμφωνία είναι πολλή καλή για τα δικά μας συμφέροντα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ λέει ότι δεν την υπογράφει γιατί ταπεινώνει την χώρα του και διέκοψε στην μέση την ενημέρωση του για την συμφωνία από τον πρωθυπουργό του...

@ 23:04 Οπως έγραψα στην ανάρτηση για τη στάση του Μίκη Θεοδωράκη, ένα αστείο ζήτημα (το Μακεδονικό) απειλεί με γελοιοποίηση σοβαρούς (μέχρι σήμερα) ανθρώπους. Οι γελοίοι που μεταμφιέζονται γελοίοι παραμένουν

00:35 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ οι δηλώσεις του δεν είναι το ζήτημα,αυτός τουλάχιστον υπερασπίζεται την πατρίδα του.Η ουσία είναι η προδοσία του αριστερού πρωθυπουργου

Συμπολίτες, νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε τους τόνους. Πρόκειται για την επίλυση ενός θέματος που επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική για πολλά χρόνια με μία γειτονική χώρα, με την οποία η Ελλάδα ήδη έχει ανθηρές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, σε μια περίοδο όπου όλος ο κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό με τα παγκόσμια οικονομικοπολιτικά funds να 'πλακώνονται' για τη μεγάλη μοιρασιά και όλοι οι μικροί να προσπαθούν να κερδίσουν κάτι. Η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία και οι συμμαχίες είναι απαραίτητες. Παράλληλα, όταν κάποιος έχει επίγνωση της ταυτότητάς του δεν κινδυνεύει από κανέναν 'μπαμπούλα'.

@02:08 το ξαναλέω για να το καταλάβεις. Αν η άλλη μεριά θεωρεί ταπεινωτική την συμφωνία τότε εξ ορισμού η συμφωνία είναι για εμάς πολλή καλή και όχι προδοσία. Αλλά μάλλον έχεις τόσο μίσος για το ΣΥΡΙΖΑ και οτιδήποτε αριστερό που δεν σε αφήνει να δεις πέρα από αυτό.

@2:27 Συμμαχία με σφετεριστές και μπαμπούλες που έχουν ισχυρούς πατρώνους είναι λυκοφιλίες. Τους δίνεις το χέρι για χαιρετισμό και αυτοί το τρώνε.

@09:38 - Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού πιστεύει ότι είναι ξεπούλημα και προδοσία. Άρα η συμφωνία είναι καλή για τους Σκοπιανούς; Μάλλον έχεις πολύ αγάπη για τον ΣΥΡΙΖΑ και οτιδήποτε εθνικό και αυτό σε τυφλώνει.

Αφού οι Σκοπιανοί τα είχαν ήδη όλα, δηλαδή την ονομασία, την γλώσσα, την εθνική ταυτότητα, τότε για ποιο λόγο διαπραγματεύονταν μαζί μας; Για χαβαλέ; Τίποτα δεν είχαν οι Σκοπιανοί γιατί χωρίς το ΝΑΙ της Ελλάδας δεν μπαίνουν ούτε σε ΝΑΤΟ, ούτε σε Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι και θα μπορούσε να κρατήσει άκαμπτη στάση μεταφέροντας την πίεση στους Σκοπιανούς. Να πάνε οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να εκβιάσουν αυτούς ώστε να υποχωρήσουν εκεί που επιτάσσει η ΑΛΗΘΕΙΑ. Ούτε Μακεδονική γλώσσα μιλάνε, ούτε Μακεδονικό έθνος είναι, ούτε Βόρεια Μακεδονία. Το Μακεδονικό είναι το τέλος του Τσίπρα.

9:42 είμαι το 02:27 : Όλοι οι μικροί σε κάποια πατρωνία εντάσσονται δυστυχώς. Νομίζεις ότι μου αρέσει να είμαι από μια χώρα που έχει τη μητρότητα ενός σπουδαιότατου πολιτισμού και να μου λένε οι άλλοι τί να κάνω ; Όταν η οικονομία μου δεν είναι αυτόνομη δεν μπορώ δυστυχώς να το παίζω μάγκας. Ο πολιτισμός που φέρνει στη χώρα εκατομμύρια τουρίστες δεν καθιστά τη θέση μου ασφαλή (δεν μιλάω για πολέμους), αποτελεί απλώς ένας δεκανίκι για να μην σωριαστώ εντελώς κάτω. Στους άνθρωπους βέβαια που σχετίζονται με τη Μακεδονία και έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία με το θέμα πρέπει να πούμε 'συγνώμη'.

Oι εκατέρωθεν [Ελλάδα-Σκόπια] "μακεδονομάχοι" έχουν υψώσει τη σημαία του" πατριωτισμού".Ανέξοδες πολιτικές καριέρες είναι αυτές.Πως το έχει πεί ο Άγγλος διανοητής Σάμιουελ Τζόνσον; Ο πατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων.

Να δω πόσες φορές θα πεις "το τάδε πράμα είναι το τέλος του Τσίπρα". Και για πες μου, τη ρημάδα την πρόταση μομφής γιατί δεν την καταθέτει σήμερα ο Κούλης ώστε να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που περιμένουν οι Ευρωπαίοι ευεργέτες μας;

09:38 Το μίσος το δικο σου για την πατρίδα μου είναι πιο μεγάλο από το μίσος μου για το πολιτικό σας μόρφωμα.

@11:52 όχι φίλε δεν έχω μίσος για την ελλάδα. Ίσα ίσα που το θεωρώ πατριωτικό να θέλω να τελειώνουν ανούσιες διενέξεις για τις οποίες ΚΑΝΕΙΣ δεν μας παίρνει στα σοβαρά και οι οποίες διενέξεις μας κάνουν να φαινόμαστε γραφικοί στην διεθνή κοινότητα. Γιατί θεωρώ προς συμφέρον μας την επίλυση προβλημάτων με τους **γείτονες** μας, όχι επειδή τους θεωρώ αναγκαστικά καλά παιδιά αλλά επειδή είναι προς συμφέρον μας να μην έχουμε γύρω μας ασταθείς καταστάσεις και εν δυνάμει εχθρούς. Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Και η ουσία της συμφωνίας είναι η παραδοχή από τους σκοπιανούς ότι η αρχαία μακεδ ήταν ελληνική

Φίλε nick lyk, η πατριδοκαπηλία βγάζει πολύ χρήμα ειδικά τέτοιες εποχές. Για το ψωμάκι τους (μεταφορικά) παλεύουν.

Η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος χαιρετίστηκε από τη μερκελ κ τον στολενμπεργκ η χώρα είναι υπό κατοχή κ μεις μιλάμε για τη σταθερότητα με τους βόρειους ενώ στο εσωτερικό μας η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αλλαλαζει ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς

@12:39 τότε με την λογική σου για να μην έχουμε προβλήματα με την Τουρκία να τους δώσουμε και κάτι. Αυτό μας λες. Θα μας τρελλάνεις ρε μπαγλαμά;

14:01 είμαι το 02:27 / 10:26 : Είμαι κεντρώων πεποιθήσεων και σε όλες τις προεκλογικές περιόδους ανήκω στους αναποφάσιστους. Το τελευταίο 20ήμερο έχω συμμετάσχει σε διάφορες συζητήσεις (όχι πολιτικές - αυτή είναι η πρώτη μου), προσπαθώ να είμαι στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού αντικειμενική και εντός θέματος και πάντα εισέρχεται κάποιο κομματοποιημένο σχόλιο με επιχειρήματα που ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Συγνώμη, βαρέθηκα. Δεν ξέρω ειλικρινά όταν θα πάω στην κάλπη, αν θα βάλω μέσα στο φάκελο ψηφοδέλτιο ή κομμάτι από χαρτί τουαλέτας.

15:02 Για την χ.α πιστεύω πως είναι hooligans για σένα νοσταλγός του καπετάν γιωτη

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.