Αλλεργίες: Τι γνωρίζετε για αυτές;

Αλλεργίες: Τι γνωρίζετε για αυτές;

Ιούλιος 17, 2017 - 10:49
3 σχόλια

Βασιλική Ντρισμπιώτη Παπαγιαβή

Συνδυάστε τη γύρη των λουλουδιών των φυτών και των δέντρων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα σπόρια των μυκητών μαζί με κάποιες ανθρώπινες ανοσοσφαιρίνες, με μαστοκύτταρα και ισταμίνη και έχετε την τέλεια συνταγή για τους ασθενείς που ζητούν τη βοήθεια μας τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Αλλεργία!

Κάθε χρόνο περισσότερο από μισό εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες με επιπτώσεις που μπορεί να είναι σημαντικά αρνητικές για την ποιότητα της ζωής τους. Ξεκινώντας από τη γύρη των λουλουδιών τον Απρίλιο και το  Μάιο, το γρασίδι τον Ιούνιο και Ιούλιο και τα ζιζάνια και τη μούχλα τον Αύγουστο περισσότεροι από 5 μήνες αλλεργίας  ταλαιπωρούν τα μάτια μας κάθε χρόνο.

Η όλη διαδικασία είναι ουσιαστικά μια μεγάλη παρεξήγηση: τα αλλεργιογόνα δεν είναι επιβλαβείς ουσίες. Για τους ασθενείς όμως που έχουν γενετική προδιάθεση, οι αθώες αυτές πρωτεϊνες εκλαμβάνονται ως εχθροί.

Το σώμα μας δίνει εντολή στα κύτταρα του αμυντικού συστήματος να κατασκευάσουν αντισώματα για να καταπολεμήσουν τα αλλεργιογόνα. Κάθε φορά που το αντίσωμα θα συναντήσει το συμπληρωματικό του αλλεργιογόνο θα επιχειρήσει να το καταστρέψει και στην προσπάθεια αυτή θα παραχθούν ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Μάτια και μύτη  είναι  τα όργανα που περισσότερο προσβάλλονται: αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι οι πιο κοινές αλλεργίες που μοιράζονται τους ίδιους αιτιολογικούς παράγοντες.

Αν και οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οι  παιδιατρικοί ασθενείς αποτελούν από μόνοι τους περισσότερο από 50% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον, το 80% των ασθενών είναι μικρότεροι των 30 ετών.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα μιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

Απότομη έναρξη με κνησμό, διόγκωση των βλεφάρων, υπεραιμία του επιπεφυκότα, χύμωση και βλεννώδεις εκκρίσεις, φωτοφοβία και δακρύρροια είναι μερικά από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ο επιπεφυκότας  φλεγμαίνει. Είναι η φλεγμονή απόρροια ιογενούς λοίμωξης, μικροβιακής λοίμωξης ή απλά μια εποχιακή αλλεργία;  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί στην οφθαλμολογική  εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία.

Η διαφοροδιάγνωση συμπεριλαμβάνει την απλή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, την κερατοεπιπεφυκίτιδα από αδενοιούς, από χλαμύδια, τη μολυσματική τέρμινθο (ιός ομάδας POX), τη χλαμύδια τραχωμάτις, τη γονοκκοκική ,τη χημική ή την επιπεφυκίτιδα από έρπητα, την εαρινή και την ατοπική επιπεφυκίτιδα, το ουλώδες πεμφιγοειδές, το σύνδρομο Stevens-Johnson, την κερατοεπιπεφυκίτιδα του άνω σκληροκερατοειδικού ορίου, την οφθαλμοαδενική επιπεφυκίτιδα του Parinaud, το σύνδρομο απομάκρυνσης βλέννας, το σύνδρομο χαλαρού βλεφάρου και τέλος, την πολύ συχνή ξηρά κερατοεπιπεφυκίτις.

BAΣΙΛΙΚΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΙΑΒΗ, MD, FEBO

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

 

 

 


3 Σχόλια

περιμενουμε να βγει να μας πει ο παυλακης...........μια αλεργια με τα σχολια .......την εχει ...........πως να το κανουμε

@11:46 - ...........Γ..........Ρ..........Α..........Φ........Ι..........Κ........Ο.......Σ.............

παυλακη τοσο σου κοβει που δε μπορεις να βρεις κατι δικο σου και με αντιγραφεις...............................?μεχρι εκει σου φτανει..................?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.