Στρατιωτικοί εξοπλισμοί: «Πάρτι» δισεκατομμυρίων ευρώ, πλήγμα για την κοινωνική πολιτική

Στρατιωτικοί εξοπλισμοί: «Πάρτι» δισεκατομμυρίων ευρώ, πλήγμα για την κοινωνική πολιτική

Απρίλιος 29, 2017 - 10:01
10 σχόλια

Περί πολέμου, ειρήνης και αμυντικών εξοπλισμών μίλησαν την παρασκευή 28 Απριλίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Παπαηλιού, ο κ. Δημήτρης Βόσνος, πρώην δήμαρχος Τεγέας, ο κ. Γρηγόρης Μηλής από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και ο προσκεκλημένος κ. Πάνος Τριγάζης, οικονομολόγος-διεθνολόγος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Ο κ. Δημήτρης Βόσνος καλωσόρισε τους ομιλητές και αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του Γρηγόρη Λαμπράκη, του ειρηνιστή από την Τεγέα, ο οποίος είχε αγωνιστεί με σθένος για την ιδέα της ειρήνης σε όλον τον κόσμο. Έκανε λόγο για μια αδιέξοδη εξοπλιστική φρενίτιδα, και είπε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να προστατεύει την ευημερία και την αλληλεγγύη, στην πράξη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, που είναι τα ελληνικά.

Στο πλαίσιο των περιορισμών των στρατιωτικών δαπανών, η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει μπροστά, με τη δημιουργία δικτύων όπως «Πόλεις της Ειρήνης» και «Δήμαρχοι για την Ειρήνη». Ο Δήμος Τρίπολης, με την παρακαταθήκη του Γρηγόρη Λαμπράκη, συμμετέχει στην προσπάθεια, είπε ο κ. Βόσνος.

Ο κ. Γρηγόρης Μηλής ανέφερε ότι οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα σήμερα έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα των δαπανών επί Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, είπε ότι το ΝΑΤΟ ζητεί την αύξηση κατά 2% του ΑΕΠ της δαπάνης για εξοπλισμούς.

Αυτό που προέκυψε από την τοποθέτηση του κ. Παπαηλιού είναι ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σκοτώνουν την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση την κοινωνική πολιτική. Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με στοιχεία και αριθμούς:Το 1/3 του δημόσιου χρέους μας οφείλεται σε αμυντικές δαπάνες. Μάλιστα, το 2001-2005, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, η χώρα μας ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη εισαγωγέων όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στο σύνολο. Από το 1974 έως το 2010, το 50% του ΑΕΠ, διατέθηκε για τους εξοπλισμούς.

Η Ελλάδα αγοράζει όπλα για να λειτουργεί ως μέλος του ΝΑΤΟ, για να διακινούνται οι μίζες. Υπάρχουν πάντα σκιές στους εξοπλισμούς.

Ο κ. Παπαηλιού αναφέρθηκε στις έξι δικογραφίες που έχουν φθάσει στη Βουλή και αφορούν στα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα στα πεπραγμένα του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου (2001-2004). «Πάνω από 50 δισ. ευρώ δόθηκαν για εξοπλιστικά συστήματα», είπε ο κ. Παπαηλιού και αναφέρθηκε σε ένα «πάρτι» στο οποίο συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα, τα μίντια.

Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ποινικές. Το 25% του δημοσίου χρέους είναι στρατιωτικές δαπάνες.

Από τη πλευρά του, ο κ. Πάνος Τριγάζης επεσήμανε ότι το Παρατηρητήριο δεν είναι κομματικό παραμάγαζο αλλά μια οργάνωση ειρήνης:

Ένα κόμμα δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη

Ακόμη, είπε ότι η χώρα μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πράττει καλώς που δεν αντιδρά: «Ας μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για ενδοτισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τριγάζης αναφέρθηκε στον Γρηγόρη Λαμπράκη και το έργο του και διάβασε ένα απόσπασμα από ομιλία του το 1962: «Όλοι μαζί για τον αφοπλισμό και την ειρήνη».

Η ειρήνη είναι πράγματι υπόθεση όλων, ωστόσο κάθε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που κάνει, είναι να συναντηθεί με εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ για να υπογράψει μια συμφωνία περί εξοπλισμών.

Ε.Γ.


10 Σχόλια

Σταματήστε την βλακεία σας ,γιατι η κυβέρνηση σας δεν θελει ούτε να συντήρηθει το υπάρχον στρατιωτικό υλικό , για αυτο εχουμε συχνά πυκνά δυστυχήματα με τελευταίο το χιουι που χάσαμε 4 ικανά στελέχη του στρατεύματος !Κανατε τις ένοπλες δυνάμεις φιλιπινεζες κύριοι ,αφήσατε τα πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα χωρίς ανταλλακτικά .και τον στρατό χωρίς επάνδρωση και περιμένετε να σώσουν την κατάσταση οι έφεδροι εθνοφύλακες κάτοικοι της παραμεθορίου !Τρεξτε τωρα να διορίσετε οσο ποιο πολλα κομματόσκυλα έχετε και αφήστε τους τουρκαλαδες να κάνουν πάρτι πανω στο πτώμα της ΕΛΛΑΔΑΣ !

@12:58 - Το ελικόπτερο έπεσε από ανθρώπινο λάθος.. Σχεδιασμός και εκτέλεση πτήσης για κλάματα.

Ελα ρε τι έπαθες,σε πειράζει η αλήθεια ,τόσα λεφτα που δώσαμε για δρόμους και τους χάρισαν στα μπομπολακια ,τόσους φόρους που δώσαμε για τα πανεπιστήμια για να τα χαρίσουν αργότερα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ,και με την υγεια το ίδιο ,οι εξοπλισμοί σας φταίνε ,48 εκατομμύρια το κλειστό στο ελληνικό για να στεγάσουν πρόσφυγες ,60 εκατομυρια το κλειστό στα άνω λιοσια ,για να το νοικιάζει κανένα κανάλι για τηλεπαιχνίδια ,και μετα σου φταίνε οι εξοπλισμοί που έμειναν πίσω οι κοινωνικές παροχές !

Ολοι μαζι για τον αφοπλισμό και την Ειρήνη οταν το κάνουν ολοι !Οχι οταν γινεται μονομερως απο εμας τα κορόιδα, και Αλβανοί και τουρκοι ακονίζουν μαχαίρια !Βαση του τουρκικού ναυτικού στο Δυραχιο ,εκπαίδευση στα f-16 απο τους τουρκους Τούρκους στους κοσοβαρους !Και κάποιοι νομίζουν οτι με τον αφοπλισμό μας θα εχουμε κοινωνικές παροχές απο τις ξενες τράπεζες που τα παίρνουν ολα !ετοιμαστειτε να πληρώνετε και τον αέρα που αναπνέετε !

17:58 ο πιλότος δεν ήθελε να απογειωθεί λόγω καιρικών συνθηκών ,τον υποχρέωσαν οι γραφιάδες ανώτεροι του ,που απο τα κομπιούτερ ολα φενονται εύκολα !που δεν έχουν ιδέα τι γινεται έξω απο τα γραφεία !

Τα 45 εκατομμύρια που έσπευσε να δώσει ο Ψεκασμένος στην Loockheed Martin τον Μάρτη του 15 για τον εκσυχρονισμό 5 υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας συνολικής δαπάνης 500 εκατομμυρίων δολαρίων, καταπίνονται Τζώρτζ;

Γιατι οταν είχαν προτείνει οι Γάλλοι να νοικιάσουμε τα atlantique 2 για ανθυποβρυχιακα κάποιοι δεν ήθελαν ,που ειναι πολυ καλυτερα του p-3 που πέταξαν κάποια εκκατομυρίακια οι ψεκασμένοι !Και απο την άλλη το ταχύπλοο του λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη ηταν στην στεριά για βλάβη 7 χιλιαδες ευρώ !

60 εκκατομυρία στοίχισε το Πανθεσσαλικό στάδιο και δεν εχει κάμερες !Στην Ανατολική κερκίδα 7 χιλιάδων θεατών δεν εχει τουαλέτες ,και εσείς γυρολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ τολμάτε και λέτε για τους εξοπλισμούς .

Τρείς και ο κούκος, αυτά δεν τα λέγανε πρίν έρθουν στην εξουσία, νομίζουν ότι θα μας δουλέψουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.