Βραδιά αφιερωμένη στην Τσακώνικη Γλώσσα στον Τυρό (pics,vid)

Βραδιά αφιερωμένη στην Τσακώνικη Γλώσσα στον Τυρό (pics,vid)

Αύγουστος 20, 2016 - 21:00
6 σχόλια

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 η εκδήλωση-αφιέρωμα "στην τσακώνικη γλώσσα" στο ανοικτό θέατρο του Τυρού, "Μελίνα Μερκούρη".

Χρησιμοποιώντας ως δίαυλο τα τσακώνικα, έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια για την  ανάδειξη της αξίας και της δύναμης της μητρικής γλώσσας των Τσακώνων και του τσακώνικου πολιτισμού, με σημερινές-σύγχρονες δραστηριότητες, δημιουργίες, τραγούδια, κείμενα και θεατρικό έργο γραμμένα ή διασκευασμένα στα τσακώνικα. 

Η γιορτή της τσακώνικης γλώσσας οργανώθηκε από όλους όσους αγαπούν την τσακώνικη γλώσσα, τη διδάσκουν και τη διδάσκονται τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου, με πρωτοβουλία του Τσάκωνα ομογενή από την Αμερική κ. Παναγιώτη Μαρνέρη, ο οποίος άνοιξε και την εκδήλωση με έναν χαιρετισμό και το τσακώνικο τραγούδι «Κάτσα αφέγκη».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μαθήτριες  Ειρ. Αλευρά και  Μπ. Αλευρά παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γυμνασίου Παραλίας Τυρού "ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΚΑΙ  THN ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΖΩΝΤΑΝΗ" το οποίο συμπεριελάμβανε το βιντεοσκοπημένο τραγούδι  του κ. Παν. Μαρνέρη «Ο Στάθης»  και το τσακώνικο ποίημα του κ. Κώστα Μαστοράκη «Στάθης Συκιώτης», αφιέρωμα στον ευεργέτη του Τυρού κ. Ευστάθιο Συκιώτη.

Τη συνέχεια της εκδήλωσης ανέλαβε το "τμήμα ενηλίκων" με την κα Γεωργία Ζαρόκωστα να προτείνει τρόπους διατήρησης της τσακώνικης γλώσσας και με ενήλικους μαθητές να διαβάζουν και να απαγγέλλουν κείμενα και ποιήματα  στα τσακώνικα.

Με τη σειρά ακούστηκαν:  από την κα  Γιάννα Σαπουνάκη  "Εκιού τσι έσι ανακατουκούμενε;", από την κα Λένα Λαλουδάκη "Πουρ ενιουρία τα πεθερικά μι",  "Παροιμίες" από την κα Σταματίνα Φασουλή, από την κα Αγγ. Κότσυφα "Ο Άγιε Γιώρτση". Ο ιερέας Μιχαήλ Αλευράς μίλησε για την "Ιστορία του Τυρού", η κα Αγγελική Λυρή τραγούδησε το τσακώνικο τραγούδι, γραμμένο από τον αείμνηστο παπα- Ηλία Ψαρρολόγο  "Έα μαΐστρο δροσερέ", ο κ. Ανδρέας Σαπουνάκης διάβασε το κείμενο "Δύου τσακώνοι τ’  Ανάπλι", και οι μαθήτριες Μαριλένα Σιώρα και Νικολέτα Αλευρά το ποίημα του Ντίνου Γκουβούση, "Ο περιηγηκή". Το δεύτερο μέρος έκλεισε με το τραγούδι του κ. Παν. Μαρνέρη "Ο πιο μιτσί από του τσει" τραγουδισμένο από τον ίδιο.

Τη σκυτάλη πήρε η κα Μηλιώ Κουνιά για να παρουσιάσει με λίγα λόγια το θεατρικό έργο  "Ο ψεύτα νομία", διασκευή στα τσακώνικα του μύθου του Αισώπου "Ο ψεύτης βοσκός" από την ίδια, ενώ παιδιά-μαθητές από τα Μέλανα και το Λιβάδι έπαιξαν τους βασικούς ρόλους.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών που ασχολούνται με τα τσακώνικα από τον κ. Παναγιώτη Μαρνέρη και την κα Ζαρόκωστα Γεωργία και από την κα Αγγελική Γ. Ψαρρολόγου, "Ένα σχόλιο".

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τσακώνικους χορούς από τον πολιτιστικό Σύλλογο "Απόλλων" και στο δεύτερο μέρος ακολούθησε "λαϊκό γλέντι" από τοπική ορχήστρα.

(ΠΗΓΗ: leonidion.gr)

Ειδήσεις: 
Video: 

Βραδιά αφιερωμένη στην Τσακώνικη Γλώσσα στον Τυρό


6 Σχόλια

Αντί να μαθαίνουν τσακώνικα τα παιδιά του σχολείου μήπως είναι προτιμότερο να μάθουν καμιά άλλη γλώσσα που χρειάζεται για σπουδές και εργασία;Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι τα τσακώνικα είναι μια νεκρή γλώσσα και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη τοπική επιμονή για τη εκμάθησή της.

Ανώνυμε Κυρ, 21/08/2016 - 21:31, σε ρώτησα το πρωί αν θεωρείς τον πολιτισμό ένα νεκρό και άχρηστο πράμα. Θα έπρεπε να έχω ρωτήσει όμως αν έχεις κάποια σχέση με τον πολιτισμό. Ακόμα και αυτοί που στην ιστορία αποκαλούνται βάρβαροι είχαν περισσότερη σχέση από σένα και ίσως περισσότερη εξυπνάδα. Και ο Παρθενώνας είναι νεκρός. Αν δεν ήταν χρήσιμος για να βγάζεις φράγκα, φαντάζομαι θα τον είχες ισοπεδώσει για να ανεγερθεί ένα χρήσιμο πολυκατάστημα. Τα φράγκα υπεράνω όλων!

Ανώνυμε 22/08/2016Από ότι φαίνεται είσαι ένας τοπικιστής και τίποτα παρα πάνω.Θα σε ρωτήσω λοιπόν κι εγώ κουτοπόνηρε έλληνα η μελιτζάνα είναι πολιτισμός; Μήπως οι εκδηλώσεις γίνονται για τον κονόμα;Κουτοπόνηρε τοπικιστή;

@21/08/2016 - 21:31 - 28/08/2016 - 21:47 χρησιμοποιείς τα ελληνικά, μια νεκρή γλώσσα για τα δικά σου δεδομένα, αφού την μιλάνε ελάχιστοι στα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων. Σου μιλάω για πολιτισμό και απαντάς με μελιτζάνες. Εσύ έβαλες ωφελιμιστικούς όρους στη συζήτηση και στη συνέχεια κατηγορείς τους άλλους ότι ποντάρουν στην "κονόμα". Μπορείς να αντιληφθείς πόσο λάθος ήσουν στο πρώτο σου σχόλιο και πόσο ανόητος αποδεικνύεσαι συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο;

Ανώνυμε κύριε29/08/2016-0820.Φαίνεται ότι σου περιποιώ τελικά τιμή να ασχολούμαιμαζί σου.Φαντάζομαι ότι πρόκειται το λέω και πάλι για κάποιον τοπικιστή που θυμάται τον τόπο του για διαμονη και διασκέδαση τους καλοκαιρινούς μήνες.Τέτοιοι τύποι σαν και εσένα παρουσιάζουν τέτοιου είδους εξάρσεις.Περαστικά σου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.