ΔΕΗ: Ποιες μονάδες βγαίνουν για πώληση - Τι θα γίνει στην Μεγαλόπολη

ΔΕΗ: Ποιες μονάδες βγαίνουν για πώληση - Τι θα γίνει στην Μεγαλόπολη

Μάρτιος 29, 2017 - 11:19
6 σχόλια

Σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε ‘ο κύβος ερρίφθη’ και η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Ο βασικός λόγος που φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι απέτυχαν μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες να σπάσει το μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχει η ΔΕΗ. Όλοι οι σχεδιασμοί και οι μέχρι τώρα αποφάσεις έπεσαν στο κενό.

Η τελευταία προσπάθεια ήταν η απόφαση η ΔΕΗ να χάσει τους μισούς πελάτες της με βίαιο τρόπο , πάση θυσία, προκειμένου να υπάρχει χώρος για ιδιώτες επενδυτές. Επίσης υπάρχει απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στο 40%. Είχαμε τις δημοπρασίες  ηλεκτρικής ενέργειας που η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους στους ιδιώτες.

Όλα αυτά όμως απέτυχαν γιατί οι πολίτες δεν τσίμπησαν στις ελκυστικές διαφημίσεις και δεν άλλαξαν πάροχο. Έτσι φτάνουμε σήμερα να επιλέγεται μια ακόμη πιο βίαια προσαρμογή , αυτή της υποχρεωτικής πώλησης μονάδων και μάλιστα των καλύτερων που έχει η ΔΕΗ.

Ποια θα είναι η τελική κατάληξη;

Το τελικό σχέδιο έχει ήδη αρχίζει να γίνεται γνωστό. Σε πρώτη φάση θα μπουν προς πώληση μονάδες του βόρειου συστήματος, με αυτές του Αγίου Δημητρίου να είναι στην κορυφή της λίστας. Στην συνέχεια και ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις έρχεται η μονάδα της Μελίτης αλλά και από το Αμύνταιο η την Καρδιά που όμως έχουν λίγο χρόνο ζωής μπροστά τους.

Εκτός φαίνεται να μένει και το ενδεχόμενο πώλησης μονάδας στην Μεγαλόπολη , όμως οποιαδήποτε αντίδραση των φορέων στο Βόρειο σύστημα Η αν συμφωνηθεί να μην πωληθούν υδροηλεκτρικά , μπορεί να μπει  στο κάδρο και μονάδα της Μεγαλόπολης . Κανείς δεν ξέρει τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η τελική επιλογή των μονάδων. Αυτά θα καθοριστούν από Market Test που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στην Μεγαλόπολη όπως είπαμε οι 3 και η 4 μονάδα είναι σχετικά χαμηλά στην λίστα για πώληση, όμως κάποιες ‘καραμπόλες’ που μπορεί να προκύψουν ίσως τις φέρουν στην κορυφή. Η 3 μονάδα είναι παλιά, πρόκειται να αποσυρθεί σύντομα αλλά όμως διαθέτει τηλεθέρμανση που της δίνει πλεονέκτημα στην διαδικασία εισόδου στην αγορά ενέργειας. Η 4 μονάδα είναι πιο καινούργια και σίγουρα η καλή κατάσταση που βρίσκεται την κάνει ελκυστική. Και οι 2 μονάδες έχουν αποθείωση  άρα όποιος επενδύσει σε αυτές δεν θα χρειαστεί άλλα έξοδα.

Ποια θα είναι η τύχη των Ορυχείων στην Μεγαλόπολη και στις άλλες περιοχές;

Το να αγοράσει κάποιος μονάδες λιγνιτικές , αυτόματα τον καθιστά εξαρτημένο από το προϊόν καύσης τον λιγνίτη. Που θα βρουν λοιπόν φθηνό καύσιμο οι ιδιώτες; Από τα ορυχεία της ΔΕΗ; Το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας για πώληση είναι μονάδες στην βόρεια Ελλάδα , έχει σαν αφορμή και την δυνατότητα που έχουν οι μελλοντικοί αγοραστές να προμηθεύονται λιγνίτη από τα Σκόπια και να μην έχουν ανάγκη την ΔΕΗ. Η μπορεί στο μέλλον αν δούμε κάποιο επόμενο σχέδιο να δίνονται και προίκα τα ορυχεία στους ιδιώτες για να υπάρχει ανταγωνισμός.

Και στην περιοχή του βόρειου  συστήματος αλλά και στην Μεγαλόπολη η πώληση μονάδων ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε η φανταζόμαστε. Εργασιακές σχέσεις, αποκατάσταση εδαφών, περιβαλλοντολογικές συνθήκες , ΧΥΤΕΑ, απορρίμματα, Τηλεθέρμανση, όλα τα δεδομένα με τα θέματα αυτά ανατρέπονται. Είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε σε άλλη πορεία της κοινωνίας μας από την στιγμή που θα γίνουν οι πωλήσεις των μονάδων. Επίσης είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα αυξηθεί και άλλο η τιμή της κιλοβατώρας και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όλα γίνονται για τις μεγάλες πολυεθνικές  και οι εταιρίες αυτές  δεν κάνουν κοινωνικές πολιτικές , στόχος τους είναι μόνο το κέρδος.

Αλεβίζος Παναγιώτης από το Καφενείο Μεγαλόπολης


6 Σχόλια

Οταν δε βγαίνει το μαγαζί μειώνει τους μισθούς του προσωπικού, διώχνει τους κηφήνες και πουλάει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει, τι όχι;

Η «διαπραγμάτευση» με τους διεθνείς τοκογλύφους προχώραει και οι τελευταίες εξελίξεις λένε ότι ο Τσίπρας έχει ήδη δώσει την ΔΕΗ, τους μισθούς και τις συντάξεις και στο μόνο που αντιστέκεται είναι τα δικαιώματα των εργατοπατέρων, που τον εξέλεξαν και φροντίζουν ώστε οι «μεταρρυθμίσεις» να προωθούνται χωρίς προβλήματα από τους ανυποψίαστους εργαζομένους.

Φαίνεται πως τελικά ο Κούλης Μητσοτάκης δεν πρόλαβε να γευτεί τη χαρά της φιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων όπως οι Σαμαράς και Βενιζέλος. Φαντάζομαι πως τα κροκοδείλια δάκρυα του θα στεγνώσουν γρήγορα!

Ειναι περιουσία του λαού πληρωμένη απο τους παππούδες μας !Αφου την ξετινάξαν όλες οι διοικήσεις σαν γνήσια κομματόσκυλα των εκάστοτε κυβερνήσεων ,αφου τα υπουργεία της χρωστάνε ένα σκασμό λεφτα με το ΥΠΕΧΩΔΕ πρώτο και καλύτερο ,αφου θησαύρισαν οι εργολάβοι με τις καραμπινάτες παρανομίες τους ,τωρα πουλάνε το πτώμα της ,και παντα φταίει ο εργαζόμενος !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.