Ένα «μνημόσυνο» στον Stephen Hawking

Ένα «μνημόσυνο» στον Stephen Hawking

Μάρτιος 21, 2018 - 09:40
36 σχόλια

Του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη

Ο θάνατος ενός πραγματικά μεγάλου επιστήμονα δίνει αφορμή για περισσότερη σκέψη και προβληματισμούς. Διαβάζοντας, ψηλαφίζοντας την ζωή και το επιστημονικό έργο του  Hawking παραμένει κανείς εντυπωσιασμένος από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, αλλά και ταυτόχρονα προβληματισμένος από την έλλειψη πίστης ή καλύτερα θα λέγαμε εμπιστοσύνης του «σύγχρονου Αϊνστάιν», όπως τον αποκαλούν πολλοί[1].

O Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ (StephenWilliamHawking, 8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018) ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.[2] Αντικείμενο μελέτης του ήταν η έρευνα του σύμπαντος και ειδικότερα η ύπαρξη «μαύρων τρυπών» καθώς και η μελέτη των χαρακτηριστικών τους. Τελευταία ο Hawking τοποθετήθηκε πάνω στο ερώτημα για τη δημιουργία του Σύμπαντος[3]. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που εδώ και δεκαετίες έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση: «υπήρχε κάτι και αν ναι τι, πριν το BigBang, δηλαδή τη δημιουργία του σύμπαντος;» Οι προσπάθειές τους αποδείχτηκαν μάταιες μέχρι που ο StephenHawking αποφάνθηκε:  «Δεν υπήρχε τίποτα πριν το BigBang»[4], δήλωσε πολύ απλά ο επιστήμονας, κάνοντας αναφορά στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. «Μπορούμε να πάρουμε ως αφετηρία του φανταστικού και αληθινού χρόνου το Νότιο Πόλο, ο οποίος είναι ένα ομαλό σημείο του διαστημικού χρόνου, όπου διατηρούνται οι νόμοι της φυσικής. Δεν υπήρχε τίποτα γύρω από το Νότιο Πόλο οπότε δεν υπήρχε τίποτα πριν το BigBang», υπογράμμισε ο Hawking.

Δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς ότι ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας άφησε το στίγμα του στην έρευνα, δίνοντας τη σκυτάλη σε επόμενους ικανούς ερευνητέςπου θα κάνουν το ίδιο και αυτοί με τη σειρά τους βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στη προσπάθεια χαρτογράφησης και ερμηνείας του κόσμου. Η όλη αυτή προσπάθεια μοιάζει και είναι σπουδαία, πρέπει όμως όλοι να έχουμε στο νου μας πόσο μικρή είναι σε σχέση με τη συνολική αλήθεια της πλάσης. Οι ίδιοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι έχουν γνωρίσει μόνο το 10% των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου[5] καθώς και ένα απειροελάχιστο τμήμα του σύμπαντος.[6]Μοιάζει παράδοξο λοιπόν να έχουν συχνά την αίσθηση ότι είναι«θεοί». Είναι μίζερο και ειρωνικό εκ μέρους μας, της ανθρώπινης φύσης μας, να μας προσφέρει ο Θεός τόση δύναμη και συνάμα τόση ελευθερία, ώστε να φθάνουμε στο σημείο να Τον αμφισβητούμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά Εκείνος να μας  περιμένει καρτερικά για να τον ξαναπλησιάσουμε δίνοντάς μας γι’αυτό πολλές και καθημερινές ευκαιρίες.Έτσι, ως ελάχιστη ανταπόκριση σε αυτήν την ευεργεσία, ένας αληθινός επιστήμονας ποτέ δεν αποφαίνεται με δογματισμό, αλλά καταθέτει την άποψή του και συνεχίζει την έρευνά του.

Η τεχνολογία στην εποχή μας συνεχίζει μεν να καλπάζει προσφέροντας μεγάλες ευκολίες και ευεργεσίεςστον άνθρωπο, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και την δυνατότητα της καταστροφής του, μιας ολικής καταστροφής. Έτσι, μια απόφανση για το ότι δεν υπήρχε τίποτα πριν από το BigBang μοιάζει αλαζονική. Από την μια μεριά, ούτε τα στοιχεία πού συνέλεξε και κατέθεσε ο Hawking στην επιστημονική κοινότητα δεικνύουν με βεβαιότητα κάτι τέτοιο και από την άλλη, έχουμε συνηθίσειοι ανακαλύψεις και πιο ειδικά οι  «θεωρίες» συχνά να αλληλοαναιρούνται ή και να αυτοαναιρούνται. Μοιάζει λίγο με θεϊκή αναγγελία, πού βρίσκεται στα όρια της ύβρεως, μια τέτοια εξαγγελία.Ωστόσο είναι σεβαστή και στο μέλλον θα αξιολογηθεί. Άραγε πίσω από την έκφραση «δεν υπήρχε τίποτα πριν από την Μεγάλη Έκρηξη»συμπεριλαμβάνεται και η ύπαρξη του Θεού; Από τα όσα έχει πει ο Hawkingσε συνεντεύξεις του, δεν πίστευε στον θεό ή τουλάχιστον δεν πίστευε στον Θεό για τον οποίο μιλά  ο χριστιανισμός.Προσπαθούσε επιστημονικά «να εξανθρωπήσει τον Θεό και όχι να θεοποιήσει τον άνθρωπο», όπως  μπορεί να κάνει η Εκκλησία.Δεν πίστευε επίσης στην ύπαρξη παραδείσου και κολάσεως, στην ζωή μετά τον θάνατο γενικότερα. Αντίθετα, πίστευε, ότι δεν υπάρχει Θεός και ακόμα πιο ακραία ότι«ο αποικισμός σε άλλους πλανήτες θα προσφέρει αθανασία».[7]

Τα όσα υποστήριξε ο Hawking τελικά θα αξιολογηθούναπό την ιστορία, όπως προαναφέραμε. Όμως  έχει ελαφρυντικά για την όποια είδους απιστία του;

Στην δύση ήταν και είναι έντονο το φαινόμενο της αθεΐας, της απιστίας, του υλισμού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Δυστυχώς οι άνθρωποι, σε μεγάλο βαθμό, δεν γνώρισαν τον Θεό, αλλά έναν «παραποιημένο θεό», ή ακόμα και υποκατάσταταΑυτού, τα οποία όμως και ήταν φυσικό στο τέλος να αρνηθούν. Έλεγαν και λένε: «Πέθανε»  ο Θεός! Όμως, δεν πέθανε ο πραγματικός Θεός, απλά εκείνοιδεν γνώρισαν το Θεό «καθώς εστίν», δεν γνώρισαν την «σάρκωση» των ιδεών στο πρόσωπο τουθεανθρώπου με τον Οποίον μπορούν να έχουν ουσιαστική κοινωνία και σχέση. Ή δεν γνώρισαν στην ζωή τους έναν θεοφόρο άνθρωπο, πραγματικό «άνθρωπο του Θεού», πού μπορεί νατους οδηγήσεισε μια άλλη πραγματικότητα, σε μια νέα πορεία, σε μια νέα ζωή. Αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι μακριά από τον «υπεράνθρωπο του Νίτσε».Δεν διαθέτει δηλαδή μόνο την ανθρώπινη σοφία, αλλά και την «άνωθεν», που δεν έχει να κάνει μόνο με την ευφυΐα, αλλά και με τον  φωτισμό του νου και της καρδιάς. Έχει να κάνει με την εσωτερική καθαρότητα πού με την σειρά της οδηγεί στον θείο φωτισμό.Έτσι είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αληθινά επιτυχημένος επιστήμονας, σε όποιον κλάδο και αν ασχοληθεί, προάγει την επιστήμη του όταν πλησιάσει τον Θεό και ο Θεός τον αντιδωρίζειμε χάρη και κάνει ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Έτσι η ανακάλυψη έρχεται με «αποκάλυψη»!Ο Θεός του σηκώνει το παραπέτασμα και βλέπει πράγματα πού δεν βλέπουν οι άλλοι, έστω και αν έχουν τις ίδιες γνώσεις.

Ο Hawking έλεγε ότι αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού και το έργο της Εκκλησίας, όπως και των λειτουργών της επειδή στηρίζεται σε θαύματα. Δηλαδή στηρίζεται σε κάτι πού δεν αποδεικνύεται με την λογική, πού μάλλον είχε ο ίδιος θεοποιήσει. Το οξύμωρο όμως είναι ότι η ζωή του ήταν όλη ένα θαύμα, αφού οι επιστήμονες συνάδελφοί του ιατροί έλεγαν ότι θα έπρεπε να είχε πεθάνει πριν περίπου πενήντα χρόνια, τότε πού διαγνώστηκε η σπάνια ασθένειά του…[8]Εκούσια ή ακούσια ζούσε το μεγαλύτερο θαύμα…το θαύμα της ζωής!

 

 

[1]https://www.edsys.in/stephen-hawking-the-modern-day-einstein-passes-away...

[2]https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking

[3]https://science.howstuffworks.com/dictionary/astronomy-terms/before-big-...

[4]http://www.hawking.org.uk/the-beginning-of-time.html

[5]http://www.bbc.com/future/story/20121112

[6]https://physicsgg.me/2016/10/13

[7]www.alfavita.gr/arthron/hawking

[8]https://www.scientificamerican.com/article/stephen-hawking-als/

Ειδήσεις: 
Tags: 

36 Σχόλια

Από όλα όσα σκέφτηκε και είπε ο Χόκινγκ, εσείς κ. Κανάκη εξετάζετε τη γνώμη του περί θρησκείας. Στηρίζετε την πίστη σας σε δόγματα και τον αποκαλείτε δογματικό. Ο άνθρωπος ήταν Φυσικός, μελετούσε τη δημιουργία του κόσμου, δεν περιορίστηκε στην εκδοχή της Παλαιάς Διαθήκης. Θα είχα πολλά να γράψω, περιορίζομαι στο εξής: η εξήγηση του κόσμου μέσω της επιστήμης αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η πίστη ή μη σε κάποιο θεό είναι απολύτως προσωπικό ζήτημα.

Σε λιγο θα πλακώσουν οι άθεοι ,αγνωστικιστές ,ανήσυχα πνεύματα ,για να βγαλουν χολή ! Το μονο που εχω να πω ειναι ,Ο θεος να αναπαύσει αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα !Λογω Σαρακοστής Δεν εχω όρεξη να κονταροχτυπιέμαι με κανέναν εδω μεσα !

Αυτοαποκαλούμενε αντιπρόσωπε του Θεού, αν έχεις λίγη αξιοπρέπεια, περηφάνια και δεν σε τρομάζει η ανεργία, θα σου πρότεινα να αξιολογήσεις με σοβαρότητα και κριτικό πνεύμα την Εβραϊκή μυθολογία και τα παράγωγα της Βλέπε: Χριστιανισμό, Μουσουλμανισμό κ.λ.π. Να πεις στον εαυτόν σου αν όλα αυτή η “σοφία” που παρήγαγε ο άνθρωπος την εποχή του χαλκού, έχει κάτι να προσφέρουν σήμερα στην ανθρωπότητα;

εχει περάσει από κανενός το μυαλό ότι το ¨"φαινόμενο Hawking" ειναι εν πολλοις ....... παραμύθι ? Για ψαχτε το λίγο. Οι φυσικομαθηματικοί θα βρουν ευκολότερα την άκρη.........................

Αξιόλογος επιστήμονας της φυσικής, υπήρξαν και υπάρχουν όμως πολύ πιο αξιόλογοι από αυτόν. Πολλοί θεωρούν ότι είχε πολύ μεγάλη προβολή λόγω περισσότερο λόγο της κατάστασης της υγείας του και λιγότερο για το επίπεδο των γνώσεων και θεωριών του. Λογικό ένας επιστήμονας πάντως σαν και αυτόν να είναι άθεος/αγνωστικιστής.

Αν δεν είχε το προβλημα υγείας δεν θα τον ήξερε ούτε η μάνα του. Αναλώθηκε σε γενικές θεωρίες και θεωρητικές αμφησβητίσεις άλλων θεωριών. Τίποτε το ιδιαίτερο ο μακαρίτης.

Ο ανώνυμος 23:40 ξεπέρασε τους πάντες σε ηλιθιότητα. Τον ψυχωτικό του πληκτρολογίου, τον αναλφάβητο της υπερεκτίμησης, τους πάντες. Κύριε Κανάκη πρέπει να είσαστε ευχαριστημένος για τη, ο θεός να την κάνει, συζήτηση που ανοίξατε.

Observer το να περπατάς (και ουσιαστικά να σκέφτεσαι) στα τέσσερα στη Τήνο δεν είναι και το πιο έξυπνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε αυτή τη ριμάδα τη ζωή. Στη πραγματικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό των πιθήκων. Οι αυτοαποκαλούμενοι αντιπρόσωποι του Εβραϊκού Θεού μάλλον θα γουστάρουν πολύ να βλέπουν τους πιστούς τους να συμπεριφέρονται ως πιθίκα. Βίτσια είναι αυτά…. τι να κάνουμε τώρα!!! Μη σε παίρνει όμως από κάτω! Αυτά τα γράφω για να πάω στα καζάνια της κόλασης και να συναντήσω τον Στήβεν και τα αλλά καθίκια που τόλμησαν να σκεφθούν.

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα μερικοί σοβαροί αλλά και γνώστες Τροπολιτιώτε όπου με τη χαρακτηριστική άνεση που τους προσδίδει η ανωνυμία τους, έβαλαν στη θέση του με τα αδιάσειστα ως συνήθως επιχειρήματα τους τον σαφέστατα υπερτιμημένο από εκατομμύρια χαζοβιόληδες Στήβεν Χόκινγκ. Αφιερωμένο: https://www.youtube.com/watch?v=5_rlwbmh-HU

Observer δεν πας να παρατηρήσεις 'κανα αγριοκούνελο καλύτερα; Τι σόι παρατηρητής είσαι; Μην το πνίξεις όμως...

Δυstoixe να εισαι σίγουρος οτι ο Στίβεν μολις έκλεισε τα ματάκια του του λύθηκαν οι αποριες για την ύπαρξη του θεού !Σταματα να χλευάζεις την πίστη των συντοπιτών σου!!! Και οι πολιτικοί ομοϊδεάτες σου στα τέσσερα πανε και προσοχή κάθονται οταν μιλάει το κόμμα ,και αν αντιδράσει κάποιος απο την γραμμή που σας έχουν δώσει τον διαγραφεί το κόμμα !!

O Δυstoixos o Στίβεν με βάση την Εβραϊκή μυθολογία τώρα βράζει στον πάτο της κόλασης. Το ίδιο θα πάθουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που σκέφτονται! Μην κρίνεις εξ ίδιόν τα αλλότρια αγαπητέ Τσιπιανιτη. Γιατί σε πειράζει η κριτική στα μπουσουλήματα της Τήνου; Ψέματα είναι; Οι πολιτικοί ομοϊδεάτες μου δεν πάνε για μπουσούλησα στην Τήνο & επίσης έχουν γραμμένα στον “πούτζον” τους που θα έλεγε χαρακτηριστικά ο Καραϊσκάκης, τα κόμματα & τους αντιπροσώπους Θεών & Απατεώνων. Μάθε ότι η κριτική με επιχειρήματα δεν είναι χλευασμός αλλά το γόνιμο χώμα για να φυτρώσει η δικαιοσύνη, η λογική & ο πολιτισμός!

Για να επιστρέψουμε στο θέμα, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης με τον κατάπτυστο λίβελλο κατά του ανθρωπίνου πνεύματος, πέρα από την προσβολή στον τεθνεώτα, μόνο ζημιά έκανε στη θρησκεία που πρεσβεύει και υπηρετεί. Από αυτή την άποψη οι ορθόδοξοι είναι πολύ πίσω από καθολικούς και λοιπούς που, αφού έκαψαν πολλούς αξιόλογους ανθρώπους για τις ιδέες τους (ο Γαλιλαίος τη γλύτωσε την τελευταία στιγμή), έχουν ξεπεράσει αυτές τις παγίδες. Δέχτηκαν ακόμα και το ηλιοκεντρικό μοντέλο.

Όλοι οι "σοβαροί και γνώστες Τριπολιτσιώτες" έχουν άποψη επί ενοποιημένου πεδίου!! Γιατί πως αλλοιώς έχουν άποψη για την επιστημονική εγκυρότητα του Steven Hawking. Τι άλλο θ' ακούσουμε.. Α ρε ψωνάρες..

Θα συμφωνίσω με αυτούς που γράφουν ότι ο Hawking ηταν κατασκέυασμα των ΜΜΕ. Σίγουρα υπερεκτιμημένος και υπερπροβεβλημένος.

Ασχολήθηκε κανένας αν εσυ πηγαίνεις πεζοπορία στον παρνωνα η αναρρίχηση στο λεωνιδιο ;Οτι θελει ο καθένας κανει το να χλευάζεις αυτόν που Παει στην Τήνο η στο άγιο όρος ειναι λάθος μεγάλε,για χλεύασε αυτούς στην Κομοτηνή που πανε στο τζαμί αν εχει αυγά !!

Τσιπιανιτη το παράδειγμα της Τήνου το χρησιμοποίησα για να καταδείξω την τραγικότητα της τυφλής πίστης. Σε τι πιστεύετε και τι σχολιάζετε;;;!!!! Αν δεν ήταν εριστικός ο Observer πιθανότατα δεν θα το χρησιμοποιούσα. Κατανοώ πως η αποδοχή στην θρησκευτική πλάνη που καλλιεργείτε συστηματικά από την τρυφερή παιδική ηλικία είναι “δικαίωμα” του κάθε φοβισμένου ανθρώπου. Αλήθεια το Δυstoixos που έγραψες και εσύ απορρέει από τη χριστιανική σας πίστη και αγάπη;

Σου έγραψα οτι ειμαι θρησκιος η θρησκόληπτος ;Μακαρι να ειχα και εγω αγάπη για ολο τον κοσμο ,Απλα δεν μου αρεσει ο χλευασμός για κατι που ειναι η πλειοψηφία στην χώρα που ζω !!

Γιατί η θρησκεία τα βάζει με την επιστήμη; Θα μου πεις, η θρησκεία τα βάζει και με την τέχνη, με την κοινωνία, με την πολιτική, οπότε αφελής η απορία μου. Οι θρησκείες είναι απολυταρχικές, κατασκευάζουν ένα μοντέλο του κόσμου-κρεβάτι του Προκρούστη και κυνηγάνε ό,τι δεν συμφωνεί μ' αυτό.

Βάζω στοίχημα ότι ο STOIXOS είναι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από εδώ μέχρι τη ζούγκλα όπου εκεί οι ομοιδεάτες του περπατούν στα τέσσερα.Επίσης καταλαβάινω καλά μια υποβόσκουσα υποκουλτούρα πάλι τύπου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .Τι να κάνουμε βλέπετε σε αυτόν τον τόπο η βλακεία είναι απύθμενη.Αγαπάτε αλλήλους.

Και τι στοιχημάτισες με τους φίλους σου που το κωλοβαράγατε στο μπαρ της συμφοράς ανώνυμε 17:09;

Τσιπιανιτης κατανοώ πως η κριτική και η σάτιρα (γεννημένα και τα δυο από το ανήσυχο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα) δεν είναι πάντα αρεστά. Ιδίως όταν η θρησκεία συναντά τις δυο αυτές Αρχαιοελληνικές συμπληγάδες. Τώρα εσύ θέλεις όταν κάποιος κάνει κριτική στην εγωιστική αλλά και απαράδεκτη για ανθρώπους συμπεριφορά των πιστών στο παράδειγμα της Τήνου να το λες χλευασμό. Αντί λοιπόν να σχολιάζουμε την ουσία ασχολούμαστε με τα φρου φρου και τα αρώματα. “Το είπες έτσι”, “εγώ το ήθελα αλλιώς” κλπ. Η ουσία είναι ότι ένας κληρικός ζορίστηκε από την αποδοχή που έχουν οι σκέψεις ενός άθεου επιστήμονα.

Ερώτηση: Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει πως ο Stephen Hawking από προχτές που πέθανε καίγεται στην κόλαση;

STOIXOS, θεωρώ ότι το μόνο που δεν ενδιέφερε τον Χόκινγκ ήταν να απασχολεί το μυαλό του για την επιστημονική διερεύνηση της ύπαρξης ή μη θεού, είχε πολύ, μα πάρα πολύ, πιο σοβαρά πράγματα να σκεφτεί. Η Πίστη (ηθελημένο το Π κεφαλαίο) και η επιστήμη είναι ασύμβατες έννοιες. Και, όπως έχω ξαναπεί, η πίστη είναι άκρως προσωπικό θέμα, η επιστήμη αφορά κάθε σκεπτόμενο νου. Μην κοιτάς που η θρησκεία έχει μετατραπεί σε εργαλείο διαχείρισης των κοινωνιών.

10:34 Η άποψη του Hawking πως η επιστημονική θεώρηση είναι ολοκληρωμένη σε αντίθεση με την θεολογία που είναι αχρείαστη νομίζω πως τα λέει όλα σε σχέση με το πόσο είχε ασχοληθεί με τον θεό. Μέσα σε όλα δεν έχουμε αναφέρει πως πέρα από ένας εξαιρετικός επιστήμονας ήταν & ένας μεγάλος επικριτής του σύγχρονου καπιταλισμού. Να γιατί κάποιοι φιλελέδες ξινίζουνε όταν ακούνε το όνομα του. Οι θρησκείες είναι που δεν θέλουν η Πιστή να είναι προσωπικό θέμα. Βλέπε: πλύση εγκεφάλου, από όλες μάλιστα τις θρησκείες, ήδη από την βρεφική ηλικία. Κάνω λάθος;

Επαναλαμβάνω το πρώτο σχόλιο: "Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" Μετά τον αρχιμανδρίτη Κανάκη έρχεται ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος να προσβάλλει τη μνήμη του νεκρού και τη λογική με τα παραληρήματα της θρησκείας του.

@ 23:56 ...Η θρησκεία του Κυριλου ειναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ενως Μεγάλου αριθμού μεταναστών εδω (Βούλγαροι,Ρουμάνοι,Γεωργιανοί ,Ρώσοι , Ουκρανοί )Οποτε μην προκαλείς

Η προσβολή νεκρού για ασήμαντον αφορμή, έστω και μέσω "ποιμαντορικής εγκυκλίου", πέραν του ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα, προκαλεί την ανθρώπινη διανόηση. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και Βουλγάρων, Ρουμάνων, Γεωργιανών, Ρώσων, Ουκρανών μεταναστών θα συνεχίσει να πιστεύει χωρίς να ξέρει (ούτε να καταλαβαίνει) το παραμικρό από όσα είπε ο Χόκινγκ και η ποιμαντορική εγκύκλιος του Κυρίλλου προσθέτει μια ακόμη μελανή σελίδα στη μαύρη βίβλο της χριστιανικής θρησκείας.

"Πίστη είναι: "Έμμονη ιδέα εικονικής πραγματικότητας ως υποκατάστατο της γνώσης"

Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι αυστηρά προσωπικό θέμα. Δεν του πέφτει λόγος του Κύριλλου αν ο Αϊνστάιν ή ο Χόκινγκ πιστεύουν ή όχι. Και δεν καταλαβαίνουν ο Κύριλλος και ο Κανάκης πόση ζημιά κάνουν στην ιδέα της πίστης, μόνο και μόνο για να προπαγανδίσουν το δόγμα τους με τις ύβρεις που εξακοντίζουν. Νικόλαε, ο Χόκινγκ δεν πίστευε στο θεό, χρόνια πολλά (ή Χριστός Ανέστη αν προτιμάς)!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.