Αργεί η άφιξη προσφύγων στην Αρκαδία;

Αργεί η άφιξη προσφύγων στην Αρκαδία;

Οκτώβριος 01, 2016 - 10:55
9 σχόλια

«Άλλο οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες, άλλο οι μετανάστες», είπε ο Μουζάλας

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση ως προς το προσφυγικό στην Πελοπόννησο έχει ως εξής: Η Καλαμάτα και η Μεσσήνη περιθάλπουν ναυαγούς πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ηλεία έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες σε παλιό κατασκηνωτικό χώρο, στην Ερμιονίδα ο ΟΗΕ έχει εγκαταστήσει σε ξενοδοχεία πρόσφυγες και στην Κόρινθο υπάρχει μεγάλος χώρος κράτησης. Για την Αρκαδία, και παρά τη σπουδή των υπευθύνων στις αρχές του καλοκαιριού, τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ, την αναζήτηση χώρων και τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ουδέν νεώτερον. Από το «τελεσίγραφο» της 6ης Ιουνίου, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Τρίπολης είχε καταθέσει τον φάκελο με τις προσφορές στο υπουργείο.

Σχετικές διαφωτιστικές, ωστόσο, ήταν οι ανακοινώσεις εκ μέρους του υπουργού κ. Γιάννη Μουζάλα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κατ' αρχάς, ο κ. Μουζάλας χώρισε τους πρόσφυγες σε νοικοκυραίους και παραβατικούς μετανάστες, δίνοντας τέλος, ίσως, στη ρητορική που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υιοθετήσει από την αρχή των ροών ότι όλοι, πρόσφυγες και μετανάστες, αντιμετωπίζονται το ίδιο. Η πραγματικότητα, όμως, στα νησιά του Αιγαίου είναι αδύνατον πια να αγνοηθεί, παρά τις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς η παραβατικότητα των μεταναστών δημιουργεί πολλά προβλήματα στον πληθυσμό.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα νησιά δεν θα εκκενωθούν, καθώς αυτό θα σημάνει την αποδυνάμωση της συμφωνίας με την Τουρκία, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στη μετακίνηση των παιδιών. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, και με τη δημιουργία επιπλέον κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, προκειμένου να διαχωριστούν οι «νοικοκυραίοι» από τους παραβατικούς, ουσιαστικά δημιουργούνται γκέτο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Μουζάλας είπε ότι οι Σύροι πρόσφυγες, αυτοί που έχουν τρίπτυχα, θα μετακινηθούν από τα νησιά. Επομένως, ίσως να υπάρξει κινητικότητα και στην Αρκαδία το επόμενο διάστημα.

«Τώρα έχουμε μεταναστευτικό» - «Δεν εκκενώνονται τα νησιά»

Ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο κ. Μουζάλας ανέπτυξε την πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση -εν μέσω των καταγγελιών του κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει εξέταση.

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι βίαιη εκκένωση των νησιών θα οδηγήσει στην κατάπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ως εκ τούτου «αν και ακούγεται εύκολη και δημοφιλής πρόταση», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι αλλάζει χαρακτηριστικά η ροή στα νησιά και ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε περίπου 70%-80% prima facie μεταναστευτικό.

Αυτό δημιουργεί μία καινούρια ποιότητα, από την οποία τα νησιά και οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται

παραδέχθηκε, αλλά επέμεινε ότι εκκένωση των νησιών σήμερα σημαίνει και θάνατο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:

- Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες.

- Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

- Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων.

- Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά.

- Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO.

- Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα είναι 13 τον Νοέμβριο).

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.

Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του. Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.

Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.


9 Σχόλια

Τους νοικοκτραιους να τους φιλοξενησουν οι συριζαιοι στην εκαλη κ την κηφισια που κατοικουν

Μην τολμήσετε να φέρετε λαθρομετανάστες ή όπως αλλιώς τους αποκαλείτε στην Αρκαδία, γιατί θα βρείτε μπροστά σας σύσσωμη την τοπική κοινωνία. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την ανικανότητά σας να φυλάξετε τα σύνορα της πατρίδας μας. Να τους βάλετε σε ένα καράβι και να τους στείλετε εκεί απ'όπου ήρθαν. Δεν τους προσκάλεσε κανένας. Είναι ανεπιθύμητοι.

@20:59 Γιατί, αν έρθουν, θα την κάνετε «ντα» τη δημοτική αρχή ή την περιφέρεια; Σιγά, μην ξεσηκώνεστε τόσο πολύ, γιατί θα σκίσετε 'κανα καλσόν από την πολλή κινητοποίηση...

Πω-Πω-Πω δεν εκτελείτε η εντολή του μεγάλο <<επενδυτή>> κ. Σόρος τι κακό που μας βρήκε; Στην πατρίδα του την Ουγγαρία έφαγε μπάτσα 95% σχεδόν ΟΧΙ για τους λάθρο <<επενδυτές>> που θέλουν να εγκαταστήσουν εκεί, παρότι οι ΜΚΟ που καθοδηγούνται από αυτόν προπαγάνδιζαν κάτι άλλο.

Το προφίλ που έστησαν οι Ευρωπαίοι παρουσιάζει την χώρα μας αδύναμη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος, γιαυτό τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά τις διαχειρίζεται το... παρακράτος (ΜΚΟ, Πλοία του ΝΑΤΟ, μυστικές υπηρεσίες κλπ.). Αυτή η παγκόσμια αίσθηση είναι δημιούργημα της Γερμανίας, σε αγαστή βέβαια συνεργασία με την ανύπαρκτη ελληνική κυβέρνηση. (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Οι ιδεοληψίες της αριστερής κυβέρνησης έχουν αποδυναμώσει πλήρως το κύρος της χώρας και την διπλωματική δεινότητα του κράτους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο του «χρήσιμου ηλιθίου» στη Μεσόγειο, την ώρα που Τούρκοι, Αμερικανοί και Γερμανοί ξαναμοιράζουν τα σύνορα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.