Πωλήσεις μονάδων: Αδικαιολόγητη απάθεια από όλους λίγο πριν το τέλος της Μεγαλόπολης

Πωλήσεις μονάδων: Αδικαιολόγητη απάθεια από όλους λίγο πριν το τέλος της Μεγαλόπολης

Απρίλιος 22, 2018 - 17:00
3 σχόλια

Βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου στην Βουλή για τις πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ.

Την Τετάρτη μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις εκτιμήσεις μου για το τι θα συμβεί.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης είναι μια σελίδα που όλοι σας έχετε στηρίξει και έχετε επιλέξει για την ενημέρωση σας. Μιας και γράφω τα περισσότερα άρθρα , έχω την υποχρέωση  τώρα λίγο πριν το τέλος,   για ακόμη μια φορά να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΕΗ και μέχρι τις 15 Μαίου θα αποφασίσει το τέλος της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη όπως την ξέρουμε. Μονάδες-Ορυχεία, κοιτάσματα, εργαζόμενοι όλα στον αέρα. Εκτός από την 5η μονάδα που έχει αυτή την στιγμή 22 άτομα προσωπικό , όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι από 1η Ιουνίου 2018 θα βρίσκονται στον αέρα, εκτός ΔΕΗ όπως την ξέραμε,σε μεγάλα προβλήματα. Από τους 1200 – 1300 εργαζόμενους, το 1/3 θα μεταφερθούν στην  νέα θυγατρική η οποία θα πουληθεί μέσω του διαγωνισμού μέσα σε 6 μήνες. Ότι και αν ακούσετε για τα εργασιακά θέματα , ότι αλλαγές και αν κάνουν δεν θα είναι εγγυημένα. Το νομοσχέδιο αυτό δεν επιδέχεται βελτιώσεων, είναι καταστροφικό σε όλα του τα άρθρα.

Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μπουν σε περιπέτειες, θα αναγκαστούν ενδεχομένως και να φύγουν από την Μεγαλόπολη. Μια πόλη η οποία με ένα νομοσχέδιο μόνο παίρνει την χαριστική βολή και έναν ξαφνικό θάνατο. Η πόλη θα τελειώσει, τα μαγαζιά θα τελειώσουν, ο πληθυσμός θα μειωθεί, θα υπάρχει στην κυριολεξία ερημοποίηση. Και όλα αυτά πολύ σύντομα και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Οι Βόρειοι φίλοι μας και συναγωνιστές μας έπαιξαν πολύ δυνατά το χαρτί τους και έριξαν το βάρος σε μας. Παιχνίδια πολλά έχουν παίξει εις βάρος μας επίσης πολιτικοί, αιρετοί αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές. Όλοι ενώθηκαν , κοίταξαν το δικό τους συμφέρον και με την συμμετοχή τους μας καταδίκασαν και αυτοί.

Και ενώ έχουμε μπροστά μας όλα αυτά και ίσως ακόμα χειρότερα εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη τι κάνουμε;

Ελάχιστοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Οι φορείς της πόλης εξαφανισμένοι. Οι αιρετοί μας και αυτοί προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν, λίγοι είναι αυτοί που αντιδρούν δυνατά. Διακαιολογήμενα οι πολίτες και οι εργαζόμενοι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι. Μουδιασμένοι και τρομαγμένοι όλοι  αλλά πρέπει να το καταλάβετε η απαθής αυτή αντίδραση είναι ότι χειρότερο αυτή την στιγμή. Σε άλλους φταίνε οι συνδικαλιστές, σε άλλους φταίνε ο αιρετοί και πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης, έχουν δηλαδή ήδη παραδοθεί άνευ όρων. Ακόμα και να είναι σωστά όλα αυτά δεν μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να είναι τόσο απαθέστατη, να είναι τόσο απόμακρη. Ακόμα πιο χειρότερα βλέπω κάποιους να έχουν ράψει μεγάλες τσέπες και να περιμένουν εθελουσίες και φρέσκο χρήμα, άραγε με 15 η 20 χιλιάρικα νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα τους; Ελάχιστοι θα μπουν σε πρόγρμμα εθελουσίας , όλα είναι ακόμα ένα μεγάλο ψέμμα. Κάποιοι επίσης υποστηρίζουν ότι πρέπει να πουληθεί η ΔΕΗ ότι με τον ιδιώτη θα είναι καλύτερα. Σίγουρα  η ΔΕΗ δεν λειτουργεί όπως πρέπει αλλά οι επενδυτές που θα μας έρθουν να είστε σίγουροι θα εφαρμόσουν τέτοια πράγματα που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Δεν μιλάμε για σωστούς και ηθικούς επενδυτές, μιλάμε για συμφέροντα που επεδίωξαν οι ίδιοι να ξεπουληθούν όλα και να έρθουν να τα πάρουν τζάμπα.

Προχθές έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο και δεν πήγε κανένας από τους Συλλόγους!! Σε όλες τις κινητοποιήσεις η συμμετοχή είναι μικρή. Αυτά τα βλέπουν οι πολιτικοί στην Αθήνα και τρίβουν τα χέρια τους από χαρά. Ξέρουν ότι έχουν καταφέρει να μας κάνουν ότι ήθελαν.

Αντίθετα με όσα όλοι σας νομίζετε , εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. ότι αξίχει πραγματικά να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια. Αλλά για να μπορέσει να γίνει κάτι χρειάζεται έστω και τώρα αλλαγή τακτικής και πιο συγκεκριμένες αντιδράσεις. Σαφώς και θα γίνουν απεργίες , σαφώς και θα γίνει συλλαλητήριο. Χθες Σάββατο βγήκαν τα μηχανήματα στους δρόμους και έγινε μια διαμαρτυρία στα διόδια αλλά η συμμετοχή δεν ήταν αυτή που έπρεπε, οπότε δεν υπήρξε και κλιμάκωση. Ακούω πολλούς να ζητάνε να γίνουν πιο σκληρές κινητοποιήσεις αλλά χωρίς κόσμο δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Πρέπει να σταλεί δυνατό μήνυμα στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να ψηφίσουν , ιδιαίτερα στους δικούς μας Αρκάδες αλλά και της δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να νιώσουν πίεση. Βλέπετε όλοι σας ότι ακόμα και τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται καν.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν σε μόνιμη κατάληψη των εγκαταστάσεων, όχι να μένουν έξω από τις πύλες. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να είναι παρόντες όλοι.

Οι φορείς, οι συλλόγοι και οι πολίτες πρέπει -έστω μια μέρα, ας πούμε την Τρίτη – να κατεβάσουν ρολά και να κλείσουν τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα εννούμε μέχρι και τα περίπτερα, να νεκρώσει όλη η Μεγαλόπολη . Όχι όμως για να πάμε για καφέ στην παραλία αλλά για να μπορέσουν όλοι να ενωθούν στα εργοστάσια και στα ορυχεία με τους καταληψίες εργαζόμενους. Λυπάμαι που το λέω αλλά ειδικά οι έμποροι και οι καταστηματάρχες δείχνουν να μην έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Ειδικά αυτή την περίοδο δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά, ειδικότερα κάποιος από τον Σύλλογο τους. Εξαφανισμένοι!!!
Η εισροή χρημάτων στην οικονομία της πόλης δυστυχώς γίνεται στην πλειοψηφία της από την ΔΕΗ. Η αγορά της Μεγαλόπολης σήμερα κινείται από 2 πράγματα: από ένα σημαντικό τζίρο με ανταλλακτικά και προμήθειες καθώς και από τους μισθούς των ανθρώπων που εργάζονται, από τον Ιούνιο στην πρώτη περίπτωση ο τζίρος θα είναι μηδαμινός ενώ στην δεύτερη ήδη έχει γίνει αισθητή η μείωση των χρημάτων που κυκλοφορούν, σε λίγο που θα υπάρχουν οι μισοί εργαζόμενοι -μισθοί , όλοι φαντάζεστε τι θα γίνει σε αυτή τη πόλη. Και εσείς σκέπτεστε αν πρέπει αν κλείσετε τα μαγαζιά για 1 ημέρα, πολύ σύντομα πολύ φοβάμαι αρκετοί συμπολίτες μας θα αναγκαστούν να τα κλείσουν μόνιμα.

Την ίδια στιγμή πρέπει η Δημοτική αρχή να μην κάνει κανένα διάλογο και να μην συζητήσει τίποτα απολύτως σε σχέση με το νομοσχέδιο αύριο που θα πάει στην Βουλή. Αν περάσει το νομοσχέδιο , τότε μπορεί άνετα να συζητήσει για επιμέρους ζητήματα πριν βγούν οι υπουργικές αποφάσεις. Όλες οι παρατάξεις, όλοι οι σύμβουλοι , πρέπει ομόφωνα να τηρήσουν όλα όσα έχουν δηλώσει και αποφασίσει. Δεν χρειάζεται να παραιτηθεί κανένας. Χρειάζεται να παρθεί  ΑΜΕΣΑ  μια ομόφωνη απόφαση ότι ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ  Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  στο Υπουργείο , στον κύριο Σταθακη που τολμάει να λέει ότι έκανε διαβούλευση και έχει συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά δεν βγήκε κανένας να τον διαψεύσει!

Κύριε Δήμαρχε αφού η Κυβέρνηση επέλεξε να μας συμπεριφερθεί έτσι, πάρτε άμεσα αυτή την πολύ συγκεκριμένη απόφαση -η οποία όπως έχουμε γράψει πολλές φορές είναι καθαρά συμβολική- και δώστε και εσείς -ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ- ένα πολύ δυνατό όπλο. Πηγαίντε λοιπόν την Δευτέρα στην Βουλή κύριε Δήμαρχε και τρίψτε στην μούρη του κ. Σταθάκη την απόφαση. Και μην πείτε τίποτα άλλο πλην των όσων έχετε αποφασίσει, ότι δεν συζητάτε τίποτα , ότι το νομοσχέδιο δεν γίνεται δεκτό. Πρέπει να μάθουν άπαντες ότι η Μεγαλόπολη δεν θα δεχθεί και δεν θα επιτρέψει να έρθει κανένας «Επενδυτής».

Απευθύνομαι σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους: Έστω και την ύστατη στιγμή κύριοι πρέπει να βγείτε όλες οι παρατάξεις και να κάνετε το χρέος σας. Δεν θα σας πω εγώ τι και πως…. Αλλά έστω και τώρα αφήστε στην άκρη ότι σας χωρίζει και ενωθείτε διότι αύριο δεν υπάρχετε ούτε εσείς ούτε η πόλη!

Αν όλα τα παραπάνω γίνουν οργανωμένα και με την συμμετοχή που χρειαζεται, τότε την Τετάρτη στην ψηφοφορία το κλίμα θα είναι πολύ πιο δύσκολο.Αν αντιδράσουμε όλοι , τότε ακόμα και αν περάσει το νομοσχέδιο επειδή οι Βουλευτές μας φοβούνται να πάνε κόντρα, τότε κανένας Ιδιώτης δεν θα θελήσει να ρίξει τα λεφτά του στην Μεγαλόπολη που θα είναι ανεπιθύμητος και που θα ξέρει ότι θα μας βρεί μπροστά του. Και το βασικότερο που θα ξέρει ότι δεν τσιμπήσαμε και είμαστε ενωμένοι.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η Κυβέρνηση με δική της επιλογή, συνειδητά , αποφάσισε να τελειώσει την Μεγαλόπολη. Το έκανε, και γλεντάει κιόλας γι αυτό. Το έκανε γιατί ήξερε ότι εδώ θα βρει το έδαφος έτοιμο, ήξερε ποια θα είναι ακριβώς η αντίδραση μας. Ήξερε ότι θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Ήξερε ότι θα παραμείνουμε μέσα στα σπίτια μας. Έχει επενδύσει και έχει σχεδιάσει πάνω σε αυτό.

Αν πραγματικά νομίζετε ότι όλα αυτά που θα γίνουν δεν είναι σωστά, αν νιώθετε ότι κάτι πρέπει να γίνει έστω και τώρα, ας πάμε τις επόμενες 3-4 ημέρες όλοι να τους αλλάξουμε τους υπολογισμούς τους και τα σχέδια τους. Αν θέλουμε μπορούμε να τους τρομάξουμε. Αλλά πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας. Χθες μόλις βγήκαν τα μηχανήματα, μέχρι προχθές έγιναν κάποιες μορφές διαμαρτυριών. Αν υπάρξει συμμετοχή τις επόμενες 3 ημέρες μπορούμε να κάνουμε πιο δυνατές κινήσεις, μπορούμε να τους τρομάξουμε. Αυτοί ξέρουν πόσο πολύ μας υπολογίζουν, εμείς δεν το έχουμε καταλάβει.

Μπορεί όλα αυτά που γράφω να σας φαίνονται μάταια, να σας φαίνονται παραμύθια, η άσκοπος χρόνος. Ειλικρινά σας καλώ να το σκεφτείτε ακόμα μια φορά, ας βγούμε όλοι έξω να τους δείξουμε τον θυμό μας και την άρνηση μας σε όλα όσα μας έχουν κάνει. Ας δούμε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε για τους δείξουμε ότι εδώ δεν θα περάσουν εύκολα.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης


3 Σχόλια

Στις προηγούμενες εκλογές ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ με το χαμόγελο στα χείλη, θα έριξαν και κανένα χορό την Κυριακή το βράδυ. Τώρα αν πάνε στον Σταθάκη πάλι με το χαμόγελο θα τους περιμένει. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη θα τους πει. Ακόμα και τώρα τους βλέπω σαν τις απατημένες συζύγους που χαίρονται για το κέρατο που έφαγαν γιατί η γκόμενα του άντρα τους είναι καλύτερη από την γκόμενα του γείτονα. Παιδιά πάλι ΣΦΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Αλέξης η Περιστέρα και ο Καρανίκας να κερδάνε και οι άλλοι να...

Στις προηγούμενες εκλογές οι ΔΕΗτζήδες της Μεγαλόπολης ψήφισαν αυτούς που τους διόριζαν, τα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δαγκωτό μάλιστα. Όπως άλλωστε εύστοχα δήλωσε προ μηνών και το αστέρι ο Βλάσης, στο σχέδιο περί μικρής ΔΕΗ του κόμματός του, η ΔΕΗ Μεγαλόπολης δεν ήταν μέσα στις προς πώληση μονάδες. Άστο Παυλάρα τζάμπα κοπανιέσαι στο πληκτρολόγιο νομίζοντας πως προκαλείς φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουν πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης είναι γαλαζοπράσινοι μέχρι το κόκαλο γι΄αυτό και την πουλάνε ολόκληρη (και πολύ καλά κάνουν).

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.