Τέλος εποχής για τον Παπασωτηρίου

Τέλος εποχής για τον Παπασωτηρίου

Μάρτιος 13, 2017 - 12:30
3 σχόλια

Όλα τα βιβλιοπωλεία (και το ηλεκτρονικό κατάστημα) Παπασωτηρίου έκλεισαν, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος μιας αλυσίδας που είχε άμεση σχέση με την Πληροφορική. Παρά την ύπαρξη εκδόσεων, όπως ο Κλειδάριθμος και ο Γκιούρδας, που εξυπηρετούσαν τον κλάδο με αρκετά ποιοτικές μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων, το 1981 δημιουργείται το περίφημο βιβλιοπωλείο του Παπασωτηρίου στην οδό Στουρνάρη αφιερωμένο σε εκδόσεις τεχνολογίας και επιστήμης. Πραγματικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, η ποικιλία των ξενόγλωσσων βιβλίων πληροφορικής ήταν απίστευτη και κάλυπτε τις ανάγκες τόσο των αρχάριων και των σπουδαστών όσο και των επαγγελματιών σε όλους τους τομείς: γλώσσες προγραμματισμού, δίκτυα υπολογιστών, βιβλία πιστοποιήσεων κ.ά. Η ιλιγγιώδης ταχύτητα της τεχνολογίας δεν άφησε πολλά περιθώρια για τις ελληνικές μεταφράσεις των βιβλίων πληροφορικής, αλλά όλες οι καλές ξένες εκδόσεις υπήρχαν διαθέσιμες: Sams publishing, Microsoft press, O’Reilly, Addison-Wesley, Manning publications, Wrox press κ.ά. Η πρόσβαση στα βιβλία αυτά την εποχή εκείνη ήταν πολύ σημαντική, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν υπήρχε καν.

Στην ακμή του το βιβλιοπωλείο της οδού Στουρνάρη πουλούσε και πακέτα λογισμικού (Λειτουργικά Συστήματα, προγράμματα εφαρμογών, τίτλους πολυμέσων, παιχνίδια κ.ο.κ.), ενώ είχε δημιουργηθεί και χώρος καφέ-μπαρ για όποιον ήθελε να περάσει περισσότερη ώρα ξεφυλλίζοντας βιβλία. Αργότερα, το βιβλιοπωλείο επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς όπως η Αρχιτεκτονική, οι Τέχνες κ.ά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη χρυσή εποχή των CD και των DVD, ο Παπασωτηρίου άνοιξε κατάστημα πώλησης τίτλων πολυμέσων, παιχνιδιών και εφαρμογών σε μορφή CD/DVD, καθώς και μεγάλης ποικιλίας άγραφων CD/DVD στη γωνία Στουρνάρη και 28ης Οκτωβρίου, εξυπηρετώντας έτσι τη φρενίτιδα της εποχής για απόκτηση CD και DVD κάθε είδους.

Σήμερα, τα περισσότερα βιβλία πληροφορικής υπάρχουν διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. Αν εξαιρέσουμε όμως τις επανεκδόσεις κλασσικών τίτλων, η ποιότητα των νέων έχει υποβαθμιστεί πολύ.

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Tags: 

3 Σχόλια

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις βόλτες στην Στουρνάρη όπου μια στάση στον Παπασωτηρίου ήταν κάτι παραπάνω από must! Και το πολύωρο χάσιμο στα βιβλία με επιλογές τόσες πολλές που συχνά σε μπέρδευαν και σε έκαναν να το σκεφτείς πολύ καλά ποια θα δικαίωνε στο έπακρο το πενιχρό χαρτζιλίκι σου… Τέλος εποχής δυστυχώς(;) με τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, κυρίως του εξωτερικού, να αποτελούν την συνηθέστερη επιλογή για αυτούς που ψάχνουν εκδόσεις έγκυρων εκδοτικών οίκων την στιγμή που εκδίδονται και όχι σε ελλιπείς καθυστερημένες ελληνικές μεταφράσεις 3-4 χρόνια μετά.

Κλειδαριθμος και γκιουρδας ειχαν βιβλιοπωλεία επί της στουρνάρη πριν τον παπασωτηρίου και πριν τη δεκαετία του 90.....που μαλλον εσεις αντιληφθηκατε την ύπαρξη του παπασωτηριου...

Πράγματι, ο Κλειδάριθμος είχε και έχει ακόμα το βιβλιοπωλείο του σχεδόν δίπλα στη γωνία του (πρώην) Παπασωτηρίου. Ο Κλειδάριθμος εστίαζε κυρίως σε δικές του εκδόσεις - μεταφράσεις στα Ελληνικά ξένων τίτλων. Ως επι το πλείστον, νομίζω, ήταν ποιοτικός εκδότης. Από την άλλη ο Παπασωτηρίου ουδέποτε εστίασε σε αυτό αλλά παρείχε τη πλήρη γκάμα ξενόγλωσσων βιβλίων από όλους τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους βιβλίων πληροφορικής στους οποίους δεν υπήρχε άλλη πρόσβαση εκείνες της δεκαετίες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.