Νέα κειμήλια του Αγώνα στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης (pics,vid)

Νέα κειμήλια του Αγώνα στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης (pics,vid)

Σεπτέμβριος 23, 2016 - 13:38
6 σχόλια

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης εμπλούτισε τη συλλογή του με νέα κειμήλια από τον Αγώνα του 1821 και το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 195 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς, θα είναι ανοιχτό και το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει ξεναγήσεις στους χώρους του.

Από το 2000 το Πολεμικό Μουσείο της πόλης μας συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Ελλάδος, φυλάσσοντας ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κειμήλια από την Αρκαδία.

Το μουσείο είναι χωρισμένο σε ιστορικές ενότητες οι οποίες ξεκινούν από το από το 1821 έως και το 1944, και καλύπτουν τους αγώνες των Ελλήνων από την Επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο, τον Μακεδονικό Αγώνα φτάνοντας μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Απελευθέρωση.

Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Στη μεγάλη συλλογή του μουσείου ήρθαν να προστεθούν τοπικά κειμήλια - αφιερώματα στους αγωνιστές της επαναστάσεως του 1821 τα οποία φυλάσσονταν στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιάρχων στην Τρίπολη. 
Τα νέα αυτά αποκτήματα παραχώρησε στο Πολεμικό Μουσείο με χρησιδάνειο ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλέξανδρος.

Όπως ανέφερε ο Σμήναρχος Κρούσκος Κωνσταντίνος, διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, στα επτά αυτά κειμήλια θα προστεθούν ακόμα μερικά, φτάνοντας στον αριθμό των 29.

Ο Σμήναρχος Κρούσκος Κωνσταντίνος, διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, ανέφερε ότι το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για τα 195 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς, το Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου στην Τρίπολη θα παρέχει σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Έχει έντεκα ενότητες που καλύπτουν θεματικά τους αγώνες των Ελλήνων: όπλα και τεκμήρια από την επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, τον Μακεδονικό Αγώνα και μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Απελευθέρωση φιλοξενούνται στις αίθουσες του Μουσείου. Προτομή του Κολοκοτρώνη καθώς και ένα μεγάλο εκμαγείο μνημειώνουν τον μεγάλο στρατηγό ως ένδειξη τιμής και μνήμης. Αλλά βέβαια τα μπαρουτοκαπνισμένα τουφέκια και οι αυθεντικές σπάθες είναι που προκαλούν δέος.

Στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου και στις συλλογές του βλέπει κάποιος ανάγλυφη την ιστορία αυτής της μεγάλης πόλης, της Τρίπολης και όλης της Αρκαδίας.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Το Πολεμικό Μουσείο έχει ένα νέο διευρυμένο ωράριο και έτσι είναι ανοιχτό για το κοινό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και από την Τρίτη έως και το Σάββατο και τις ώρες 09:00-19:00 και την Κυριακή 09:00 -17:00. Στο μουσείο υπάρχει εισιτήριο στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ και με δωρεάν είσοδο για συγκριμένες ομάδες ατόμων με κοινωνικά κριτήρια καθώς και μαθητές. Τη Δευτέρα το Μουσείο παραμένει κλειστό εκτός αν έχει δηλωθεί ενδιαφέρον για επίσκεψη  την συγκεκριμένη μέρα.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Νέα κειμήλια του Αγώνα στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης


6 Σχόλια

Απ' ότι φαίνεται το ωράριο λειτουργίας του Π.Μ. άλλαξε, σε σχέση με αυτό του 2014 που ήταν 9:00πμ με 14:00 και η επίσκεψη δωρεάν. Το σημερινό ωράριο (09:00-19:00) τηρείται ή κάποιες που έχουν "μπάρμπα στην Κορώνη" την κάνουν κοπάνα? Καλό θα ήταν, λοιπόν, να σταματήσει να αποτελεί χώρο βολέματος κάποιων στρατιωτικών. Να δω θα δημοσιευτεί ή θα κοπεί και πάλι το σχόλιό μου. Κάποια πράγματα πρέπει να τακτοποιούνται. Και δεν θα γινει αυτό άν δεν επισημαίνονται.

Έχετε πάει στο μουσείο και ήταν κλειστό, η στεναχωριέστε που δεν έχετε μπάρμπα στην Κορώνη να βολευτείτε κι εσείς?

Πριν αρχίσετε να σχολιάζετε για το ωράριο του πολεμικού μουσείου, καλό θα ήταν να κάνετε μια βόλτα από κει και μετά να δημοσιεύσετε τον προβληματισμό σας. Ή μήπως ο προβληματισμός σας έχει να κάνει καθαρά με προσωπική σας εμπάθεια απέναντι σε κάποια πρόσωπα? Στο μουσείο εργάζονται και άντρες αξιωματικοί, όμως εσείς στοχοποιείτε "κάποιες". Γιατί?

Καλά, πόσοι "καραβανάδες" βολεύονται εκεί μέσα. Τι κάνουν όλοι αυτοί σε ένα Μουσείο. Πλήρωσε φορολογούμενε, μέχρι να βγεί η ψυχή σου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.