Σιχάθηκα

Σιχάθηκα

Οκτώβριος 19, 2016 - 17:41
4 σχόλια

Σουτιέν, πισινοί και αυτοφωτογραφίες πουλάνε στο Facebook. Μαζί με αποφάγια από τσιμπούσια. Πόσο ακαλαίσθητο.

Τώρα πουλάει και ο πόλεμος στο μέσο κοινωνικής αποχαύνωσης.

Πόσο ανήθικο.

«Το να βλέπω από το σπίτι μου στο Μπέρμιγχαμ ενώ παίρνω το πρωινό μου είναι απίστευτο», «Στέλνω την αγάπη μου, εύχομαι να επιστρέψουν ασφαλείς», «Θαρραλέοι Πεσμεργκά», «Να προσέχετε τους αμάχους», «Δώστε μία ευκαιρία στην ειρήνη», «Καλή δουλειά, να πλησιάσετε πιο κοντά». Σχόλια χρηστών του Facebook, διανθισμένα με τις κόκκινες καρδιές που σημαίνουν «τέλειο», τους γαλάζιους υψωμένους αντίχειρες που σημαίνουν «μου αρέσει» και τα emoticon, τις γνωστές φάτσες. Πρόκειται για σχόλια και αντιδράσεις χρηστών στη ζωντανή μετάδοση του πολέμου της Μοσούλης στο Facebook.

Η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης -το προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ- μεταδίδεται ζωντανά από το κουρδικό δίκτυο Rudaw, τον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό Iraqiya TV, το δίκτυο Al Jazeera και το βρετανικό Channel 4 με live streaming. Η ζωντανή μετάδοση των πρώτων δύο ημερών της μάχης απέφερε στη σελίδα του Al Jazeera στο Facebook 875.000 θεάσεις.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έβλεπαν σε ζωντανή σύνδεση τον πόλεμο στη Μοσούλη και σχολίασαν την κατάσταση με τα ετοιματζίδικα emoticon του Ζούκεμπεργκ.

Όλοι αυτοί οι ηλίθιοι δίνουν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κλικ, προβολή, διαφήμιση. Εμπορευματοποιούν και οι ίδιοι οι ίδιοι τον πόλεμο. Συναινούν στη μετάδοση μαχών, σπαραγμού, καταστροφής. Κάνουν το μέσο πανίσχυρο, ώστε να μπορεί να μεταδίδει ό,τι γουστάρει εκείνο. Και μάλιστα σε μόνιμη ζωντανή σύνδεση. Είναι άλλο πράγμα να μεταδίδουν ρεπορτάζ οι απεσταλμένοι στο σημείο δημοσιογράφοι και άλλο πράγμα να στήνεσαι στην οθόνη του υπολογιστή σου και να περιμένεις να δεις το άρμα μάχης να ρίχνει πυρά.

Ενδεικτικά, το κοινό του δικτύου στο Facebook έχει αυξηθεί κατά 200% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μεταδίδει το ξένο ρεπορτάζ. Και ο κ. Ζούκεμπεργκ τρίβει χαρούμενος τα χέρια του.

Τώρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, μπορεί κάποιος να δει τον πόλεμο από το τηλέφωνό του, ενώ βρίσκεται στο λεωφορείο. Ή την ώρα που κάθεται στη λεκάνη της τουαλέτας. Ή ταΐζοντας αμέριμνος τη γάτα του. Μπορεί, επιπλέον, να σχολιάσει, να κάνει «like» και να εκφράσει την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκειά του. Ο χρήστης δεν το συνειδητοποιεί, αλλά βρίσκεται στη θέση του θεατή στον παλιό ρωμαϊκό ιππόδρομο, που στερημένος από παιδεία και από βούληση παρακολουθούσε ανθρώπους να κατασπαράζονται ενώ ο ίδιος έτρωγε μήλα και πορτοκάλια, ενδυναμώνοντας τον ίδιο τον δυνάστη του.

Το ίδιο το Facebook πριν από λίγο καιρό, έριξε μαύρο στην πασίγνωστη φωτογραφία από τη Χιροσίμα με το γυμνό κοριτσάκι που τρέχει στον δρόμο, με το πρόσχημα ότι η φωτογραφία προωθεί την παιδική πορνογραφία. Απαγόρευσε ένα εμβληματικό σύμβολο και επέτρεψε να μεταδίδεται ο πόλεμος. Και κέρδισε κλικ, like, χρήστες στον ψηφιακό του ιππόδρομο.

Σιχάθηκα.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

4 Σχόλια

Όλοι συχαίνονται τον πόλεμο, κάθε είδους πόλεμο γιατί πάντα έχει θύματα. Αυτοί που αποφασίζουν για πολέμους είναι συνήθως γέροι γιατί δεν έχουν μία Μαίρη (όπως λέει το τραγούδι). Αλλά σήμερα για να είσαι ελεύθερος και να μην έχεις πόλεμο πρέπει να είσαι ισχυρός και να προετοιμάζεσαι για ..............πόλεμο, πρέπει να σε φοβάται ο αντίπαλός σου για να μην σου επιτεθεί και να σου στερήσει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σου.

Μπράβο

Το θέλω αυτό το τραγούδιστο οποίο αναφέρεστε! Αν σας είναι εύκολο, γιατί δε μπορώ να το βρω! Ευχαριστώ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.