Aνακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της οδού Λαγοπάτη στην Τρίπολη (pics,vid)

Aνακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της οδού Λαγοπάτη στην Τρίπολη (pics,vid)

Μάρτιος 04, 2017 - 10:28
2 σχόλια

Το ΑrcadiaPortal.gr επισκέφτηκε για ακόμα μία φορά το κτίριο της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου (ΕΔΙΑΠ) στην οδό Λαγοπάτη στην Τρίπολη.

Εκεί, μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για την ιστορία και τα τεκμήριά της, διασώζουν οποιαδήποτε πηγή και τεκμήριο συμβάλλει στο να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας.

Στο κτίριο της οδού Λαγοπάτη, ένα από τα παλαιά νεοκλασικά της Τρίπολης, με τη χαρακτηριστική ξύλινη γυριστή σκάλα, συναντήσαμε τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Ματζουράνη Ευάγγελο, ο οποίος  μίλησε για την ίδρυσή της και για όλες τις προσπάθειες που τα μέλη της καταβάλλουν ώστε να συγκεντρωθεί αυτό το πλούσιο υλικό και να εκτεθεί στο διώροφο αυτό κτίριο.  

Επίσης μίλησε για την προσπάθεια του συλλόγου να διατηρήσει το αρχειακό υλικό, το οποίο «εξιστορεί» σημαντικές εποχές, που χρονολογικά ξεκινά από το τέλος της Φραγκοκρατίας και φθάνει έως σήμερα.

Στο αρχείο της Εταιρείας θα βρει κάποιος υλικό για την ιστορία του έθνους μας, να αντλήσει πληροφορίες για την Επανάσταση, τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση σε μια βιβλιοθήκη που εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ έχει την ευκαιρία να δει σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Το υλικό είναι χωρισμένο σε ενότητες ανά Νομό, καθώς τα τεκμήρια δεν αφορούν μόνο στην Αρκαδία αλλά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ακόμα, τα μέλη της Εταιρείας διασώζουν πάνω από 25.000 φύλλα από τον Τύπο.

Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε την παρουσίαση του υλικού που έχει διασωθεί στην Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1999, με πρώτους προέδρους τον Ηλία Ρέβελα και τον Ανδρέα Κωτσιόπουλο.

Μέσα σε αυτό το «θησαυροφυλάκιο», ο επισκέπτης θα συναντήσει το αρχείο του Αλή Πασά, το ρυθμιστικό πόλης της Τριπολιτσάς, φωτογραφίες από την παρέλαση της πλατείας Άρεως, όπου παρήλασε το πρώτο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ, φωτογραφίες όπου η θεματολογία αφορά Κατοχή και Αντίσταση απ’ το 1940-1944 και αρχειοθήκη από τους «μελλοθάνατους» των φυλακών των δικαστηρίων.

Το υλικό κατανέμεται σε δέκα ενότητες: Φωτογραφίες, Τύπος, νομίσματα (απ’ την εποχή του Καποδίστρια), δημοσιογραφικά έγγραφα, μαρτυρίες και πολλά ακόμα σημαντικά και ενδιαφέροντα. Θα βρείτε ακόμα φωτογραφίες απ’ το «πρώτο» παλικάρι που σκοτώθηκε όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, απ’ τον πρώτο νέο που σήκωσε όπλο στους Ιταλούς και πολλές ακόμα ένδοξες «πρωτιές», που αποτυπώνονται σε «χίλιες» λέξεις μέσα από φωτογραφίες ασπρόμαυρες.

Η παλαιότητα μαζί με την ανεκτίμητη ιστορική και πολιτισμική αξία, δημιουργεί βαθύτατη συγκίνηση στον κάθε επισκέπτη. Όλοι μέσα σε αυτόν τον «ιερό» χώρο ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παρελθόν μας, ένα παρελθόν ένδοξο, πλούσιο, μοναδικό.

Οπωσδήποτε οι εκπαιδευτικοί της Αρκαδίας θα πρέπει να πραγματοποιήσουν, αν ακόμα δεν το έχουν κάνει, μία επίσκεψη στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου,  καθώς ο πλούτος της θα αποκαλύψει κομμάτια της ιστορίας που η νέα γενιά πρέπει να έχει στη φαρέτρα των γνώσεών της.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο «πλούτος» των ιστορικών αρχείων της Πελοποννήσου


2 Σχόλια

Είναι κρίμα να μην συντηρείται καθόλου το συγκεκριμένο κτήριο και να μην αναδεικνύεται κατάλληλα όλο αυτό το σημαντικό υλικό

ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ! ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ . ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ! ********* ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΞΕΘΥΜΑΣΜΕΝΟ ΜΕΡΑΚΙ ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.