«Στον αέρα» η χρηματοδότηση των προσφύγων στην Τρίπολη από την Ύπατη Αρμοστεία;..

«Στον αέρα» η χρηματοδότηση των προσφύγων στην Τρίπολη από την Ύπατη Αρμοστεία;..

Φεβρουάριος 19, 2018 - 11:09
12 σχόλια

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και το 2019 τα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα σε Δήμους της Ελλάδας, όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φιλίπ Λεκλέρκ, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, μόλις δύο μέρες προτού επισκεφθεί την Τρίπολη, προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία 300 προσφύγων σε 50 διαμερίσματα στην πόλη μας.

Ωστόσο, οι αλλαγές που θα γίνουν το 2019 σε σχέση με τη χρηματοδότηση των προσφύγων δεν είναι δυνατόν ούτε να περάσουν απαρατήρητες ούτε να μην μας προβληματίσουν. Και τούτο διότι διαφαίνεται, σε αυτό το στάδιο, τουλάχιστον, μια προσπάθεια η χρηματοδότηση των προσφύγων και του προγράμματος να περάσει απευθείας στους Δήμους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου. Οπωσδήποτε η διευκόλυνση της ροής της χρηματοδότησης είναι το ζητούμενο σε αυτές τις αλλαγές, αλλά επειδή πολλές φορές στο παρελθόν προγράμματα που θα στήριζε η ΕΕ τελικώς πέρασαν στον κρατικό προϋπολογισμό, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για την ουσία των αλλαγών αυτών. Και κυρίως, ως Δήμος, να ξέρουμε αν μπορούμε να στηρίξουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε περίπτωση που, φευ!, μας τα... γυρίσει η ΕΕ.

 

Αλλαγές στο πρόγραμμα της χρηματοδότησης των Δήμων ή μελλοντική χρηματοδότηση από τους Δήμους;..

Ο κ. Λεκλέρκ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για «εγγυήσεις» και «πολύ σταθερές διαβεβαιώσεις» από την πλευρά τής Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO), η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα στα τέλη του 2018, αλλά από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί (πιθανόν από τη DG HOME).

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας ζητεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «να σταθεροποιηθεί και να γίνει κομμάτι του εθνικού προϋπολογισμού, ώστε οι Δήμοι να νιώσουν πιο σίγουροι για να μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποδείξει ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Λεκλέρκ επισημαίνει ότι «αυτή η χρηματοδότηση για το 2019 είναι σημαντική, αλλά το κύριο είναι να δούμε τι θα γίνει μετά το 2019». Με την εξέλιξη αυτή, το πλάνο της μετάβασης αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση για διαχείριση των διαμερισμάτων θα μετατεθεί για το 2020, οπότε «έτσι μας δίνεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ υπουργείων και Δήμων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση στην απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στους Δήμους είτε μέσω των εθνικών αρχών», προκειμένου «οι εθνικοί φορείς να αναλάβουν πλήρως την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης».

 

«Στον αέρα» ακόμα ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Στη μεταβατική αυτή φάση ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λεκλέρκ, «ελπίζουμε ότι σταδιακά ο ρόλος μας θα αλλάζει σε αυτή τη μεταβατική φάση» και «σκοπός της Ύπατης Αρμοστείας είναι να εξασφαλίσουμε ότι σταδιακά κάποια από τα συμβόλαια θα υπογράφονται μέσα από τους ίδιους τους Δήμους είτε μέσω της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Μετά το 2019 ο στόχος είναι «όλο και περισσότερο το πρόγραμμα να υλοποιείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από συμφωνίες με τους Δήμους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία ενδέχεται να κρατήσει «έναν πιο εποπτικό ρόλο», αν και ο κ. Λεκλέρκ δεν αποκλείει ο οργανισμός «να συνεχίσει να παίζει και ένα συντονιστικό ρόλο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό πρέπει να διαμορφωθεί στη συνέχεια».

Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν όπως έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο, έχουμε καλούς λόγους για να είμαστε δύσπιστοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα όργανά της, ενώ βλέπουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τη φιλοξενία τόσων μεταναστών, με κάθε ευκαιρία κατακρίνουν την ελληνική πολιτική, την κακή απορροφητικότητα πόρων και την έλλειψη δομών φιλοξενίας. Οπωσδήποτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά «στις πλάτες» του προσφυγικού η ΕΕ χτίζει πολιτικές όποτε την συμφέρει -ξεχνώντας, ασφαλώς, ότι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ φώναζε ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία, για να καταλήξουν, τελικώς, όλοι φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον Ευρωπαϊκό Νότο, σε άθλιους καταυλισμούς...

Για να μην βρεθεί, λοιπόν, προ εκπλήξεων ο Δήμος Τρίπολης το 2020, όταν θα έχει αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της φιλοξενίας των προσφύγων, σε βαθμό που ακόμα δεν γνωρίζουμε, καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να κάνει τις σωστές ερωτήσεις στον κ. Λεκλέρκ αύριο. Διότι αν σταματήσει η χρηματοδοτική ροή, πράγμα που δεν διαφαίνεται προς ώρας, αλλά οι προτεραιότητες της Κομισιόν αλλάζουν με τον καιρό και τα συμφέροντα, όπως έχει αποδειχθεί, ο Δήμος θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πολύ ακριβό πρόγραμμα φιλοξενίας μόνος του, ενδεχομένως.

Οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ έχουν δικαίωμα σε μια άνετη και ήρεμη διαβίωση. Αν ο Δήμος κρίνει ότι μπορεί να αναλάβει μελλοντικά τα έξοδα, καλώς. Αλλά πολύ εύκολα η οικονομική τόνωση από τα χρήματα που θα ξοδέψουν οι πρόσφυγες που ευαγγελίζεται ο Δήμος μπορεί να γίνει οικονομική αφαίμαξη και ο Δήμος Τρίπολης πρέπει να ξέρει τι του ξημερώνει το 2020, αν η στρόφιγγα θα κλείσει...

 

Το πρόγραμμα φιλοξενίας ως σήμερα

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, το πρόγραμμα ESTIA περιλαμβάνει σήμερα 23.374 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα, κτίρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες φιλοξενούνται 19.331 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά ΜΚΟ, καθώς και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης μαζί με όμορους δήμους, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λιβαδειάς, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου). Πιο πρόσφατη είναι η συμφωνία που υπογράφηκε με το Δήμο Τρίπολης, τον πρώτο στην περιοχή της Πελοποννήσου.

(Τα σημεία της συνέντευξης του κ. Λεκλέρκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Γαλανιάδη Εύα

 


12 Σχόλια

Νοικιάστε τα σπίτια σας και σε ένα χρόνο να δω πως θα βγάλετε τα πακια έξω. Η μαλον να δω πως θα τους ζητήσετε τα ενοίκια.

Ρε δούλεμα από τον Διεθνή Παράγοντα, κόβουν από τους Έλληνες για να τα φάνε με τους ξένους, τους ονομαζόμενους πρόσφυγες ή ¨επενδυτές¨κατά κάποιον κ.κ. υπουργό! Αλήθεια που βρίσκουν τα χρήματα οι πρόσφυγες που φεύγουν από την χώρα τους; ποιος τους τα δίνη; γιατί τους τα δίνουν; Ξυπνάτε Έλληνες ! Τα τρωκτικά του διεθνούς παράγοντα σας πίνουν το αίμα!

κ.κ. δήμαρχε πρόσεχε στην έχουν στημένη, από ότι είναι εμφανές από τα γραφόμενα του άρθρου δεν θα πάρεις δεκάρα τσακιστή από τους διεθνείς οργανισμούς και θα φορτωθείς και τους επονομαζόμενους πρόσφυγες, που θα βρεις λεφτά να τους θρέψεις; δεν φτάνει που δεν γίνετε τίποτε στην Τρίπολη για τους Τριπολιτσιώτες, θα φορτωθείς και τους πρόσφυγες που δεν θα έχουν που να πάνε, αλήθεια μήπως πρέπει να τους πας κατά Κακούρι μεριά, έτσι λέω......

Ψάξτε να βρείτε τρύπα να κρυφτείτε όλοι σας (δεν είδα να αντιδράει κανένας) αν μας φορτώσετε τους λάθρο, είτε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είτε όχι.

πέρυσι έλεγαν ότι ένας ξενοδόχος έλεγαν δεν έχει πάρει χρήματα καθόλου

Η πλάκα (και το δράμα ταυτόχρονα) είναι ότι έχουν έλθει από το καλοκαίρι οι λαθρό. Είδα το καλοκαίρι μαμά με μαντίλα και παιδιά να περπατούν στην Γρηγορίου Ε΄ και διασταυρώθηκε η γενική πληροφορία από σχετική πηγή. Τον περασμένο μήνα είδα μαντιλοφορούσα σε αμάξι fiat punto καινούργιο στην Ναυπλίου, στου ΑΒ, να στρίβει για Αθήνα

Αναφέρει η τουρκάλα δημοσιογράφος στο άρθρο της <<........Παλεύουμε έτσι ώστε καμία σημαία ξένου κράτους να μην κυματίσει σε μέρος όπου ακούγεται το ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή. «Τα πράγματα που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, όπου θα σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις, με το θέλημα του Αλλάχ».>> στο http://www.zougla.gr/kosmos/article/ar8ro-tis-tourkalas-dimosiografou-uzay-bulut-gia-to-episodio-sta-imia-ke-tis-pro8esis-erntogan Συνεχίστε να υποδέχεστε με ανοικτές αγκάλες τους λάθρο από απέναντι.

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και για το 2019 ΔΙΑΒΆΖΟΥΜΕ Στα ΝΕΑ . Στον αέρα το πρόγραμμα. Κάτω η ίδια είδηση.

"πάκια" και "λάθρο" βλέπω να γράφονται. Πάλι γεμίσαμε ανίδεους Χρυσαυγίτες λέω εγώ...

Πήξαμε στους αριστερόστροφους φασίστες-κομμουνιστές (sic) και στους κεντρώους ΝΔίτες φιλελέδες. Αμερικανοτσολιάδες οι μεν, γερμανοτσολιάδες οι δε. Στην υπηρεσία της ΝΤΠ αμφότεροι γιαυτό προκόψαμε σαν χώρα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.