Στις Ελληνικές Καλένδες η επιτάχυνση των διαδικασιών στην καταβολή συντάξεων

Στις Ελληνικές Καλένδες η επιτάχυνση των διαδικασιών στην καταβολή συντάξεων

Σεπτέμβριος 06, 2016 - 16:00
1 σχόλια

Απαντήσεις χωρίς καμιά πολιτική και χρονική δέσμευση στο κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων στην Ελλάδα έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών κος Μοσκοβισί μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού τόνιζε πως «Δεδομένου ότι εδώ και πέντε χρόνια, οι θεσμοί απαιτούν και επιβάλουν περικοπές συντάξεων, αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» θύμιζε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 3996/2011 ο οποίος υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, προκειμένου για την εφαρμογή του Πρώτου Μνημονίου, ««θεσπίζεται η υποχρέωση για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης, να εκδίδουν οριστική απόφαση συνταξιοδότησης εντός προθεσμίας 3 μηνών».

Στη συνέχεια της ερώτησής του επισήμαινε ότι «Στην πράξη, η απονομή σύνταξης καθυστερεί από 6 έως και 14 μήνες, όταν όλα τα χρόνια ασφάλισης είναι σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η καθυστέρηση φτάνει τα 2,5 χρόνια» και κατέληγε, καλώντας την Κομισιόν να τον ενημερώσει τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αποδίδονται οι συντάξεις εντός των νομοθετημένων ορίων.  
Στην απάντησή του, στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των συντάξεων», «τα προβλήματα αυτά εξετάστηκαν επισταμένως» και ότι «αποτέλεσε μέρος των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές», επισημαίνοντας γενικά ότι η επιτάχυνση της πληρωμής των συντάξεων εξαρτάται από την εξασφάλιση τέτοιας οικονομικής κατάστασης στα Ταμεία, που να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και από τη συγχώνευση των Ταμείων σε ένα ενιαίο Ταμείο.

Στην απάντησή του, επιπλέον, ενημερώνει ότι μέρος της πρόσφατα εγκριθείσας δόσης για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δις, θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση κάλυψη των καθυστερούμενων πληρωμών των συντάξεων και για τη χρηματοδότηση της καταβολής των νέων συντάξεων.
 
Το Γραφείο Τύπου                                                                                     06.09.2016
Δελτίο Τύπου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Για ρώτα στην ευρωβουλή πότε και πόση σύνταξη παίρνουν στις χώρες των δανειστών. Α και που'σαι, μη ρωτήσεις πόσο (ποιοτικά) δούλευαν

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.