Έρχονται εκλογές τον Οκτώβριο του 2018;

Έρχονται εκλογές τον Οκτώβριο του 2018;

Μάρτιος 10, 2018 - 18:11
8 σχόλια

Τα εθνικά θέματα μονοπωλούν την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, πίσω από αυτά, οι ειδήσεις από τη οικονομία δημιουργούν την αίσθηση ότι ενδεχομένως οι εκλογές θα έρθουν σε επτάμιση μήνες από σήμερα -και μάλιστα στις 21 Οκτωβρίου του 2018, όπως ακούγεται σε μεγάλα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, το ΑΕΠ το 2017 αυξήθηκε μόλις κατά 1,4% και όχι 1,6% σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, της Κομισιόν, αλλά και του ΔΝΤ. Έτσι, πέφτει ένα ακόμη ανάχωμα στην προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να αποτρέψει τη μείωση του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Το Ταμείο από καιρό έχει εκφράσει τις σοβαρές του αντιρρήσεις αναφορικά με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018, τονίζοντας ότι το καλό αποτέλεσμα του 2017 προήλθε από μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Το ΔΝΤ, κατά πάσα πιθανότητα, θα απαιτήσει η μείωση του αφορολόγητου να έρθει ταυτόχρονα με τη μείωση των συντάξεων σε 10 μήνες από τώρα.

Η κυβέρνηση το τελευταίο πράγμα που θέλει, είναι να πάει σε εκλογές με μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Έτσι, υπάρχουν πολλές σκέψεις για εκλογές νωρίτερα και σίγουρα πριν από το τέλος του 2018. Σημειωτέον ότι οι δανειστές θα αποφασίσουν για το τι θα μας ζητήσουν τον Απρίλιο, όταν θα πιστοποιηθεί από την Eurostat το πλεόνασμα του 2017.

Άλλα... σημεία των καιρών είναι οι απανωτές «τακτοποιήσεις» στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση. Πρώτα, ξεκίνησε με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Συνέχισε με τον διορισμό «δικών της παιδιών» σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού -ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και δίχως κάποιο σπουδαίο βιογραφικό, διορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, που καθημερινά εκδίδουν το ένα δελτίο Τύπου μετά το άλλο για να σχολιάσουν κάθε φράση που εκστομίζει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ή, ακόμα χειρότερα, κάθε «τιτίβισμα» στα κοινωνικά δίκτυα, δεν έχουν σχολιάσει το γεγονός ότι ο μισθός για 607.906 εργαζόμενους υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, τον Αύγουστο του 2017, κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 416,09 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου όσο το επίδομα ανεργίας. Τα στοιχεία από τις ΑΠΔ (Ακαθάριστες Περιοδικές Δηλώσεις) δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας καλύπτουν σχεδόν το 1/3 του εργατικού δυναμικού της χώρας, γεγονός που έχει ανάλογο αποτύπωμα στους μισθούς, που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και ο μέσος μισθός με όρους πλήρους απασχόλησης δεν ξεπέρασε, κατά τον Αύγουστο του 2017, τα 1.161,72 ευρώ μεικτές αποδοχές.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε τα νούμερα που αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα για χιλιάδες πολίτες που δεν βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται. Από την άλλη, έχουμε μια κυβέρνηση που ανακοίνωσε παροχές και έργα με το τσουβάλι στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, δίχως, βεβαίως, να έχει ρωτήσει τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τους δανειστές της. Και, το χειρότερο από όλα, είναι ότι η οκταετής κρίση θα αφήσει πίσω της ένα υδροκέφαλο κράτος που «πνίγει» τις επιχειρηματικές προσπάθειες στην υψηλή φορολογία, που δείχνει τα δόντια του στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και που ακόμα σκορπάει χρήματα και αξιώματα σε «ημετέρους».

Το πολιτικό σύστημα δεν έμαθε τίποτα από την κρίση. Απλώς προσαρμόστηκε. Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μένει να αποδειχθεί αν οι πολίτες μάθαμε κάτι από την κρίση.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

8 Σχόλια

Όχι βέβαια. Υπάρχει σχέδιο. Στο προσκήνιο αναμένονται και άλλα σκάνδαλα, με εμπλεκόμενους και από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα και ύστερα θα γίνουν εκλογές, με νικητή πάλι το ΣΥΡΙΖΑ.

@Πολίτης - Όλα αυτά τα μουφο-σκάνδαλα θα πέσουν στο τραπέζι για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2018. Και πάλι όμως η ήττα δεν αποφεύγεται. Η μεσαία τάξη, ειδικά ο ιδιωτικός τομέας έχει διαλυθεί από τον Σύριζα. Οι πολίτες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα ψέματα του Αλέξη. Δεν τον σώζει η σκανδαλο-λάσπη από το κυβερνητικό έντυπο. Αν ήθελαν να κάνουν εκλογές το 2019, δεν θα άνοιγαν την Novartis τώρα. Αγαπητέ "Πολίτη" από την στιγμή που δεν γύρισε το παιχνίδι από την μούφα της Novartis δεν θα σώσουν τον Αλέξη τα δάνεια των κομμάτων. Περσινά, ξινά σταφύλια. Μπούμερανγκ γυρίζουν όλα αυτά.

......έτσι πιστευω και γω. Τωρα που έπιασαν εξουσία οι κατσαπλιάδες, έχουν πρόσβαση στα κιτάπια. Οι υπηρεσιακοι παράγοντες ξερνάνε τις απίστευτες κλεψιές που έγιναν τόσα χρόνια από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μαρτυράνε τους πρώην πολιτικούς προισταμένους τους. Κοπτοραπτική,μαγείρεμα,έλεγχοι ψαξιμο. Ολοι στο καναβάτσο, και ο καταληψιάκιας με λιγο σπρώξιμο από ΗΠΑ-Μέρκελ ξανά νικητης.

Θα πέσουν στο καναβάτσο οι πεινασμένοι χιπιδες που έγιναν υπουργοί ,το θέμα ειναι οτι η ζημιά που έκαναν στην πατριδα μας θα πάρει παρά πολλα χρονια για να διορθωθεί !Εγω αρχίζω να πιστεύω οτι θελουν και σκόπιμα πόλεμο με τους τουρκους για να διαλύσουν την χώρα οριστικά !!

....πάντως δεν νομιζω οτι είναι τελειως μουφα τα σκάνδαλα (παρά το βρώμικο παιγνιδι του αλέξη). Ολοι ξέρουμε οτι εφαγαν το καταπέτασμα ΠΑΣΟΚ ΝΔ.

Όταν παίζεις χαρτιά, δυστυχώς, πάντα χάνεις...... Είναι χειρότερο και από άλλες έξεις (ή συνήθειες)! Πάντα θα υπάρχει μια σημαδεμένη τράπουλα, που σου πασάρουν οι ειδήμονες!

@σκιζωΜΝΗΜΟΝΙΟ - Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φάει το καταπέτασμα νομίζεις; Δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στα τεχνικά έργα; Στα Μέσα Ενημέρωσης; Στο ποδόσφαιρο; Στο δημόσιο; Με στραγάλια νομίζεις ότι γίνονται; Όσο αφορά τη Novartis είναι κλασσικό σκάνδαλο βαξ και βάνη. Όπως με το Βατοπέδι ήταν μια χαζομάρα έτσι και τώρα. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί τα πήραν από τη NOVARTIS και από άλλες φαρμακευτικές. Βαλίτσες στο Μαξίμου, μόνο ΗΛΙΘΙΟΣ θα το θεωρούσε αληθινό. Από την άλλη για μάθε για υποστήριξη συγκεκριμένων Ελληνικών φαρμακευτικών στον Σύριζα. Τυχαίο φαντάζομαι...

Να γίνουν για να φύγει η αριστερή μαγάρα που ξεπουλάει την πατρίδα. Θα μου πεις μα θα έλθει η μουλωχτή κεντροδεξιά ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να ξεπουλήσει τα υπόλοιπα; Όλη η χώρα είναι στο καναβάτσο. Δυστυχώς θα καταστραφούμε για να μάθουμε. Δεν θα γίνει πόλεμος. Θα τα δώσουν οι πουλημένοι πολιτικοί μας όλα στους ξένους. Όπως τα έδωσε το Βυζάντιο στους Δυτικούς (λιμάνια, εμπόριο). Και ότι έμεινε το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με το ΤΑΙΠΕΔ (για 99 χρόνια) και με την λαθρομετανάστευση μουσουλμανικών πληθυσμών. Η Τουρκία περιμένει την ώρα που θα πέσουμε σαν ώριμο φρούτο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.