Ψηφίστηκε η προγραμματική σύμβαση ΦΟΔΣΑ - Περιφέρειας για τα απορρίμματα (pics)

Ψηφίστηκε η προγραμματική σύμβαση ΦΟΔΣΑ - Περιφέρειας για τα απορρίμματα (pics)

Σεπτέμβριος 12, 2017 - 20:30
4 σχόλια

Συνεδρίασε ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, ύστερα από μια ωριαία καθυστέρηση, καθώς προηγήθηκε συνεδρίαση των δημάρχων με θέματα που αφορούν τους Δήμους και τα απορρίμματα τους.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης βρέθηκαν τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, ο κ. Παπαζαχαριας από τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πολλοί πολίτες οι οποίοι θέλησαν να ακούσουν τις απόψεις των δημάρχων για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ταλανίζει τους δήμους και τους δημότες.

Οι δήμαρχοι της Αρκαδίας έδωσαν το «παρών». Ο κ. Μαντάς από Βόρεια Κυνουρία, ο κ. Λυσίκατος από τη Νότια Κυνουρία, ο κ. Παυλής από Τρίπολη, ο κ. Γιαννόπουλος από τη Γορτυνία και από τη Μεγαλόπολη ο κ. Τσιριγώτης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος κ. Γρυπιώτης στην αρχή της συνεδρίασης αναφέρθηκε στο θέμα προς συζήτηση, που ήταν η ψήφιση προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, καθώς έγιναν κάποιες αλλαγές για τα ΣΜΑ, αλλά και για τη χρονική περίοδο της σύμβασης.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής κ. Καφαντάρης έκανε κάποιες επισημάνσεις, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα δεν πρέπει να φύγει από τους δήμους.
 
Ο κ. Πνευματικός ανέφερε ότι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία για τη λήψη αυτής της απόφασης. Ξεκαθάρισε ότι το Σώμα πρέπει να αποφασίσει.

«Θα αποχωρήσω γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω σε μια διαδικασία και σε μια ψήφιση που σε ένα ζήτημα που δεν θα έχει ένα νόμιμο αποτέλεσμα»
 
Ο κ. Παυλής είπε ότι αν δεν συμφωνήσουν, θα τους πάρουν την αρμοδιότητα. «Είναι θέμα δικό μας αλλά δεν θα μας πάρουν την αρμοδιότητα. Προσπάθησαν αλλά δεν στέκει νομικά», είπε ο κ. Παυλής, αναφέροντας ότι το κράτος δεν θα διαχειριστεί τα απορρίμματα γιατί αυτό θα το κάνει ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης και ο ΦΟΔΣΑ.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος κατά την τοποθέτηση του ανέφερε "Ο κύκλος της ολοκληρωμένης διαχείρισης έχει κλείσει και αν τον ανοίξουμε ξανά, θα πρέπει να είναι σε ένα μεγάλο κύκλο. Ας δούμε τι μπορεί να διαπραγματευτούμε. Θέλουμε να κάνουμε μια προγραμματική και έτσι θεωρώ ότι οι όροι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Νόμιμα έχουμε βάση και επιχείρημα τα για μια έλα διαπραγμάτευση .

Ο κ.Πνευματικός ανέφερε ότι το κείμενο είναι παράνομο και ότι η προγραμματική θα πρέπει να πάει στο ελεγκτικό Συνέδριο.
" Εγώ δεν νομιμοποιω αυτή την ψηφοφορία και αποχωρώ"

Ύστερα από μία ώρα συνεδρίασης περίπου το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με 22 ψήφους υπέρ και με 17 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 αποχωρήσεις.  Όσων αφορά το δεύτερο θέμα αυτό της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.


4 Σχόλια

Μήτσιο, μια χαρά νομικά στέκει. Εσύ δεν στέκεις νομικά με το Μαυροβούνι... Σε βλέπω σαν το Δήμαρχο Ελαφονήσου...

Χαχα οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν και παραμένουν για τα πανηγύρια. Αν δεν συμφωνήσουν θα τους πάρουν την αρμοδιότητα είπαν οι άλλοι.... μόνο που μέσω της συγκεκριμένης προγραμματικής ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ (εκ νέου) οι ίδιοι την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Θυμίζω πως κάποια χρόνια πριν οι ίδιοι είχαν παραχωρήσει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, το 2015 η κυβέρνηση με τροπολογία τους την επέστρεψε και τώρα την παραχωρούν ξανά. Στις Σέρρες & την Δυτική Μακεδονία οι ΣΔΙΤ είναι 100% έργο και υπόθεση των ΦΟΣΔΑ, βρείτε τις διαφορές.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.