Μαντάς: Πολιτική υποκρισία ή απλή άγνοια οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα απορρίμματα;

Μαντάς: Πολιτική υποκρισία ή απλή άγνοια οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα απορρίμματα;

Οκτώβριος 27, 2016 - 18:15
1 σχόλια

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς απαντά μέσω δελτίο Τύπου στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων του Δήμου, τις οποίες χαρακτηρίζει «αβάσιμες, προκλητικές και αυτοαναιρούμενες». Ακόμη, επισημαίνει ότι η αντιπολίτευση έχει θολή άποψη γύρω από το ζήτημα της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη και τονίζει ότι απαντά μέσω του Τύπου στις αιτιάσεις διότι ο χρόνος των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων είναι πολύτιμος και πρέπει να αναλώνεται σε πιο ουσιαστικά ζητήματα.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες πολλή συζήτηση έχει γίνει γύρω από το θέμα της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων από τον Δήμο μας σε ιδιώτη.

Η συζήτηση έχει γίνει σε τρία επίπεδα:

1. Στο επίπεδο της κοινωνίας, όπου κολακευτικά είναι τα σχόλια όλων των Δημοτών και επισκεπτών, για την ποιότητα και τη συχνότητα της εκτέλεσης της εργασίας. Για τους κάδους, που πλέον είναι άδειοι και καθαροί. Επίσης, κολακευτικά είναι τα σχόλια των 13 νέων εργαζόμενων στην αποκομιδή, εν μέσω ανεργίας και οικονομικής κρίσης. 

2. Στο επίπεδο του Δ.Σ, των επιτροπών παραλαβής, της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, του ελεγκτή νομιμότητας και των δικαστικών επιτροπών του άρθρου 152, όπου έχει φέρει το θέμα τόσο το μέλος της επιτροπής παραλαβής κ. Γρ. Παινέσης, όσο και σύσσωμη η παράταξη σας με την ψήφο της και τις προσφυγές της κατά αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

3. Στο επίπεδο του ηλεκτρονικού τοπικού τύπου, όπου εσείς μόνο, μέχρι σήμερα, είχατε απευθυνθεί για να εκφράσετε τις αντιρρήσεις και παρατηρήσεις σας, προφανώς με σκοπό να τύχουν μεγαλύτερης δημοσιότητας τα όσα ψηφίζετε στο Δ.Σ. και τα όσα καταγγέλλετε στις ενστάσεις και προσφυγές σας. Όταν οι ενστάσεις και οι προσφυγές όμως απορρίπτονται, όπως επανειλημμένως έχει συμβεί μέχρι σήμερα, τότε δεν συνηθίζετε να επανέρχεστε στα μέσα, αλλά να «ποιείτε την νύσσαν». Κάτι τέτοιο θα συμβεί και με τις ενστάσεις και τις καταγγελίες σας για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Γιατί είναι αβάσιμες, προκλητικές και αυτοαναιρούνται.

Εγώ επέλεξα να απαντώ στα δελτία τύπου σας μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Σήμερα, απαντώ με αυτόν τον τρόπο, επειδή όλα τα διαλαμβανόμενα στα Δημοτικά Συμβούλια δεν γίνονται πάντα γνωστά στο κοινό των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και γιατί στο επόμενο Δ.Σ. της Πέμπτης 27-10, επιθυμώ να χρησιμοποιήσω τον χρόνο μας, για πιο σοβαρά ζητήματα από αυτά.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι το δελτίο τύπου σας είναι καλογραμμένο. Αυτό όμως δυστυχώς, δεν ενισχύει τη θολή θέση σας γύρω από το θέμα, αντιθέτως, η παραπομπή στην εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. (204/2015 και όχι 214/2015 όπως από λάθος γράψατε) είναι αρκετή για να απαντηθούν τόσο τα ερωτήματα που αναφέρετε στο δελτίο τύπου, όσο και τα ζητήματα που με γλαφυρό τρόπο έχετε θέσει στο Δ.Σ. όλο αυτό το διάστημα και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. 

-    Μην παραπλανάτε τον κόσμο, δεν λάβαμε στο Δ.Σ. την απόφαση δημοπράτησης της υπηρεσίας αποκομιδής συγκρίνοντας τους δύο πίνακες που γράφετε στο δελτίο τύπου σας, αλλά αξιολογώντας τα αποτελέσματα μιας ολόκληρης μελέτης 200 σελίδων. Εσείς δεν ξέρω γιατί την ψηφίσατε, αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα.

-    Δείχνετε να αντιλαμβάνεσθε πλέον ότι τα αγροτικά οχήματα, το όχημα πλύσης των κάδων και η συλλογή των προδιαλεγμένων υλικών της διαλογής στην πηγή, δεν είναι αντικείμενο της σύμβασης. Μάλιστα, διερευνάτε το ανταποδοτικό κόστος που έχει μεταφερθεί στη σύμβαση και αυτό που έχει απομείνει στην υπηρεσία ως λειτουργικό. Όμως άλλα ισχυρίζεστε στην προσφυγή σας στην επιτροπή του άρθρου 152. Ότι δηλαδή, κακώς και παρανόμως λειτουργούν τα αγροτικά οχήματα του Δήμου και ότι κακώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου συλλέγουν το προδιαλεγμένο υλικό. Το πάθος σας δε, είναι τόσο μεγάλο, που «ανακαλύψατε» και ζυγολόγια των οχημάτων του Δήμου μέσα στα εντάλματα και τα πρωτοκόλλα παραλαβής της υπηρεσίας αποκομιδής. 

-    Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τότε που η ψήφος σας και οι «καταγγελίες» του κ. Γρ. Παινέση προκάλεσαν Ε.Δ.Ε. στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Όταν αποφασίσατε να επισυνάψετε στο δελτίο τύπου σας, την απόφαση 204/2015, τη διαβάσατε πρώτα; Γιατί εκεί αναφέρονται όλες οι απαντήσεις στα «ερωτήματα» που μου θέτετε. Συγκεκριμένα: 

Α. Σελίδα 23 της απόφασης: «Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης έχει αποτυπωθεί διακριτά το έργο της ανακύκλωσης. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προτίθεται το έργο αυτό να το εκτελέσει χωριστά συνεπώς η γραμμή ανακύκλωσης δεν εμπίπτει κοστολογικά στο έργο της αποκομιδής. Χρονικά το έργο αυτό μπορεί να ξεκινήσει όποτε ο Δήμος το επιθυμεί». Άρα, με την 204/2015 είχαμε υπολογίσει, αποφασίσει και ψηφίσει, ότι τη γραμμή ανακύκλωσης (ΔΣΠ) θα την κάνει ο Δήμος, όταν αυτός το αποφασίσει και δεν θα έχει σχέση με τον ανάδοχο. Το αποφασίσαμε, το κάναμε και αυτή τη στιγμή λειτουργεί. Και μάλιστα το είχατε ψηφίσει και εσείς. Τώρα το καταγγέλλετε…..

Β. Σελίδα 21 της απόφασης: «Να σημειωθεί ότι τα φορτηγά ανοικτού τύπου διανύουν τα μισά χλμ. στην παρούσα φάση χωρίς να εξυπηρετούν τον όγκο αποκομιδής του Δήμου. Το μικρό απορριμματοφόρο θα υποδιπλασιάσει τα χιλιόμετρα των αγροτικών φορτηγών». Τι λέμε εδώ; Ότι στην παρούσα φάση, τα χιλιόμετρα των αγροτικών φορτηγών είναι τα μισά. Όχι ότι εξαφανίστηκαν. Άρα, έχουμε ήδη δεχθεί και αποφασίσει ως Δ.Σ., ότι ούτε το όχημα του αναδόχου μπορεί να καλύψει τους στενούς δρόμους και θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα αγροτικά με τα μισά περίπου χιλιόμετρα. Τα στοιχεία κίνησης είναι στη διάθεση σας. Εμείς αυτό ψηφίσαμε. Εσείς ψηφίσατε κάτι άλλο; Κάτι διαφορετικό; Όχι. Τώρα το καταγγέλλετε και μάλιστα στην επιτροπή του άρθρου 152…

Γ. Στο φιλολογικό και εν μέρει παραπλανητικό ερώτημά σας πόσο πληρώνουμε την αποκομιδή, που στο δημόσιο λογιστικό σύστημα μπορεί να απαντηθεί μόνο απολογιστικά, η απάντηση μου είναι απλή. Ποια αποκομιδή; Αυτή που παραλάβαμε από εσάς το 2011 ή αυτή που έχουμε σήμερα; Γιατί σήμερα έχουμε κάδους ανακύκλωσης, καθημερινά δρομολόγια την περίοδο αιχμής, αυξημένα δρομολόγια παντού. Έχουμε νέα απορριμματοφόρα που δεν μουγκρίζουν και δεν βγάζουν μαύρο καπνό, που δεν ρουφάνε ανεξέλεγκτα καύσιμα, έχουμε μονάδα διαχείρισης Α.Σ.Α.. Το μόνο που δεν έχουμε πλέον, είναι η χωματερή του Τάνου που μας κληροδοτήσατε.

Δ. Στα υπόλοιπα ερωτήματα θα είμαι σύντομος: Αναθέσαμε στον ιδιώτη αυτά που αναφέρονται στη σύμβασή του (ΑΔΑ:7ΞΚΖΩ9Ψ-Β64). Συγκρίναμε σενάρια, όχι πίνακες με 4 γραμμές. Ναι, η υπηρεσία που συμβασιοποιήθηκε είναι φθηνότερη από όταν την έκανε ο Δήμος. Πολύ φθηνότερη και πολύ καλύτερη. Ο οδηγός που αποδεσμεύτηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας για να κάνει χρέη οδηγού ασθενοφόρου μετά τη νομοθετική ρύθμιση που καταφέραμε και εμείς ως δημοτική αρχή, υπηρετεί πλέον στο Κέντρο Υγείας. Η καθυστέρηση στη μεταφορά του οφείλεται σε ζητήματα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εκπαίδευση του, καθώς και σε μισθοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. 

Τελειώνοντας την μακροσκελή αναφορά μου, να ξεκαθαρίσω δυο θέματα. 

1.    Μπήκα στη διαδικασία να απαντήσω για πολλοστή φορά στα ερωτήματα σας, λόγω σεβασμού στο κοινό του astrosnews και των ιστοσελίδων που τα δημοσιεύσατε. Όλα τα έχω απαντήσει επανειλημμένως στα Δημοτικά Συμβούλια. Δεν είστε εκεί; Μάλλον δεν είστε όλοι. Γιατί κάποια μέλη του συνδυασμού σας, κατ’ ιδίαν αλλά και σε δημόσιους διαλόγους, εκφράζουν τελείως διαφορετικές απόψεις από το δελτίο τύπου και τις ενστάσεις σας. Τις πιστεύετε; Όλοι οι σύμβουλοι ή κάποιοι; Μια απάντηση και από εσάς θα έκανε καλό.

2.    Αν μη τι άλλο, δεν συμφωνούν με τις απόψεις σας και τις ενστάσεις σας οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, που αποτελούσαν μέλη του δικού σας συνδυασμού. Αυτοί πάντα ομόφωνα, προβαίνουν στην έγκριση και παραλαβή της υπηρεσίας αποκομιδής, στην ειδική επιτροπή που  έχουμε συστήσει χωρίς να είναι απαραίτητο εκ του νόμου. Γιατί ήταν, είναι και θα είναι βασική μας προτεραιότητα, η τίμια και ειλικρινής λογοδοσία και ο έλεγχος των πεπραγμένων μας. Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια, είναι αποδεκτή και αμφίδρομη με όλους τους Προέδρους, ανεξαρτήτως παράταξης. Με τους συντάκτες του κειμένου όμως;

Παναγιώτης Κ. Μαντάς
Δήμαρχος

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.