Ο Γ. Παπαηλιού για την 21η Απριλίου

Ο Γ. Παπαηλιού για την 21η Απριλίου

Απρίλιος 21, 2017 - 16:52
4 σχόλια

Η αντιδικτατορική πάλη  διαμόρφωσε πνεύμα εθνικής ενότητας και δημοκρατικής αλληλεγγύης

Το μόρφωμα της φασιστικής ακροδεξιάς παραπέμπει ανοιχτά στην παράδοση και τις πρακτικές της χουντικής περιόδου και άλλων περιόδων βαρβαρότητας και σκοταδισμού

Οφείλουμε να αντιταχθούμε τόσο στη φασιστική ακροδεξιά όσο και στη διολίσθηση στις λογικές της ακροδεξιάς

Το φάντασμα της 21 ης Απριλίου δεν πρέπει  να επανέλθει                                             

Η δημοκρατία έχει τη δύναμη να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα

                                                  Δ ή λ ω σ η 
                    του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού
             για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21 ης Απριλίου                              

Η δικτατορία της 21 ης Απριλίου 1967 υπήρξε συνέπεια της «ανάπηρης» δημοκρατίας του μετεμφυλιακού κράτους, του «ψυχρού» πολέμου και των αμερικανικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή, με προεξάρχον για τη χώρα μας θέμα το Κυπριακό.

Το δικτατορικό καθεστώς, που επισώρευσε δεινά στον ελληνικό λαό και την πατρίδα, κατέρρευσε με την προδοσία της Κύπρου. 

Το «πάθημα» της δικτατορίας και η αντιδικτατορική πάλη  διαμόρφωσαν πνεύμα εθνικής ενότητας και δημοκρατικής αλληλεγγύης που επέτρεψαν, μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος, να διαμορφωθούν συνθήκες δημοκρατικής πορείας. 

Τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως της δεκαετίας του 1980,  ακολούθησε περίοδος επίπλαστης ευημερίας. Οι δεκαετίες του δεύτερου μισού 1990 και 2000 ανέδειξαν ως κυρίαρχο στοιχείο ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που επεβίωνε κυρίως μέσω του υπερδανεισμού και της τηλεοπτικής προπαγάνδας. 

Μέσω των «μνημονίων», επεβλήθη στη χώρα καθεστώς επιτροπείας, το  οποίο είχε ως αποτέλεσμα  τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και το βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. 

Σ΄ αυτό το περιβάλλον, αναδύθηκε και το μόρφωμα της φασιστικής ακροδεξιάς που παραπέμπει ανοιχτά στην παράδοση και τις πρακτικές της χουντικής περιόδου και άλλων περιόδων βαρβαρότητας και σκοταδισμού.  

Σήμερα  η χώρα αγωνίζεται, προκειμένου να ανακτήσει την αυτονομία της, ενώ οι ξένοι δανειστές και το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν και να  επεκτείνουν το καθεστώς επιτροπείας.
 
Οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να αντιταχθούν τόσο στη φασιστική ακροδεξιά όσο και στη διολίσθηση στις λογικές της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύονται την κρίση, προκειμένου «να ψαρέψουν στα θολά νερά» μιάς   εξουθενωμένης κοινωνίας. 

Το φάντασμα της 21 ης Απριλίου, υπό άλλες συνθήκες και υπό άλλη μορφή σήμερα, δεν πρέπει  να επανέλθει. Είναι χρέος όλων  να το απωθήσουμε  στο περιθώριο. 

Η δημοκρατία έχει τη δύναμη να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα. Και θα το πράξει.  
     

Δελτίο Τύπου


4 Σχόλια

ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΑΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΑΝΕ

Πάντως επί χούντας ο κοσμάκης δεν είχε τέτοια χάλια. Οικονομική Εξαθλίωση,Εγκληματικότητα, Ξεπούλημα Δημόσιας Περιουσίας είναι "επιτεύγματα" της μεταπολίτευσης. ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ"

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.