Η Κατοχή, η εξορία και η συναυλία έκαναν τον Μίκη Θεοδωράκη Αρκά (vid)

Η Κατοχή, η εξορία και η συναυλία έκαναν τον Μίκη Θεοδωράκη Αρκά (vid)

Ιούλιος 25, 2016 - 11:13
4 σχόλια

Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι και ακατάλυτοι δεσμοί με την Αρκαδία που έχει ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, καθώς σε ηλικία δεκαπέντε χρονών, το καλοκαίρι του 1940, ο Μίκης βρέθηκε στην Τρίπολη όπου έζησε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, μέχρι το 1943. 

Το σπίτι όπου έμενε, βρίσκεται δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης. Εκεί θα πάρει τα πρώτα μαθήματα μουσικής όπως και την απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν. Θα ασχοληθεί συστηματικά με τη  χορωδιακή μουσική και μάλιστα θα διευθύνει την πρώτη του χορωδία στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Αργότερα θα συνθέσει τον λειτουργικό ύμνο της Κασσιανής και σε ηλικία 17 ετών θα δώσει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο αυτό που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και ενθουσιώδη υποδοχή στην Τρίπολη.

Για αυτούς αλλά και για ακόμα περισσότερους λόγους η συναυλία που δόθηκε στην Τρίπολη την Κυριακή 24 Ιουλίου έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον ίδιο τον Μίκη όσο και για την ιστορία.
Η μοναδική αυτή εκδήλωση, εκδήλωση σεβασμού και αγάπης προσέφερε σπάνιες στιγμές συγκίνησης και ενθουσιασμού.  Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τους Πέγκυ Ζήνα, Παναγιώτη Πετράκη και Παναγιώτη Καραδημητρη συνεόρτασαν με το κοινό της Αρκαδίας τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη.

Λίγο πριν από την έναρξη της μεγάλης εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Αρκδίας κ. Γιαννακούρας, η εντεταλμένη αντιπεριφερειάρχης κυρία Νικολάκου και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον μεγάλο συνθέτη ο οποίος συγκινήθηκε όταν οι μικροί φίλοι της Τρίπολης του εξέφρασαν την αγάπη τους προσφέροντάς του λουλούδια.

Αρχικά ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, του παρέδωσε τιμητική πλακέτα για τη συνολική πρόσφορά του, και του μίλησε για το μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης» που προβλέπεται να γίνει στη Βίλα Τουρκοβασίλη. Ο κ. Παυλής τον κάλεσε να παραβρεθεί στα εγκαίνια μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, γεμίζοντάς τον χαρά.

Με το δώρο του αντιπεριφερειάχη ,ένα βιβλίο για την Αρκαδία ο μεγάλος Μίκης είπε ότι την Τρίπολη την έχει περάσει από άκρη σε άκρη , έτσι το βιβλίο αυτό ίσως είναι περιττό, για την πόλη που τόσο αγάπησε.
Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου τού χάρισε ένα βιβλίο γεμάτο ιστορικές μνήμες από τα υπόγεια του δικαστηρίου της Τρίπολης με τον Μίκη να το αφιερώνει στην Αθηνά Μπενέκου, στην «Κόκκινη δασκάλα».

Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε με τον δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο, αναφέροντας ότι νιώθει και ο ίδιος Αρκάς τονίζοντας πως στη Ζάτουνα συνέθεσε δέκα κύκλους τραγουδιών, τις λεγόμενες «Αρκαδίες».
Παρά τις δυσκολίες και τα άσχημα χρόνια που βίωσε ο Μίκης στην Αρκαδία, την αγαπά και θα την έχει πάντα στην καρδιά του.

Να αναφέρουμε κλείνοντας ότι  Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε στο χωριό Ζάτουνα στην Ορεινή Αρκαδία από τη χούντα των συνταγματαρχών τον Αύγουστο του 1968, μαζί με τη σύζυγό του Μυρτώ Θεοδωράκη και τα παιδία τους Γιώργο και Μαργαρίτα. Εκεί εμπνεύστηκε και συνέθεσε έντεκα κύκλους τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες», τη μουσική για τη ταινία «Ζ» των Κώστα Γαβρά και Βασίλη Βασιλικού, όπως και το τραγούδι «Όταν χτυπήσεις δυο φορές» το οποίο συμπεριλήφθηκε αργότερα στον δίσκο Τα τραγούδια του Αγώνα. Στη Ζάτουνα έμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 1969.

Τη φύλαξη του Μίκη Θεοδωράκη ανέλαβε μια ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων, οι οποίοι περιπολούσαν το σπίτι και ολόκληρο το χωριό, σε εικοσιτετράωρη βάση. Ο ίδιος είχε το δικαίωμα να κυκλοφορήσει στο χωριό μόνο για τέσσερις ώρες την ημέρα, με συνοδεία δύο αστυνομικών και ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα.

Στις 7 Οκτωβρίου 2007 ο Δήμος της Δημητσάνας εγκαινίασε στη Ζάτουνα, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, το Διεθνές Κέντρο και Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσία του ίδιου του συνθέτη το οποίο δυστυχώς παραμένει κλειστό.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η Κατοχή, η εξορία και η συναυλία έκαναν τον Μίκη Θεοδωράκη Αρκά


4 Σχόλια

ΠΑΛΙ ΨΕΜΜΑΤΑΚΙΑ Ο ΜΗΤΣΟΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΗΝ ΟΔΟ "ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ" ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ. ΕΧΕΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ .... ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟ. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑ!!!!!!!!!!!

Έτσι ακριβώς. Ο Σμυρνιώτης είναι ο "'άχρηστος" που άλλαξε το Δήμο Τρίπολης για να έλθει ο ""χρήσιμος" Παυλής που δύο χρόνια τώρα δεν μπορεί να αλλάξει τρεις σπασμένες πλάκες στους πεζόδρομους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.