Τερματισμός της 33ης Πορείας Ειρήνης και του 1ου Αγώνα Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην Τρίπολη (pics,vid)

Τερματισμός της 33ης Πορείας Ειρήνης και του 1ου Αγώνα Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην Τρίπολη (pics,vid)

Μάιος 14, 2017 - 21:02
13 σχόλια

Την Κυριακή 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 33η Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη με αρκετή συμμετοχή ειρηνιστών από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Εφέτος εκτός από την πορεία ειρήνης πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος αγώνας Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης»  προς τιμή του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 από το μνημείο Λαμπράκη στην πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη στην Κερασίτσα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αρκά γιατρού, αθλητή, ανθρωπιστή και ειρηνιστή, αμέσως μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας και την κατάθεση στεφάνων.

Ο αγώνας δρόμου ξεκίνησε από το πάρκο των Αλύγιστων (πλησίον φυλακών Τρίπολης) στον Άγιο Αθανάσιο.

Οι αθλητές κατευθύνθηκαν προς τη Σπάρτη ως την Κερασίτσα όπου στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη έγινε αλλαγή κατεύθυνσης προς το χωριό Στάδιο και από κει μέσω του δρόμου Τρίπολης – Άστρους με τερματισμό στην Τρίπολη. 

Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, πολιτικός, αθλητής, μα πάνω απ' όλα ανθρωπιστής. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου του 1963, σε ηλικία 51 ετών. Εκτός από αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, ο θάνατός του προκάλεσε και οξύτατη πολιτική κρίση. Στην αρχή, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατός του είχε προέλθει εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος, εκδοχή την οποία στην αρχή υιοθέτησε και η κυβέρνηση.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν, πρωταθλητής στίβου (Βαλκανιονίκης), αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Παρά την κρατική απαγόρευση, ξεκίνησε η πορεία με χιλιάδες οδοιπόρους. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις και προπηλακισμοί με δεκάδες τραυματίες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με μερικούς άλλους αγωνιστές ολοκλήρωσαν την πορεία.

Στην πλατεία Πετρινού και στην κεντρική ομιλία το μήνυμα ήταν ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην παρουσία των γερακιών του πολέμου στο Αιγαίο, ενάντια στις βάσεις τους που αποτελούν ορμητήρια θανάτου για την ευρύτερη περιοχή.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ξοδεύουν κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, δίνουν το 2% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκής χώρας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Έφη Καστραντά

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr 33ης Πορείας Ειρήνης 1ος Αγώνας Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης»


13 Σχόλια

Σας χαρίζουμε τους επενδυτές όπως λέει συνοδοιπόρος σας! δεν τους θέλουμε, αρκετά ! μην προσπαθήτε μέσα από την εκδήλωση αυτή να περνάτε λάθος μηνύματα! βλέπουμε κάθε ημέρα τι γίνετε, έλεος

Πολύ σωστά ο Λαμπράκης ήταν ειρηνιστής και βουλευτής της ΕΔΑ όχι του ΚΚΕ που τον προσεταιρίζονται τα κουκούδια..

Δεν θα κρίνω τον Λαμπράκη. Κάθε πρόσωπο άλλωστε έχει την θετική και αρνητική του ιστορική πραγματικότητα. Είναι όμως αλήθεια ότι επρόκειτω για έντονη πολιτική προσωπικότητα, φανατισμένος και οξύθυμος - παθιασμένος. Το ξύλο που έριχνε (και έτρωγε) σε καθημερινή βάση στους πολιτικούς του αντιπάλους στα πεζοδρόμια ήταν άφθονο. Βρώμικες πολιτικές εποχές που καμία σχέση δεν έχουν με περιστέρια και ειρήνη

Ο Λαμπράκης ουδέποτε υπήρξε κομμουνιστής και η συμμετοχή του στην ΕΔΑ είχε καθαρά σχέση συνεργασίας και όχι ένταξης. Ο τραγικός του θάνατος, όμως, οδήγησε την ΕΔΑ, το ΚΚΕ και την αριστερά γενικότερα να τον προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα για προφανείς ευνόητους λόγους.

Σπουδαία εκδήλωση συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους εθελοντές...Σπουδαίες δηλώσεις από τους νικητές που εκτός των άλλων διδάσκουν και ήθος. Οι άλλοι βράστε στο ζουμί σας.. Που μετά τον Μπελογιάννη ψάχνετε να βρείτε αν ήταν κομμουνιστής ο Λαμπράκης. Αξιολύπητα υποκείμενα, σε λίγο θα τον διεκδικήσουν και οι δολοφόνοι του. Μαντέψτε πιο έλεγε τότε έξω από την ΕΟΚ τον λάκο των λεόντων, οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επέμβάσεις. (απ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ)...

Έξω απτην ΕΟΚ έλεγε ο Λαμπράκης ? Πότε την δεκαετία του 50 ? ΕΛΕΟΣ. Κάποτε οι κομμουνιστές ήταν πολλοί και μορφωμένοι. Σήμερα λιγοστέυουν και αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερη , πολιτική αμορφωσιά. Κρίμα (από μία άποψη)

Η Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τη συμφωνία χαιρέτισε ο ΣΕΒ. Την πολιτική σημασία της σύνδεσης με την ΕΟΚ υπογράμμισε και ο βασιλιάς Παύλος σε μήνυμά του την 1.11.1962. Στη Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, καθώς και στις διαπραγματεύσεις γι' αυτήν, αντέδρασαν το ΚΚΕ και η ΕΔΑ, που τις κατήγγειλαν. Η ΕΔΑ κάλεσε το λαό σε αγώνα για την ακύρωση της συμφωνίας. Με ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής χαρακτήρισε την ΕΟΚ "λάκκο των λεόντων". Κατάλαβες ανιστόρητε οπουρτουνιστάκο…

Οι κλασσικοί μπουρδολόγοι αριστεροί. Αερολογίες και αφέλειες όσο αντέχει ο νους και ακόμα παρά πέρα. Ο κομμουνιστής 99 στις 100 περιπτώσεις είναι κολλημένο μυαλό. Ζει για το κόμμα και όχι για τον εαυτό του. Ότι μπούρδα πει το κόμμα από κοντά και αυτός.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τους πολλούς εθελοντές αλλά και την τροχαία Τρίπολης για την εξαιρετική δουλειά κατά την διεξαγωγή του αγώνα δρόμου και πάλι συγχαρητήρια σε όλους...

@ 08:53 - Οι κλασσικοί αριστεροί πάσχουν από ιδεολογική νεκροφιλία.

Παιδια.. ειμαι δεξιος κ ψηφιζω ΝΔ. Ντροπη ομως που λετε τετοια πραγματα για τον Γρηγορη το Λαμπρακη. Ισως τον μοναδικο ανθρωπο στην Ελλαδα που εδωσε τη ζωη του για την αληθινη δημοκρατια. Εναν βαλκανιονικη.. εναν ιατρο... εναν πολιτικο που δεν θα ξαναδει η Ελλαδα. Εναν ανθρωπο που προτιμησε στη Θεσσαλονικη να περπατησει στο δρομο υπερηφανος αναμεσα σε αλλοφρονες φασιστες διδασκοντας ηθος ανδρεια κ ευπρεπεια. Ντροπη λοιπον να λετε τετοια πραγματα για καποιον που ηταν αληθινος δημοκρατης, ειρηνιστης, κ πραγματικος Ελληνας.. πολυ περισοτερο απ ολους σας εδω μεσα. Κ επιτελους...ανοιξτε κανα βιβλιο

μπράβο σας κυρια/ε: 17/05/2017 - 01:45. κάντε κάτι γιατί η ΝΔ δεν είναι αυτή που ήταν. Σας την παίρνουν οι ακροδεξιοί και οι νεοφιλελεύθεροι για να την κανουν σοβαρή "Χρυσή Αυγή" ή Λεπέν. Αντισταθείτε για το καλό της χώρας. Η χώρα χρειάζεται τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του Καραμανλή και σας το λέει ένας αριστερός.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.