Εύη Τατούλη: Αρκαδία, μια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού, κουλτούρας και εθίμων

Εύη Τατούλη: Αρκαδία, μια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού, κουλτούρας και εθίμων

Αύγουστος 26, 2016 - 12:15
4 σχόλια

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Το φετινό καλοκαίρι που ημερολογιακά ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, είχα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας τόσο σε τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις, όσο και μέσα από τις προσωπικές επαφές που είχα μαζί σας.

Ξέρω κάθε χωριό της Αρκαδίας και είχα αυτό το καλοκαίρι την ευκαιρία να επισκεφτώ τα περισσότερα και να συνδεθώ με τους συμπατριώτες μου που μένουν σε αυτά, αλλά και όλους αυτούς που επιστρέφουν από τους τόπους διαμονής τους και τα επισκέπτονται την καλοκαιρινή περίοδο.

Από τη Γιορτή Σκόρδου στα Λιθοβούνια, στο Διαγωνισμό Τραγουδιού στα Λαγκάδια, στη Γιορτή Σαρδέλας και στο Διαγωνισμό Μουστακιού στο Βελημάχι, στη Γιορτή των Γορτυνίων Αγίων στη Δήμητρα, στη Γιορτή Κρασιού στα Πελετά, στην 46η Έκθεση της Τεγέας, στη γιορτή του Ψαρά στον Τυρό, είχα την ευκαιρία να βρεθώ με πολλούς φίλους και φίλες καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με βαθύ σεβασμό όμως προσήλθα την περίοδο αυτή και σε πολλές θρησκευτικές εκδηλώσεις Ιερών Μονών και Ναών της Αρκαδίας, παρακολουθώντας με κατάνυξη τις Ακολουθίες από ιερωμένους που κρατούν ψηλά την πίστη και το ηθικό των συμπατριωτών μου αυτές τις δύσκολες περιόδους. Από το Καστρί και στο Μεθύδριο παραμονή και ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονος, στα Άνω Βέρβενα παραμονή της Κοίμησης της Αγίας Άννας, παραμονή του Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, στο Νεοχώρι και στο χωριό Τζίβα, παραμονή της Αγίας Μαρίνας στο Ξηροπήγαδο και στον Τυρό, στη Δημητσάνα παραμονή της Αγίας Κυριακής, παραμονή της εορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας έως τα τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευης Μαγούλας, Παλλάντιου, Τριπόταμου Μεγαλόπολης.

Παράλληλα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μικρά και μεγάλα χωριά της Αρκαδίας, να συνομιλήσω με τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες, να αφουγκραστώ  τις σκέψεις και τις αγωνίες τους και να καταγράψω τα  προβλήματά τους.

Στην Γορτυνία επισκέφτηκα τα κεφαλοχώρια Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Τρόπαια, Κοντοβάζαινα, αλλά και πολλά μικρά χωριά κυρίως της Κάτω Γορτυνίας, όπως Δήμητρα, Βελημάχι, Βούτσι, Βυδιάκι, Μοναστηράκι, Περδικονέρι, Δόξα, Μπουλιάρι, Παλούμπα, Σαρακίνι, Λυσσαρέα, Βλόγγο κ.α.

Επίσης βρέθηκα στου Ράφτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκεί, με όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Ηραίας και ενημερώθηκα για τα θέματα που τους απασχολούν.

Στους δήμους Μεγαλόπολης αλλά και σε Βόρεια και Νότια Κυνουρία επισκέφτηκα την Καρύταινα, το Λεωνίδιο, το Άστρος και το Παράλιο Άστρος, τα  Δολιανά, το Ροεινό, το Χωρέμη, το Παλαιοχώρι, το Πλατανάκι, τη Μέλανα, το Καστανοχώρι, την Κουρουνιού, τον Τυρό, τον Άγιο Ανδρέα, το Κορακοβούνι, την Καστανίτσα, τον  Κοσμά, το Αρκαδικό χωριό, το Λιβάδι κ.α.

Έχοντας συναναστραφεί όλες αυτές τις ημέρες με τους συμπατριώτες μου Αρκάδες και τους ενεργούς πολίτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που παραβρέθηκα, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τις τοπικές αρχές, όσο και τους Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που παρά τις δυσκολίες και την στενότητα της οικονομικής κρίσης εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν καθοριστικά, προκειμένου να διατηρήσουν την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Με αυτή τους τη συμβολή προσέφεραν ψυχαγωγία στους κατοίκους, αλλά και στους ξενιτεμένους Αρκάδες, που πάντα αυτές τις ημέρες αποζητούν έστω και λίγο τη θαλπωρή της πατρικής τους γης. Χάρη στις προσπάθειες όλων και κυρίως των εθελοντών, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις στα χωριά μας, που προσέφεραν κέφι και ζωντάνια και μας έδωσαν δύναμη και θετική διάθεση να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα αλλά και τις νέες προκλήσεις.

Εύη Τατούλη,

Νομικός, Πολιτευτής Αρκαδίας, Πολύτεκνη μητέρα


4 Σχόλια

Αυτό πρώτη φορά το βλέπω. Να απαριθμούν και που πήγαν! Φαίνεται η απελπισία και η αγωνία τους, έχει βαρέσει κόκκινο. Περαστικά σου κ.Εύη για το πρόσφατο ατύχημα που είχες, όμως καλύτερα μείνε σωστή πολύτεκνη μάνα κι άσε την πολιτική. Φιλική και μόνο συμβουλή.

Ευάκι περαστικά σου.άρχισε φυσικά να συνειδητοποιείς ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σου θα παραμείνεις μια πολύ καλή πολιτεύτρια.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΤΑΙΡΟΣ ΚΑΠΑΔΟΚΗΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ,ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ,ΝΕΟΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΕΣ.ΔΕΝ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΣΒΑΡΝΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΟΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ,ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΔΑΚΙΑ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.