Θα αρθούν, κάποτε, τα capital controls;

Θα αρθούν, κάποτε, τα capital controls;

Μάιος 22, 2018 - 19:45
2 σχόλια

Τα γενικά και αόριστα βήματα της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες

Το 110σέλιδο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τίτλο «Ελλάδα: Σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον» έχει στα χέρια της η εφημερίδα «Καθημερινή» και παρουσιάζει τα πιο σημαντικά του στοιχεία.

Στο σχέδιο παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το πώς θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί, στον οποίο όμως δεν περιγράφεται κανένας συγκεκριμένος χρονικός στόχος, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά σε συγκεκριμένα νούμερα όσον αφορά την αύξηση των αναλήψεων, παρά μόνο τα παρακάτω γενικά βήματα: «Αρση των περιορισμών σχετικά με την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και την πρόωρη εξόφληση των δανείων. Αύξηση του ορίου αναλήψεων των μεταφορών σε διεθνείς λογαριασμούς και του ποσοστού απόσυρσης του κεφαλαίου που μεταφέρεται από το εξωτερικό και κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά το άνοιγμα επιχειρηματικών και ατομικών λογαριασμών», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο ανάπτυξης.

Συγχρόνως, προσθέτει ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη απελευθέρωση των τραπεζικών περιορισμών είναι «να καταργηθούν οι περιορισμοί των αναλήψεων μετρητών». Επίσης, το σχέδιο αναφέρει ότι, σε συνδυασμό με την κατάργηση των περιορισμών στο άνοιγμα νέων λογαριασμών, θα ολοκληρωθεί η κίνηση των εγχώριων συναλλαγών, ενώ συγχρόνως θα γίνει «αύξηση των ορίων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες και αύξηση του τρέχοντος ορίου έγκρισης των συναλλαγών, με σκοπό την ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής στις υποεπιτροπές των τραπεζών».

(Από το εκτενές ρεπορτάζ της kathimerini.gr)


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.