Με δόλιους συμψηφισμούς η κυβέρνηση «φεσώνει» του συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ

Με δόλιους συμψηφισμούς η κυβέρνηση «φεσώνει» του συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ

Οκτώβριος 24, 2017 - 10:23
17 σχόλια

Συνέντευξη με τον γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνο Μπεντεβή

Εκεί που τους χρωστούσαν, τους πήραν και το βόδι… Η παροιμία αυτή εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γεγονός ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει περίπου 614 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους με το σύστημα γιατρούς, η κυβέρνηση τούς ζητεί να γίνει συμψηφισμός χρεών, και μάλιστα εντός λίγων ημερών, από τον οποίον συμψηφισμό οι γιατροί βγαίνουν ζημιωμένοι, καθώς για υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) για το διάστημα 2012-2015 καλούνται να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ εντός λίγων μόνο ημερών.

Το Arcadia Portal συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Μικροβιολόγων και νυν γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, γιατρό μικροβιολόγο – βιοπαθολόγο κ. Κωνσταντίνο Μπεντεβή, ο οποίος εξηγεί το «κόλπο» με το οποίο η κυβέρνηση «αρμέγει» τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, την ώρα που τους χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς με τη σύμβαση που έχουμε με τον Οργανισμό, υποχρεούμαστε να κρατάμε τα παραπεμπτικά, τα οποία τα καταθέτουμε, ο ΕΟΠΥΥ τα εκκαθαρίζει, μας κρατάει ένα ποσοστό rebate, ανάλογα με το μέγεθος του τζίρου που κάνουμε κάθε μήνα, μας πληρώνει ένα ποσό και στο τέλος του χρόνου, όταν ο ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τον προϋπολογισμό του, το ποσό αυτό το παραπάνω με οριζόντια περικοπή ο ΕΟΠΠΥ το χρεώνει στους συμβεβλημένους ιατρούς ποσοστιαία. Αυτό λέγεται clawback.

»Το 2013 και το 2014, πιθανότατα ο ΕΟΠΥΥ δεν έκανε σωστή περικοπή clawback, μας κράτησαν λιγότερα απ’ ό,τι έπρεπε και τώρα έρχονται και μας λένε να κάνουμε συμψηφισμό και ότι μας έδωσαν περισσότερα από όσα έπρεπε και ότι τώρα πρέπει να τα βάλουμε πίσω. Και ξεχνάνε».

Αυτό δεν είναι ηθικό, επειδή, πρώτον, τα χρήματα που μας χρωστάνε από το 2013, που δεν μας πλήρωσαν τότε, δεν τα τοκίζουν σήμερα.

Ο κ. Μπεντεβής υπογραμμίζει ότι οι γιατροί ζητούν τόκους για τα χρωστούμενα από το 2013, ποσά τα οποία δεν έχουν τοκιστεί, ενώ, αντιθέτως, τα χρέη των γιατρών περιλαμβάνουν και τους τόκους.

Επίσης, ενώ όλα τα Ταμεία χρωστούν χρήματα από το 2011 και από το 2012, κάνουν συμψηφισμό μόνο για το 2013-2015. Αυτό είναι ανήθικο. 

«Τρίτον, έχει επέλθει μια υποκοστολόγηση παράνομη και καταχρηστική στο τέλος του 2015: Κατέβασαν τις τιμές μας με εντολή της τρόικας κατά 46%, χωρίς απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Το έκαναν αυθαίρετα και καταχρηστικά. Ένα δικαστήριο, των ακτινολόγων έχει δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το δικό μας δικαστήριο αναβάλλεται συνεχώς.

»Μας χρωστάνε από το 2011, δεν τοκίζουν τις υποχρεώσεις τους και μας λένε ότι σε 18 μήνες πρέπει να πληρώσουμε ποσά που ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ και φθάνουν στα 190.000 ευρώ.

»Αυτά είναι όχι παράλογα, αλλά αστεία. Σε συνεργάτες σου που τους χρωστάς, που τους ‘’κουρεύεις’’, τους λες ότι σου χρωστούν επειδή βρήκες μια περίοδο που σου κουμπώνει έτσι.

Είναι ή ηλίθιο ή δόλιο.

Ο κ. Μπεντεβής εξηγεί βήμα-βήμα πώς το σύστημα ζητεί στους γιατρούς πρώτα να αποδεχθούν την οφειλή, δίχως να βγάζει σύνολο:

«Μπαίνοντας στα αρχεία των γιατρών, στη μία καρτέλα εμφανίζεται το χρέος, στην άλλη η οφειλή του ΕΟΠΥΥ. Είναι δύο διαφορετικές καρτέλες. Στη μία καρτέλα εμφανίζεται το ποσό που μας χρωστούν, και ρωτάει αν αποδέχεται ο γιατρός το ποσό, και μετά στα προσωπικά μηνύματα στις οδηγίες λέει ότι θα μπεις σε μια στήλη να δεις τι σου χρωστάμε και θα μπεις στην ενημέρωση να δεις τι μας χρωστάς εσύ, πρώτα τα χρωστούμενα, μετά η οφειλή και μετά το σημείωμα για να δεις τη διαφορά. Χωρίς να βγάλει σύνολο».

Όλο το συστηματάκι έγινε για να πατήσουμε το κουμπί δέχομαι τον συμψηφισμό και να την πατήσουμε.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ιδέα του clawback βασίστηκε στα κέρδη των επιχειρήσεων. Αν μια εταιρεία έχει ένα προϊόν που πάει καλά, τότε η καταβολή των μπόνους θα συνεχίσει να είναι όπως ορίζεται στη σύμβαση. Αν, όμως, το προϊόν δεν πάει καλά τότε υπόκειται σε clawback το bonus. Έτσι λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. 

Ο ΕΟΠΥΥ εφάρμοσε το clawback με επιταγή των μνημονίων σε βάρος όλων των παρόχων του (από φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι απλών φυσικών προσώπων γιατρών κ.λπ.).

Το clawback στον ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργεί όπως στις εταιρείες που εφαρμόστηκε κάποτε το clawback, να κόβει μπόνους και αμοιβές πέρα του κανονικού, αλλά ο ΕΟΠΥΥ βρήκε να κόψει από τα βασικά που πλήρωνε. Το χειρότερο είναι ότι πληρώνει ό,τι πληρώνει με μεγάλες καθυστερήσεις και με τιμές που έχουν υποκοστολογηθεί.

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει όλους του παρόχους ως κλέφτες που ζημίωσαν τον οργανισμό αφού επιβάλλει σε όλους οριζόντιες περικοπές, ασχέτως αν κάποιοι κερδοσκόπησαν και άλλοι απλά συνέχισαν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί γραπτώς ότι θα είναι δίκαιος, ότι θα καταργούσε το clawback. Ο ΕΟΠΥΥ δεν τοκίζει τα χρήματα που μου χρωστάει, αλλά τα δικά του τα τοκίζει και μου ζητάει να πληρώσω σε 18 δόσεις, ενώ όλες οι ρυθμίσεις για τους πολίτες προβλέπουν 100 δόσεις στη σημερινή συγκυρία», υπογραμμίζει, τέλος, ο κ. Μπεντεβής.

Όλοι οι φορείς με επιστολές τους αλλά και ανακοινώσεις (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κ.ά.) ζητούν να δοθεί παράταση στον χρόνο, ώστε οι γιατροί να δουν ακριβώς τι ποσά συμψηφίζονται και τι ποσά χρωστούν. Ο οργανισμός καρκινοβατεί, και η κυβέρνηση μετέρχεται κάθε μέσου, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα.

Γαλανιάδη Εύα


17 Σχόλια

Το Δημόσιο αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες ως κλέφτες, αλλά στην ουσία είναι αυτό ο μεγαλύτερος κλέφτης. Του χρωστάς->στα τοκίζει και σου βάζει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σου χρωστάει->πληρώνεσαι του Αγίου Ποτέ, χωρίς τόκο και χωρίς να μπορείς να συμψηφίσεις τα φορολογικά σου χρέη με τα αυτά που σου χρωστάνε. Πολλά ανήθικα πράγματα απέναντι στον επαγγελματία από ένα κράτος δικαίου.

Επαγγελματία εννοείς τον καταστηματάρχη στην Πάρο που κάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ τη μέρα είσπραξη, 95 τοις εκατό χωρίς απόδειξη, και πληρώνει μεροκάματα πακιστανού;

Συνειδητοποιείς τι λες @12:50; Επειδή κάποιος στην Πάρο, στην Σάμο και στην Τρίπολη παρανομούν πρέπει ΟΛΟΥΣ να μας μεταχειρίζονται σας κλέφτες. Ό,τι αυτό νομιμοποιεί το κράτος να σου φέρετε με ανισότητα(να τοκίζει αυτά που του χρωστάς και όχι αυτά που σου χρωστάει). Να δουλεύεις βερεσέ, να σε πληρώνει όποτε γουστάρει, αλλά εν τω μεταξύ να ζητάει τους φόρους από τα εισοδήματα που δεν σου έχει πληρώσει ακόμα. Αν παρανομείς να σε πιάσει και να σου βάλει πρόστιμο ή να σου κλείσει την επιχείρηση ή να σε βάλει φυλακή(αναλόγως την παρανομία). Αυτή είναι δικαιοσύνη.

Όχι κάποιος (στη Σύρο, την Πάρο, την Τρίπολη), η συντριπτική πλειοψηφία παρανομεί. Συμφέρει η παρανομία, ειδικά όσο περισσότερο παρανομείς, τόσο περισσότερο συμφέρει. Δεν γνωρίζω κανέναν που να κόβει όλες τις αποδείξεις, ΚΑΝΕΝΑΝ, ούτε ανθρώπους των οποίων γνωρίζω την εντιμότητα. Το κράτος (και δεν αναφέρομαι μόνο στις κυβερνητικές δομές) είναι εξαρχής χτισμένο σε αυτά τα θεμέλια. Όσοι δεν υπακούουν σε αυτόν τον κανόνα, αργά ή γρήγορα (συνήθως γρήγορα) εκδιώκονται από το ελεύθερο επάγγελμα, το ξέρω από πρώτο χέρι. Δε φταίμε εμείς, μας αναγκάζει η δομή της Πολιτείας. Έτσι είναι όμως η κατάσταση.

@15:23 και να ισχύει αυτό που λες ότι όλοι παρανομούν, νομιμοποιεί αυτό το δεδομένο το κράτος, ως κράτος δικαίου με κανόνες, να αντιμετωπίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά τους επιχειρηματίες; ΟΧΙ. Επαναλαμβάνω, αν κάποιος παρανομεί του βάζεις πρόστιμο, τον κλείνεις. Δεν εφαρμόζεις γενική πολιτική νταβατζή. Αν περιμένεις να σε πληρώσω με τόκο, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και εσύ. Και όλα τα άλλα που είπα παραπάνω.

Δεν διαφωνώ. Ακόμα και η ονομασία της σχετικής υπηρεσίας (ΣΔΟΕ) με προσβάλλει. Δίωξη οικονομικού εγκλήματος; Αλλά η διαφορά μας είναι στο ότι εσύ θεωρείς λανθασμένα κατά τη γνώμη μου την Ελλάδα ως κράτος δικαίου. Δεν είμαστε κράτος δικαίου. Δεν ήμασταν ποτέ. Ίσως τώρα να γίνονται κάποιες προσπάθειες, που δεν πιστεύω ότι θα φέρουν αποτέλεσμα.

φιλε γιατρε δεν επρεπε να σπουδασεις για δεκαετιες,ουτε να ξοδεψεις χρηματα της οικογενεια σου ,ουτε να κοπιασεις σωματικα και πνευματικα αλλα επρεπε να διοριστεις με τον γνωστο τροπο στην δεη η το δημοσιο και ολα καλα.οι συμμαθητες σου το γνωριζεις οτι ειναι συνταξιουχοι ηδη και για τουτο θα πρεπει να πληρωνεις συνεχεια και περισσοτερα; τουλαχιστον δεν πηγαινες στο ΕΣΥ να μην εχεις και εξοδα ,ενοικια,αναλωσιμα,γραμματειακη υποστηριξη ,εκει ειναι ολα τζαμπα και τα εσοδα μαυρα.λυπαμαι φιλε μου πιαστηκες κοροιδο.

Αποδείξεις κόβονται; Έχετε POS όπως όλοι οι επαγγελματίες; τότε το συζητάμε. Πόθεν Έσχες πάντως για όλους και όλες! Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

7.49 για να φτασουν να παρανομουν σε διαφορα επαγγελματα ,το ιδιο το κρατος τους εχει φτασει εδω,πες μου σε ποιο αλλο κρατος υπαρχουν τοσοι φοροι οσοι σε ενα ελευθερο επαγγελματια,τοσο φπα,τοση προκαταβολη φορου .ο αλλος δεν ξερει αν ζει η αν πεθαινει του χρονου,αν θα ειναι ανοιχτος ,και το κρατος του τα παιρνει χοντρα,οταν θα φτασεις να ζητας ΟΛΕΣ τις αποδειξεις και pos κλπ κλπ να ειναι και το κρατος απεναντι στον αλλον 100 % και να εισαι και εσυ το ιδιο,οχι να εισαι πχ δημοσιος και να πινεις καφε καθε μερα εξω η να βγαινεις για τα ψωνια σου 1-2 ωρες και να λες να πεταχτω να κανω τη δουλεια

συνεχεια.....να πεταχτω να κανω τη δουλεια μου ,να πινεις καφεδακια στη δουλεια και ο αλλος να περιμενει να μην εξυπηρετειτε αμεσα,και να λες δε με πληρωνουν καλα τοσο δουλευω, να ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ κηφηνα που βγαινεις στη συνταξη νωρις (σωματα ασφαλειας) που παιρνεις επιδωματα εξτρα,που παιρνεις εξτρα χρηματα,οταν κανεις τη δουλεια σου (επιτηρεις παννεληνιες-αθληματα για τα τεφαα) δεν ξερω τι αλλο στο καλο να γραψω ,οσο ειναι ετσι η κατασταση αν δεν "κλεψει" ο ελευθερος γιατρος-υδραυλικος-εμπορος και δεν ξερω τι αλλο ,παει το εκλεισε τη επομενη μερα ,ευκολακι ειναι γινε ελευθερος να δεις τη γλυκα

Ποιος νοιάζεται σήμερα για τον ελεύθερο επαγγελματία; Από τη στιγμή που η οικονομική ελίτ της χωράς μας πληρώνει ελάχιστους ή και καθόλου φόρους από κάπου πρέπει να βρει το κράτος τα χρήματα που πρέπει να δώσει στους δανειστές μας. Τους εργάτες, τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματίες τους έχει ξεζουμίσει εδώ και καιρό. Αρά (όπως γίνεται σε κάθε φιλελεύθερο κράτος) σήμερα ήρθε και η σειρά της μέχρι πρότινος ουσιαστικά ανέγγιχτης αστικής τάξης. Όταν ψηφίζουμε ΝΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΜΙΑ!!!! αυτό…. στην οικονομία πως το φαντάζεστε δηλαδή;

Αυτό που δεν τολμάει να παραδεκτή η αστική τάξη (οι αστικές τάξης των περισσότερων χωρών) είναι πως η Οικονομική Ελίτ της χώρας μας, ακυρώνει άγραφους νόμους δεκαετιών και βάζει χοντρό χέρι χωρίς σταματημό στις οικονομίες των Αστών. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα βρεθεί η λύση. Είναι τραγική αφέλεια να περιμένει η Αστική Τάξη έναν φιλελεύθερο π.χ. Μητσοτάκη να τους προστατέψει.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Τσίπρας είχε εξ αρχής την διάθεση να γίνει ο δούρειος ίππος των Δανειστών μας και της Ελληνικής Οικοδομικής ελίτ ή βρέθηκε σε αδιέξοδο (λόγο ρεαλιστικών συνθηκών ή λόγο ανικανότητας) αλλά από την στιγμή που κάνει την βρώμικη δουλειά με επιτυχία εκτιμώ πως οι Δανειστές μας θα τον κρατήσουν και για δεύτερη τετραετία (αν δεν τον προλάβουν οι διεθνής εξελίξεις βλέπε: Καταλονία ή πόλεμος Συρία κ.λ.π.). Τα πρόσωπα και τα κόμματα δεν έχουν καμία σημασία αν όλοι εφαρμόζουν τα ίδια οικονομικά μετρά βλέπε: νεοφιλελεύθερη οικονομία, όπως στην περίπτωση της χώρας μας κ. Μπεντεβή.

.....Μη περιμένετε λοιπόν στο άμεσο μέλλον να αλλάξει κάτι στον ζουρλομανδύα που λέμε Ελληνική οικονομία. Η Αστική τάξη εξακολουθεί να επιλέγει τις ίδιες λύσεις προσδοκώντας διαφορετικό αποτέλεσμα…. ο ορισμός της σχιζοφρένιας, όπως καλά γνωρίζετε. Έτσι βλέπουμε και τι έχει απομείνει από αυτό που λένε αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

ΣYSTOIXEIA και παράκρουση, μπλε χαπάκι για εκτόνωση ή καλύτερη η STOIXEIA από την τρέλα;

Τα σχόλια σου μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το όνομα σου συμπεριλαμβάνετε στην λίστα Λαγκάρτ ή στα Panama papers… μόνο έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την άρνηση σου σε οποιαδήποτε προοπτική αλλαγής της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας… σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει έντονος προβληματισμός και πολλά ενδεχόμενα. Το παρήγορο είναι ότι η πραγματικότητα που αφηγείται το κείμενο δείχνει πόσο ξεπερασμένος είσαι! Σήμερα APOTROPEA SXOLIA δεν έχεις την πολυτέλεια να γίνεις από μόνο σου γραφικός, η δύσκολη πραγματικότητα σε έχει κάνει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.