Ασφαλής διάβαση πεζών… σε ένα σημείο της Τρίπολης

Ασφαλής διάβαση πεζών… σε ένα σημείο της Τρίπολης

Ιούνιος 30, 2016 - 10:07
6 σχόλια

Δύσκολη και επικίνδυνη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τη μετακίνηση των πεζών σε δρόμους όπου διέρχονται οχήματα.

Σε κεντρικούς δρόμους υπάρχουν οι διαβάσεις πεζών οι οποίες θεωρητικά, δίνουν προτεραιότητα στους διαβάτες και «υποχρεώνουν» τους οδηγούς να σταματούν, αν κινείται πεζός.
Στην πόλη της Τρίπολης δεν θα πούμε ότι υπάρχουν διαγραμμίσεις στον δρόμο οι οποίες βοηθούν τους πεζούς να μετακινηθούν ή και να υπερασπιστούν τη θέση τους. Πολλές από αυτές έχουν γίνει δυσδιάκριτες και μερικές από αυτές έχουν τελείως εξαφανιστεί από το πέρασμα του χρόνου.

Μία νέα διάβαση έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, συγκεκριμένα στην πλευρά όπου υπάρχουν οι ταβέρνες και η τράπεζα.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες διαγραμμίσεις στην πόλη της Τρίπολης; Μήπως έγινε η αρχή και συνεχιστεί η δημιουργία νέων διαβάσεων εκεί όπου απαιτούνται, ή μήπως αυτή η διαγράμμιση είναι η μοναδική και έγινε για άλλους λόγους; 

Επίσης, μιας και έπιασε δουλειά ο Δήμος, δεν πρέπει να φρεσκάρει τις ήδη υπάρχουσες, μισοσβησμένες διαγραμμίσεις διαβάσεων; 

Μέχρι όμως να γίνουν, αν γίνουν, οι νέες διαβάσεις ή ώσπου να συντηρηθούν οι υπάρχουσες, ας υπενθυμίσουμε τα δικαιώματα των πεζών, οι οποίοι μπορεί και να μην τα γνωρίζουν.

Οι πεζοί έχουν θεσμοθετημένα δικαιώματα, αλλά πολλές φορές δεν είναι γνωστά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από διερχόμενα οχήματα ή ακόμα και να γίνονται δέκτες παραπόνων από τους οδηγούς των οχημάτων για τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Επίσης, πολλοί είναι οι οδηγοί οχημάτων οι οποίοι δεν γνωρίζον πώς να οδηγήσουν και να συμπεριφερθούν σε σχέση με τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.
Σύμφωνα με τον με τον Κ.Ο.Κ. τα δικαιώματα των πεζών στις διαβάσεις πεζών είναι 

Άρθρo 39, «Συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς»: 

1. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πεζούς.

α) Nα σταματoύν πριν από τη διάβαση, όταν απαγoρεύεται σε αυτoύς με σήμα να πρoχωρήσoυν ή όταν τυφλoί χρησιμοποιούν και επιδεικνύουν τo λευκό μπαστoύνι τoυς, για να δείξoυν ότι πρόκειται να διασχίσoυν την oδό ή όταν τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) πρόκειται να διασχίσουν την οδό. Όταν επιτραπεί να πρoχωρήσoυν, να μην διακόπτoυν ή παρεμπoδίζoυν τη διέλευση των πεζών, τυφλών ή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), oι oπoίoι έχoυν ήδη εισέλθει και πρoχωρoύν στη διάβαση, κατά τα oριζόμενα στo άρθρo 38 τoυ παρόντoς Kώδικα.

β) Aυτoί πoυ πρoτίθενται να στρίψoυν σε άλλη oδό, στην είσoδo της oπoίας υπάρχει διάβαση πεζών, να κινoύνται αργά και να παραχωρoύν πρoτεραιότητα στoυς πεζoύς πoυ ήδη χρησιμoπoιoύν ή εισέρχoνται στη διάβαση, κατά τα oριζόμενα στo άρθρo 38 τoυ παρόντoς Kώδικα και σε περίπτωση ανάγκης να διακόπτoυν την πoρεία τoυ oχήματός τoυς.

2. Aν σε σημασμένη διάβαση πεζών η κυκλoφoρία των oχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινή σηματoδότηση ή με τρoχoνόμo, oι oδηγoί υπoχρεoύνται να πλησιάζoυν στη διάβαση με ταχύτητα τόσo μικρή ώστε να μην εκθέτoυ σε κίνδυνo τoυς πεζoύς πoυ τη χρησιμoπoιoύν ή εισέρχoνται σε αυτήν και, σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτoυν την πoρεία τoυ oχήματός τoυς για να επιτρέπoυν την διέλευση των πεζών.

Να αναφέρουμε ότι η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται:

Διαβάσεις Πεζών

Επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα από αυτές.
Στην πόλη μας, δυστυχώς, η πλειονότητα των οδηγών δεν «κόβει» όταν συναντήσει διάβαση πεζών. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει διαγράμμιση διαβάσεων στην πόλη, εκτός από εκείνη στο συγκεκριμένο σημείο της πλατείας Αγίου Βασιλείου.

Έφη Καστραντά
 

Ειδήσεις: 

6 Σχόλια

Aν υπηρχε ενας αστυνομος εκει κοντα και οι οδηγοι πληρωναν προστιμο ,αν δεν σταματουσαν στις διαβασεις, θα ειχε περιοριστει το κακο.Καθιστε για λιγο σε καποια διαβαση στην πλατεια Αγ Βασιλειου η στην Κολοκοτρωνη ιδιαιτερα,οπου κανενας οδηγος δεν σταματαει.Νομιζουν οτι οδρομος ειναι δικος τους!

Απ την αλλη ομως να μαθουν και οι πεζοι οτι θα πρεπει να πηγαινουν μονο απο τις διαβασεις και οχι απ οπουδηποτε...προστιμο και σε αυτους

γνώστη , ποιός σου είπε ότι μέσα στην πόλη οι πεζοί πρεπει να κινούνται ΜΟΝΟ στις διαβάσεις? εντός πόλης ο πεζός διασχίζει τον δρόμο όπου θέλει (εξαιρούνται οι αστικοί δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας)

Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που ήταν για την δουλειά αυτή εκδιώχθηκαν, από τον σημερινό αρχηγό μεγάλου κόμματος που ήταν υπουργός της συγκυβέρνησης ! Οι ταξιτζήδες στην πλατεία Αγ. Βασιλείου για δέστε που αράζουν μήπως πάνω στις γραμμές; έτσι λέω! ή όσοι παρκάρουν ΕΙΧ παρκάρουν όπου βρούν κυρίως πάνω στις γραμμές; κρίμα....

Καλά, δεν έμειναν και στο δρόμο οι Δημ. αστυνομικοί, οι περισσότεροι παρέμειναν και πήγαν σε άλλες θέσεις. Το θέμα είναι ότι ο Παυλής στην Τρίπολη δεν ήταν ικανός (φυσικά) να επανασυστήσει αυτή την υπηρεσία όπως έγινε σε άλλες πόλεις...

Γνωρίζετε ότι όσα οχήματα βγαίνουν από τους κάθετους στην Οπλαρχηγού Σεχιώτη δρόμους και συγκεκριμένα στα δύο στενά μετά το κτίριο της Ακαδημίας μέχρι το φανάρι της Καλαβρύτων (περιοχή νέων πολυκατικοικιών), έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών που κινούνται επί της Οπλ.Σεχιώτη? Η Οπλ.Σεχιώτη είναι ένας δρόμος με μεγάλη κίνηση και ειδικά τα βράδια ούτε καν αντιλαμβάνεσαι ότι μετά το κτίριο της Ακαδημίας υπάρχουν αυτά τα στενά γιατί δεν φαίνονται. Μήπως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να μεριμνήσουν να μπουν κάποια ΣΤΟΠ στα στενά, για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.