Μία ανεκτίμητη συλλογή εφημερίδων της κατοχής (1940-1944) στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης (pics,vid)

Μία ανεκτίμητη συλλογή εφημερίδων της κατοχής (1940-1944) στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης (pics,vid)

Οκτώβριος 25, 2016 - 14:30
3 σχόλια

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης εμπλούτισε τη συλλογή του και παρουσιάζει μία έκθεση παλιών εφημερίδων, οι οποίες αποτυπώνουν γεγονότα του πολέμου και τις μαρτυρίες της εποχής από την κατοχή.

Η τετράχρονη εκείνη περίοδος (που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα) αποτυπώνεται ζωντανά και αυθεντικά μέσα από τις τότε εφημερίδες (ποικίλων πολιτικών πεποιθήσεων) και ο σημερινός αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ζήσει τον παλμό, την αγωνία, τις δυσκολίες, τον προβληματισμό, αλλά και το πείσμα για ελευθερία που διακατείχε τον λαό μας.

Συγκεκριμένα  στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης μπορείτε να δείτε ανατυπωμένες εφημερίδες της Εποχής 1940 -1944 και πώς οι δημοσιογράφοι της εποχής καθώς και ο παράνομος Τύπος κατέγραψαν τα γεγονότα του πολέμου και των μαχών, κατοχής, μαύρης αγοράς, αντίστασης, Γοργοπόταμος κτλ.

Το δέος το οποίο αισθάνεται κάποιος αγγίζοντας αυτές τις εφημερίδες είναι μεγάλο, ιδιαιτέρα αν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά γεγονότα τα οποία αποτυπώνονται και είχαν να κάνουν με τα δύσκολα χρόνια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, της Γερμανικής εισβολής και της δύσκολης αυτής τετραετίας που ο Ελληνικός λαός βίωσε.

Ανταποκριτές και φωτογράφοι μεταφέρουν μέσα από τα χαρακώματα, τις εξελίξεις των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλοι σχολιαστές καταγράφουν τις συνθήκες της κατοχής και την καθημερινότητα (εξαθλίωση, πείνα, δελτία σίτισης, διωγμοί, στερήσεις κλπ.).

Από το 2000 το Πολεμικό Μουσείο της πόλης μας συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Ελλάδος, φυλάσσοντας ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κειμήλια από την Αρκαδία.

Το μουσείο είναι χωρισμένο σε ιστορικές ενότητες οι οποίες ξεκινούν από το από το 1821 έως και το 1944, και καλύπτουν τους αγώνες των Ελλήνων από την Επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο, τον Μακεδονικό Αγώνα φτάνοντας μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Απελευθέρωση.

Η ύπαρξη ιστορικών μνημείων της περιόδου του Πολέμου και της Κατοχής κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι επισκέπτονται μία αλλά και περισσότερες φορές του Μουσείο.

Μία καλή αφορμή για να επισκεφθείτε το πολεμικό μουσείο είναι οι μέρες αυτές όπου πλησιάζει η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου  που και το Μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες τους για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 9:00 έως τις 15:00

Ο Σμήναρχος Κρούσκος Κωνσταντίνος, διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, μίλησε για την έκθεση και για το διευρυμένο ωράριο  του Μουσείου το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και από την Τρίτη έως και το Σάββατο και τις ώρες 09:00-19:00 και την Κυριακή 09:00 -17:00.

Στο μουσείο υπάρχει εισιτήριο στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ και με δωρεάν είσοδο για συγκριμένες ομάδες ατόμων με κοινωνικά κριτήρια καθώς και μαθητές. Τη Δευτέρα το Μουσείο παραμένει κλειστό εκτός αν έχει δηλωθεί ενδιαφέρον για επίσκεψη  την συγκεκριμένη μέρα.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συλλογή εφημερίδων της κατοχής (1940-1944) στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης


3 Σχόλια

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.