Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ στην Μεγαλόπολη

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ στην Μεγαλόπολη

Απρίλιος 19, 2017 - 13:03
1 σχόλια

Συνέντευξη Παναγιώτας Πανούση, γραμματέα ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Μεγαλόπολης του ΚΚΕ σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 8:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης με είσοδο ελεύθερη.

Θα περάσουν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ντοκουμέντα στην πλειοψηφία τους άγνωστα ως τώρα, όπως το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη το 1957 στην 7η ολομέλεια της ΚΕ. Επίσης προβάλλονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις αξιωματικών, μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, όπως του Αρίστου Καμαρινού, διοικητής του 1ου Τάγματος της Αρχηγείου Ταϋγέτου του ΔΣΕ.  Γίνεται ειδική αναφορά στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ και την ηρωική της ηγεσία.

Εβδομήντα χρόνια μετά τα ίχνη στα βουνά μαρτυρούν τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ. Έναν αγώνα δίκαιο που εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων.

Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ έγινε μια σημαντική δουλειά στο να βρεθούν αρχειακά υλικά και να αξιοποιηθούν. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την περίοδο 1946 – 1949 που περιέχει τόσο μεγάλο πλούτο υλικών αρχείου και το σενάριο είναι με βάση την ιστορική αλήθεια.

Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και θα εκτεθεί το όπλο του Δημήτρη Γιαννακούρα (Πέρδικα), ταγματάρχη του ΔΣΕ, ένα υποπολυβόλο ΜΡ 40 λάφυρο από τους γερμανούς στην κατοχή που ήταν θαμμένο για δεκαετίες και πρόσφατα παραδόθηκε στο ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στην προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ προς τιμήν της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ που θα γίνει στα τέλη Μάη και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο η έκδοση της ΕΠ Πελοποννήσου για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με αρχειακό υλικό που πρώτη φορά θα δει το φως της δημοσιότητας, όπως το γράμμα του Πέρδικα που έχουμε δώσει ήδη στη δημοσιότητα.

Ευχαριστούμε όσους μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει αρχειακό υλικό στο ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Καλούμε όποιον από τους αγωνιστές και μαχητές του ΔΣΕ είναι στη ζωή καθώς και τις οικογένειες τους, τους απογόνους τους αν έχουν τέτοιο αρχειακό υλικό και κειμήλια της εποχής να τα παραδώσουν στο αρχείο του ΚΚΕ για να συντηρηθούν και να διασωθούν.

Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή 21 Απρίλη στις 8:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Τιμή και δόξα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφία αρχείου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Το Οκτώβρη του 44 έφυγαν οι τελευταίοι ΝΑΖΙ απτην Ελλάδα. Για δύο χρόνια η χώρα πάλευε να στάθεί όρθια , όπως και όλες οι άλλες Ευρωπαικές χώρες. Τον Μάρτη του 46 ο ΔΣΕ (επειδή ο Στάλιν ήθελε έναν αντιπερισπασμό στα ιμπεριαλιστικά παζάρια του με τον Τσόρτσιλ) ιδρύεται και αρχίζει να μακελεύει την πολύπαθη Ελλαδίτσα. ΓΙΑΤΙ ρε παιδιά ?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.