Το deal που οδήγησε στην πώληση της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Το deal που οδήγησε στην πώληση της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Μάρτιος 14, 2018 - 12:08
3 σχόλια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή: ήταν στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης αν θα προχωρούσε στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ή στο Αμύνταιο. Και η κυβέρνηση προτίμησε να πουλήσει τις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Τα ακριβή λόγια του υπουργού ήταν: «Το Αμύνταιο μετά από σοβαρή πίεση δική μας (της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) έμεινε έξω από το σχέδιο αποεπένδυσης μεν αλλά η συμφωνία με την Κομισιόν λέει: Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε το Αμύνταιο».

Και τι θέλει η κυβέρνηση να κάνει με το Αμύνταιο; Να το παραχωρήσει στον όμιλο Μυτιληναίου για τριάντα χρόνια, με διμερή συμφωνία, όπως είχε γράψει το Arcadia Portal στις 9 Φεβρουαρίου (δείτε ΕΔΩ).

Πιο συγκεκριμένα, «παράταση ζωής» θα πάρει η παλαιά μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, μέσω μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας, αφού την αναβάθμιση της παλαιάς μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας προτείνει η «Μυτιληναίος», με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα της εταιρίας της «Αλουμίνιον» μέσα από τριακονταετές διμερές συμβόλαιο.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τη διευθύνουσα σύμβουλο του υπερταμείου Ρ. Αικατερινάρη, η «Μυτιληναίος» προτείνει να καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, και ταυτόχρονα την υπογραφή σύμβασης πώλησης ρεύματος με διάρκεια έως το 2030, για ποσότητα 300-400 μεγαβάτ.

Έτσι, η ΔΕΗ θα αποκτήσει το κεφάλαιο που αναζητούσε για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου του Αμύνταιου, το οποίο διαφορετικά θα οδηγηθεί σε απόσυρση, αλλά και η «Μυτιληναίος» εξασφαλίζει ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή.

Ο Μυτιληναίος, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι «έχει έρθει η ώρα να στηρίξει η βιομηχανία τη ΔΕΗ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια «απαίτηση των δανειστών» ξεσκεπάζεται ως επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά το φιάσκο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το 2015, πολλές φορές αποκαλύφθηκε ότι διάφορα μέτρα που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν της... επιβλήθηκαν, αλλά αποτελούσαν επιλογές της.

Κάπως έτσι και με την πώληση της ΔΕΗ: ήταν επιλογή της κυβέρνησης η πώληση των μονάδων στη Μεγαλόπολη και όχι στο Αμύνταιο που, σημειωτέον, τον Ιούνιο του 2017 υπέστη κατολίσθηση πολύ μεγάλης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων), ενώ χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη, δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι: Πήρε κάποιος τοπικός, αυτοδιοικητικός, βουλευτής από την Αρκαδία μυρωδιά το deal κυβέρνησης - Μυτιληναίου για το Αμύνταιο, ώστε να κινητοποιηθεί και να κινητοποιήσει μηχανισμούς που θα μπορούσαν ίσως να αποτρέψουν την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη;

Προφανώς όχι. Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, τα ανακλαστικά λειτούργησαν στην περίπτωση της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ πολύ αργά, και περιορίστηκαν στη διεκδίκηση της παροχής έκπτωσης στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους κατοίκους ολόκληρης της Αρκαδίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει το χτύπημα στην τοπική οικονομία με την πώληση των μονάδων στη Μεγαλόπολη. Για την οποία έκπτωση πολύ μελάνι χύθηκε, πολλές δηλώσεις έγιναν, πολλοί βγήκαν μπροστά κατόπιν εορτής.

Την ώρα που στον «πραγματικό κόσμο» γινόταν deal εκατομμυρίων ευρώ ήσυχα και αθόρυβα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Μυτιληναίο. Τον Μυτιληναίο που είχε κατηγορηθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με την ενέργεια, για όλους όσοι θυμούνται.

Γαλανιάδη Εύα


3 Σχόλια

Είναι πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης το ξεπούλημα των 4 λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ !!! Ζήτω η Αριστερά των κινημάτων και των αγώνων......................Βρε οοοοουυυυυρτ προδοτες

Δηλαδή ποιος τοπικός έχει την απαραίτητη οξυδερκεια να πάρει χαμπάρι την συμφωνία αυτή; γελάει ο κόσμος με τις φάτσες τους και μόνο..... Η Αρκαδία έχει υποβαθμιστει με αυτούς

Ο Θουκυδίδης, πολλούς αιώνες νωρίτερα, θέλοντας να δείξει τι είναι προδότης έγραψε «Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει…» Το μυαλό του Θουκυδίδη, δεν το έχει κανένας μας, ωστόσο αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.