Τίνος είναι, και τίνος δεν είναι, η ΣΔΙΤ τελικά;

Τίνος είναι, και τίνος δεν είναι, η ΣΔΙΤ τελικά;

Μάρτιος 23, 2018 - 13:25
6 σχόλια

Μια τροπολογία έξι γραμμών, που υπέγραψε ο Πάνος Σκουρλέτης στις 20 του Μάρτη, η οποία δίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το δικαίωμα να υπογράψει τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και μια απόφαση δικαστηρίου που αφορά στην απαγόρευση της ΤΕΡΝΑ να ξεκινήσει εργασίες στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Μπέζου στην Παλαιόχουνη, πυροδότησαν συζητήσεις περί του... ιδιοκτησιακού της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και αντιδράσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η τροπολογία που υπεγράφη από τον Πάνο Σκουρλέτη με την οποία λύνεται το πρόβλημα ως προς το ποιος θα υπογράψει και θα έχει την ευθύνη υλοποίησης της ΣΔΙΤ λύνεται. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση ενός έργου που έχει καθυστερήσει σημαντικά. Από την άλλη, βεβαίως, υπάρχει η δικαστική απόφαση η οποία απαγορευει στην ΤΕΡΝΑ να περιφράξει το ακίνητο ιδιοκτησίας Μπέζου και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη διακατοχική ενέργεια, καθώς ο κ. Μπέζος έχει κινηθεί δικαστικά, που δεν προμηνύει ευοίωνες για το έργο εξελίξεις.

Και συνέβη το εξής... παράδοξο: ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πανηγύρισε τη χθεσινή τροπολογία, επισημαίνοντας ότι επί ΠαΣοΚ ξεκίνησε η διαδικασία («Να αναφέρω εδώ ότι όλα τα ΣΔΙΤ τα οποία ήταν να προχωρήσουν, δηλαδή της Δυτ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηλείας, Σερρών, Ηπείρου καθώς και Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αττικής και Κέρκυρας ξεκίνησαν όλα από το 2009 έως το 2012 και ύστερα συνεχίστηκαν», είπε στη Βουλή). Θυμίζοντας, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε από το 2014 το έργο της σύμβασης, τη σθεναρή αντίδραση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Τσιρώνη και όλο το σίριαλ που φάνηκε να φθάνει στην ολοκλήρωσή του με την ανακοίνωση της υπογραφής του έργου από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη πριν από λίγες ημέρες.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος πήγε παρακάτω, αναφέροντας ότι «η σύμβαση με ΣΔΙΤ δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν είναι σύμβαση του κ. Τατούλη, διότι ο κ. Τατούλης δεν έχει δική του σύμβαση. Η σύμβαση αυτή ανήκει στον κόσμο, στους αγρότες, στον τουρισμό, ανήκει σε όλη την Πελοπόννησο».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, βέβαια, πλείστες όσες φορές έχει αναφερθεί στο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην υπογραφή της ΣΔΙΤ ως έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μόνο. Όταν όλοι ήταν αντίθετοι με την υπογραφή της ΣΔΙΤ, ακόμα και οι βουλευτές Πελοποννήσου με τη Νέα Δημοκρατία, να θυμίσουμε, ανάμεσά τους και ο Κώστας Βλάσης της Αρκαδίας, ο περιφερειάρχης υποστήριξε σθεναρά το έργο. Ύστερα, μάλιστα, από την αδυναμία των Δήμων να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, η κυβέρνηση φαίνεται να πείστηκε ότι είναι η μόνη λύση.

Ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Παπαζαχαρίας είχε μιλήσει στο Arcadia Portal (δείτε ΕΔΩ) επισημαίνοντας ότι «οι δήμαρχοι ολιγώρησαν και γι' αυτό η κυβέρνηση λέει ''ναι'' στη ΣΔΙΤ». Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε αναφερθεί και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων. Τότε, είχε αναφέρει τα εξής:

«Εάν μία από τις δικαστικές προσφυγές των 5 δημάρχων στο ΣτΕ και άλλες υποθέσεις, εάν μία από τις ενστάσεις προχωρήσει, το έργο αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση θα δει όλες τις εξελίξεις και θα αποφασίσει γι' αυτό τίποτα δεν έχει κριθεί.»

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook χθες πήγε τα πράγματα... ακόμα παραπέρα: αναφερθείς στη δικαστική απόφαση για το οικόπεδο Μπέζου, έγραψε: «Εκτεθειμένος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για τον εργολάβο που επέλεξε να συνεργαστεί! Δικαιώνονται οι επικριτές της σύμβασης αυτής! Παιδιά έχουμε να κάνουμε μεγάλα γλέντια! Με δικαστική απόφαση, επίσημα πλέον, τα συμβόλαια με τα οποία η ΤΕΡΝΑ αγόρασε τα οικόπεδα για να φτιάξει το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στη θέση Παλαιόχουνη της Αρκαδίας είναι "μαϊμού"».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση, στον οποίον πρόσκειται και ο κ. Παπαζαχαρίας, υπογράφει και προχωρεί με τη ΣΔΙΤ. Ο κ. Παπαζαχαρίας, όμως, ουσιαστικά κάνει μια στροφή και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πράττει η κυβέρνηση.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ασυνέπεια λόγων και έργων ούτε, φυσικά, είναι η πρώτη φορά που η διγλωσσία εμφανίζεται στο συγκεκριμένο κόμμα. Ωστόσο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, επειδή ακριβώς πλησιάζουν εκλογές, κάπου πρέπει, αν θέλουν κάποιοι να είναι σοβαροί, να «σταθεί η μπίλια» των προθέσεων και των θέσεών τους. Δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Επίσης, μπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να διαμηνύει ότι η ιδιοκτησιακή διαφορά στην Παλαιόχουνη είναι υπόθεση δύο ιδιωτών και ο θεσμικός της ρόλος δεν συνάδει με την εμπλοκή της σε αυτή την υπόθεση, ωστόσο και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παρέμβει. Επομένως, η υπογραφή του έργου δεν είναι «περίπατος».

Όσο για τον τίνος είναι η ΣΔΙΤ, φανταζόμαστε ότι ανάλογα με την επιτυχία ή μη του έργου, θα εμφανιστούν πολλοί «πατέρες» στην πορεία. Ποιος ξέρει; Ενδεχομένως και ο... Σαμαράς.

Γαλανιάδη Εύα


6 Σχόλια

Ο Παπαζαχαρίας ΔΕ θέλει να γίνει το έργο. Αυτό είναι βέβαιο. Αλλά δεν έχει και το πολιτικό ανάστημα να διαφωνίσει και να διαχωρίσει τη θέση του από το κόμμα του που του έκανε κωλοτούμπα στη γειτονιά μας. Πολιτική σε θολά νερά κι ό,τι αρπάξουμε. Θλιβερό και χυδαίο.

Η ΣΔΙΤ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΡΓΟ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΣΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΙ....

Έχουμε δει και δει , αν δούμε τον κ.κ. ¨στα τέσσερα¨ να πατρονάρει το έργο θα τα έχουμε δει ΟΛΑ! Σαμαρά δεν σε θέλει ο λαός πάρε (εσύ και οι όμοιοι σου) τα μνημόνια σου και εμπρός !

Η ΣΔΙΤ ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 3ο μνημόνιο και οι μεγαλοπρεπείς τούμπες των μπολσεβίκων σε όλους τους τομείς (υποκλίσεις στη Μερκελ και τον Τραμπ)..Καμαρώστε τους..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.