Παπαηλιού: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι παρωχημένη εμμονή

Παπαηλιού: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι παρωχημένη εμμονή

Σεπτέμβριος 25, 2016 - 18:21
3 σχόλια

Ο βουλευτής Αρκαδίας  Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά την εκδήλωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, που οργανώθηκε από το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης …» στη Μεγαλόπολη (24.9.16) είπε:

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη Γερμανία. Το φάντασμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Και αυτό, διότι η κυβέρνηση της αριστεράς φαίνεται, ότι έχει αποφασίσει να κινηθεί με σχέδιο και αποφασιστικά.   

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων, κατοχικό δάνειο, επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών και κειμηλίων) αποτελεί πανεθνικό, παλλαϊκό αίτημα, στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά.

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν αποτελεί παρωχημένη εμμονή  με το παρελθόν και αδυναμία προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες. 

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών έχει μία οικονομική, μία νομική, μία ιστορική-πολιτική και μία ηθική διάσταση.  

Η οικονομική διάσταση είναι αυτονόητη και αυταπόδεικτη. Η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κατάσταση τέτοια που πόροι πρέπει να αναζητηθούν  από οποιαδήποτε νόμιμη πηγή και να αξιοποιηθούν προκειμένου να «βγούμε στο ξέφωτο». Πάντως, επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι ευνόητο ότι δεν πρέπει, δεν  μπορεί και δεν γίνεται σύνδεση με αυτό. 

Η νομική διάσταση στηρίζεται σε κανόνες του διεθνούς δικαίου, στους οποίους περιλαμβάνονται και αποφάσεις διεθνών, αλλοδαπών και ελληνικών δικαστηρίων. Δεδομένου ότι  η γερμανική πλευρά επικαλείται και την αποπληρωμή των γερμανικών οφειλών και την παραγραφή των σχετικών αξιώσεων, και τα δύο αποτελούν την αφετηρία διεκδίκησής τους.      

Η ιστορική-πολιτική διάσταση συνδέεται με τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής και της εθνικής αντίστασης. Κοινός παρονομαστής όλων ο φασισμός και τα εγκλήματά του εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Ο φασισμός σε όλες τις εκφάνσεις του δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη λήθη – και  λήθη θα ήταν η παραίτηση ή η μη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών – ούτε με τρόπους που παραπέμπουν σ ε έλλειψη σεβασμού προς τα θύματα του φασισμού και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης αλλά και σ ε άγνοια της εγκληματικής φύσης του φασισμού. Ιδίως σήμερα που η ακροδεξιά «σηκώνει κεφάλι» και θέλει να μας επιβάλλει τη λήθη. Ταυτόχρονα, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συνιστά διαχείριση της ιστορικής μνήμης στο παρόν και στο μέλλον, προκειμένου ο φασισμός να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

Τέλος, η ηθική διάσταση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών αποτελεί κίνηση αποκατάστασης στοιχειώδους δικαιοσύνης και ηθικού χρέους αλλά και έκφραση σεβασμού προς τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή. 

Η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα κατέληξε σε «σχέδιο έκθεσης εκτιμήσεων, συμπερασμάτων και προτάσεων», το οποίο θα επικυρωθεί σύντομα από την Ολομέλεια της Βουλής, 

Σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο «σχέδιο έκθεσης» και επιπλέον τη μελέτη του ΝΣΚ για το απαράγραπτο των γερμανικών οφειλών και τον τρόπο διεκδίκησής τους, η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμενοποιεί το πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική πλευρά. Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί διαπραγμάτευση με τη γερμανική κυβέρνηση. Και στη συνέχεια, αν αυτή δεν ευοδωθεί, η δικαστική διαδικασία είναι το επόμενο βήμα.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται κινητοποίηση της γερμανικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινής γνώμης, προκειμένου να στηρίξει το ελληνικό αίτημα, επιδεικνύοντας μ΄ αυτό τον τρόπο αλληλεγγύη προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Και επιπλέον να διατρανώσει την αντίθεσή του προς το φασισμό διαχρονικά.


3 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.