Εγκατάσταση προσφύγων και στην Τρίπολη τον Νοέμβριο;

Εγκατάσταση προσφύγων και στην Τρίπολη τον Νοέμβριο;

Οκτώβριος 20, 2017 - 08:42
7 σχόλια

Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου με τον εγκλωβισμό περίπου 12.000 ανθρώπων είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών είναι απαράδεκτες και δραματικές και θα επιδεινωθούν κι άλλο για τρίτο κατά σειρά χειμώνα, ενώ οι κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος.

Παράλληλα, στη Σάμο, ανησυχία έχει προκαλέσει η κίνηση «Σάμος SOS», η οποία καλεί σε δράσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών. «Σύμφωνα με αναφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την οποία έθεσε υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, του ΕΣΡ και του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Κρατικής Ασφάλειας η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, σε εκπομπή στον τοπικό σταθμό "2000 FM" στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα κρούσης στο συγκεκριμένο χωριό και ότι "θα χυθεί αίμα" αν πατήσει οικογένεια μεταναστών, μεταδίδει το news247.gr.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει φορτωθεί στις πλάτες της κάθε πολιτικό παιχνίδι που παίζεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα, με τελευταίο παράδειγμα δημοσίευμα της «Welt», η οποία, όλως τυχαίως μόλις μία μέρα μετά τη νίκη του Κουρτς στις αυστριακές εκλογές (γνωστού για τις θέσεις του στο προσφυγικό και για τη μηδαμινή βοήθεια που προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα, ο οποίος, πάντως, έγινε δέκτης συγχαρητηρίων για τη νίκη του εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη), κατηγόρησε τη χώρα μας ότι αφήνει αφύλακτα τα σύνορά της με αποτέλεσμα να προωθούνται μετανάστες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού ατόμων, ιδίως της κατηγορίας των λεγόμενων ευάλωτων ομάδων, από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας στην Αττική και από εκεί σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, επιχειρείται να ανατραπεί η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον καταυλισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από πεντέμισι χιλιάδες άτομα, όταν οι υποδομές σε αυτό είναι για δυόμισι χιλιάδες.

»Τις περασμένες μέρες, μεταφέρθηκαν από τη Μόρια περίπου 300 άτομα, ενώ χθες κατά την επίσκεψη των ΓΓ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα».

Επομένως, είναι κοντά η ώρα που θα ανακοινωθεί εάν και εφόσον η Αρκαδία και συγκεκριμένα η Τρίπολη θα συμμετάσχει, όπως έχει δεσμευθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, στην αποσυμφόρηση των δομών του Αιγαίου και στη φιλοξενία προσφύγων.

Όπως είχε γράψει το Arcadia Portal τον Αύγουστο (δείτε ΕΔΩ), το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης έδωσε το «πράσινο φως» για για την υλοποίηση του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας που αφορά στη φιλοξενία σε διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν για αυτό τον σκοπό και για την υποστήριξη θα προσληφθεί προσωπικό κατάλληλων ειδικοτήτων.

Σημειωτέον ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικολάου είχε ψηφίσει «κατά» στη συζήτηση του θέματος, καθώς δεν συμφώνησε με την ανάθεση της δράσης στις εταιρίες «Πελοπόννησος - Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» και «Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα ΑΕ» και πρότεινε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου το πρόγραμμα.

Το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στην Τρίπολη έχει συζητηθεί πολλές φορές και κάθε φορά με διαφορετικό πλάνο από τις αρμόδιες αρχές. Αξίζει να σημειωθεί, για να έχουμε μια εικόνα των νέων αφίξεων στα νησιά, ότι την Πέμπτη 19/10 περίπου 120 άτομα αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, ενώ 150 άτομα έφτασαν στις Οινούσες της Χίου. Συνολικά, τον Οκτώβριο στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 2.263 άτομα. Από αυτά 1.348 στη Λέσβο, 722 στη Χίο και 193 στη Σάμο.

(Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

7 Σχόλια

Τατούλη έχεις την ευθύνη ολάκερη, από Τσίπρα και Μητσοτάκη ο κόσμος δεν περιμένει τίποτα

καλώς να έρθουν. Άνθρωποι είναι κ αυτοί. απλά να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης γι αυτούς και ασφάλειας για την πόλη

βεβαια αλλοι εδω στη πολη κοιτανε στα σκουπιδια να φανε αλλες οικογενειες δεν εχουν εισοδημα η φαγητο αλλα εκει να βοηθησουμε τους δικους μας συμπολιτες τους κοιταμε απαξιωτικα απο ολες τις δημοτικες αρχες οπως και οι υπολοιποι συμπολιτες πολλα μπραβο στη Τριπολη του εφε και της προβολης και της μασας ξεχασα να πω

κ. Δήμαρχε είπαμε δεν θέλουμε επενδυτές αυτής της κατηγορίας στην Τρίπολη,τι λέει το τσεπάκι στο πουκάμισό σου;

Η έλευση Τσίπρα (αυτός που είπε ότι φάγαμε την καμήλα και έμεινε η ουρά στα Αγγλικά και γελάει όλος ο πλανήτης) είναι για να κόψει την κορδέλα στους πρόσφυγες; Αυτά είναι έργα κύριε Παπαζαχαρία. Όχι σχολεία, δρόμοι, αεροδρόμια. Πρόσφυγες επενδυτές, γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί.

Θα σας πάρει και θα σας σηκώσει όλους, αν τυχόν και εμφανιστούν λαθρομετανάστες στην πόλη. Έχουμε να διαχειριστούμε και δεν μπορούμε την φτώχεια μας, δεν θα βάλουμε έννοια και την καλοπέραση των λάθρο. Σε ένα αεροπλάνο ή καράβι και εκεί από όπου ήρθαν. Δεν τους κάλεσε κανένας. Και αφήστε τα περί πρόσληψης προσωπικού για τους αφελείς. Κάποιο όφελος θα έχετε για να τους δέχεστε και να μας τους επιβάλετετε. Προσέξτε καλά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.