Τα επτά σχολεία στην Αρκαδία που έχουν τμήματα για μαθητές ευάλωτων ομάδων

Τα επτά σχολεία στην Αρκαδία που έχουν τμήματα για μαθητές ευάλωτων ομάδων

Οκτώβριος 20, 2016 - 10:25
8 σχόλια

Τα σχολεία στην Αρκαδία που αποκτούν τμήματα για μαθητές ευάλωτων ομάδων

Σε επτά σχολεία στην Αρκαδία θα λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. To υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 19 Σεπτεμβρίου με την απόφαση Αρ. πρωτ.: 152029/Δ1 απέστειλε οδηγίες και κατευθύνσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2016-2017 σε δημοτικά σχολεία της χώρας και ζήτησε από τις διευθύνσεις να αξιολογήσουν τους μαθητές και να αιτηθούν να λειτουργήσουν τμήματα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Πρόκειται για μαθητές που έχουν μηδαμινή επαφή με την ελληνική γλώσσα, αλλά και για προσφυγόπουλα. Προς το παρόν στην Αρκαδία δεν έχουν μετεγκατασταθεί ούτε ασυνόδευτα παιδιά ούτε οικογένειες προσφύγων. Ωστόσο, οι δομές υποδοχής ΖΕΠ, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, προβλέπουν αυτή τη δυνατότητα, να καλύψουν, δηλαδή, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά σχολεία της χώρας να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ, Ενισχυτικά Φροντιστηριακά Τμήματα ΖΕΠ και Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων ΖΕΠ μέσω προγράμματος συγχρηματοδούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο της Πράξης: «Ένταξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία- Τάξεις Υποδοχής, σχολικό έτος 2016-2017» με κωδικό ΟΠΣ 5001966 στο πλαίσιο των ΑΠ6, ΑΠ8 και ΑΠ9 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση/ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ περιλαμβάνει δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:
• Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) Ι ΖΕΠ
• Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) ΙΙ ΖΕΠ

Η Πράξη, για το σχολικό έτος 2016-2017 αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, κυρίως στο γραμματισμό αλλά και στον αριθμητισμό και, επιπλέον, σε συμπληρωματικά αντικείμενα, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. Συνεπώς, η πράξη αποσκοπεί στην ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης και την αποτελεσματική ένταξη των προαναφερόμενων μαθητών.
Επίσης, η πράξη αποσκοπεί στην εκπαίδευση και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων δημοτικών σχολείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης των παραπάνω μαθητών (οριζόντια παρέμβαση σε
όλα τα δημοτικά σχολεία που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών).

Τα σχολεία της Αρκαδίας όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΥ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 
6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Α. Στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Οι μαθητές που φοιτούν σε ΤΥ Ι ΖΕΠ παρακολουθούν μερικά μαθήματα στην κανονική τους τάξη, όπως :
- Φυσική Αγωγή
- Εικαστικά
- Μουσική Αγωγή
- Ξένη Γλώσσα ή και άλλο μάθημα, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο. Η φοίτηση στην ΤΥ Ι ΖΕΠ διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης.

Β. Στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο δύναται να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Για τους μαθητές που φοιτούν στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, πραγματοποιείται υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα:
- είτε εντός της κανονικής τάξης με παράλληλη διδασκαλία (δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη)
- είτε εκτός κανονικής τάξης.

Η φοίτηση διαρκεί έως τρία διδακτικά έτη. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Την Παρασκευή, όπως αναφέρει το alfavita.gr, ενδέχεται να γίνουν οι προσλήψεις στα 615 σχολεία της χώρας όπου θα δημιουργηθούν Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Σημειωτέον ότι ανοίγουν 450 θέσεις.

Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις: 

8 Σχόλια

Α ωραία! πες μας που μένεις ώστε να μείνω μακριά σου γιατί η ύπαρξή σου βρομίζει το ανθρώπινο είδος

An κατά τα άλλα οι πρόσφυγες θα απορροφηθούν από χώρες τις ΕΕ τότε τι τα θέλουν τα σχολεία και τα Ελληνικά; και όπως είπατε «Εκπαιδευτικής Προτεραιότη- τας» Και αντε στα γρήγορα γιατί περιμένουμε κόσμο από Μοσούλι-Χαλέπι … ΑΚ υπάρχουν άλλοι που το βρομίζουν περισσότερο Μα καλά πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το ελάτε όλοι στο ξέφραγο αμπέλι (Ελλάδα) και όλοι όσοι διαφωνείτε είστε ρατσιστές και ΧΑ… δηλ. όλες οι άλλες χώρες που δε τους θέλουν είναι ρατσιστές? Δηλαδή όλοι τρελοί εκτός από εμάς???

12:24 Αφού στη χώρα των τρελών μένεις, τι απορίες είναι αυτές τώρα? Όσο για τις άλλες χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και καλά έκαναν. Μπορεί να μη μας συμφέρει, αλλά σκέψου ότι μακροπρόθεσμα ίσως είναι για καλό. Αν δουν ότι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες δεν πρόκειται να δουν ούτε με το κυάλι ίσως να σταματήσουν να έρχονται! Απο εκεί και πέρα όταν έχουμε μπλέξει με άτομα που είδαν τη μάσα και γλυκάθηκαν και την ανικανότητά τους να τους στέλνουν άμεσα εκεί από όπου τους φέρνουν οι λαθροδιακινητές τη βαφτίζουν αλληλεγγύη δενομίζω ότι έχουμε να πούμε κάτι άλλο!

Όνειρο θερινής νυκτός το να απορροφηθούν οι λαθροεισβολής από χώρες τις ΕΕ. Σύμφωνα με όσα λέει ο Χερμαν βαν Ρομπέι σε συνέντευξη <<...η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην ανάρρωσή της...οι μετανάστες από την Τουρκία έχουν σχεδόν σταματήσει. Στο Βέλγιο κλείνουμε τα κέντρα ασύλου που είχαμε ανοίξει πέρυσι, λέει με ενθουσιασμό. Στην Ελλάδα όμως βρίσκονται 60.000 άνθρωποι επισημαίνω και τον ρωτάω αν πιστεύει ότι η χώρα θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων. Η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση, μου απαντάει, γιατί υπήρχε ήδη μεγάλος αριθμός μεταναστών πριν κλείσουν τα σύνορα...>> ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ http://www.kathimerini.gr/879453/article/proswpa/geyma-me-thn-k/xerman-van-rompei-oi-mystikes-synanthseis-diaswshs-ths-elladas Θα μείνουν όλοι εδώ και γύρευε πόσοι ακόμη θα έρθουν. Η χώρα μας καταστράφηκε οικονομικά και κοινωνικά και ο λαός της απελπισμένος ή μεταναστεύει ή αυτοκτονεί ή κλαίει τη μοίρα του χωρίς καμία αντίδραση. Ας ξυπνήσει λοιπόν και ας τους κυνηγήσει όλους (πολιτικούς, μετανάστες, πρόσφυγες), ρίχνοντάς τους στη θάλασσα.

@20:41Ας αφήσουμε λοιπόν την Ευρώπη να αναρρώσει κι ας τους λουστούμε εμείς που είμαστε ακόμα βαριά ασθενείς και βασικά δεν αναμένεται να αναρρώσουμε και πολύ σύντομα....όχι, λογικό μου κάνει! Όσο για το κυνήγι που λες, δεν είναι καιρός ακόμα για τον κοιμισμένο Έλληνα, όταν θα έχουμε φτάσει στο αμήν και μόνο μπορεί να κάνουμε κάτι, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.