Έκτακτη ανάγκη, αλλά όχι και κόψιμο...

Έκτακτη ανάγκη, αλλά όχι και κόψιμο...

Ιούνιος 28, 2016 - 12:04
10 σχόλια

Οι πλημμύρες που έπληξαν τον Νομό Αρκαδίας έφεραν μεγάλο κακό. Οι γεροντότεροι δεν θυμούνται τα τελευταία πενήντα χρόνια ανάλογη καταιγίδα, τόσο πολύ νερό να πέφτει με τόση ορμή. Από το Σάββατο κάθε κάτοικος του Δήμου Τρίπολης, της Μεγαλόπολης, των πρώην ΔΕ Τεγέας και Κορυθίου, του Καστρίου και των Άνω Δολιανών θα έχει να διηγηθεί μια ιστορία με κυρίαρχο στον λόγο του το ρήμα «φοβήθηκα». Και δυστυχώς από το Σάββατο οι αγρότες του τόπου είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να σβήνουν κάτω από τόνους νερού. Καρύδια, κεράσια, πατάτα, αμπέλια, καρύδια, όλα καταστράφηκαν.

Στην Τρίπολη πλημμύρισαν διαμερίσματα, υπόγεια, ισόγεια, υπόγεια πάρκινγκ και αποθήκες. Τα πληρώματα της Πυροσβεστικής με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και με οργάνωση συνέτρεχαν σε κάθε ανάγκη των συμπολιτών μας. Από τον ασύρματο, αν ήσουν κοντά σε πυροσβεστικό όχημα, άκουγες: «Σαράντα άτομα εγκλωβισμένα σε λεωφορείο», «ένα άτομο εγκλωβισμένο σε αυτοκίνητο». Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ήδη από την Παρασκευή. Έδειχνε για την περιοχή του Νομού Αρκαδίας -και μάλιστα για πρώτη φορά, απ' όσο θυμάμαι- ισχυρές πολύωρες καταιγίδες. 

Όλα στο κόκκινο. Εκτός από τον Δήμο Τρίπολης.

Παρά τις προειδοποιήσεις, μία ημέρα νωρίτερα ούτε ένα συνεργείο του Δήμου δεν βγήκε να ξεβουλώσει τα πολλά βουλωμένα φρεάτια που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα όταν ξεκίνησε το κακό μέσα στην πόλη. Οπωσδήποτε ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος, αλλά και τα φρεάτια σε πάρα πολλά σημεία βουλωμένα, γεγονός που ποτέ δεν συγκινεί τον Δήμο και τα συνεργεία του.

Ένα το κρατούμενο.

Ο ίδιος ο κ. Παυλής είπε ότι το ρέμα του Αγίου Νικολάου έφραξε από 150 λάστιχα αυτοκινήτων και από απορρίμματα που οι ασυνείδητοι -διότι έχουμε πάμπολλους από δαύτους- είχαν ξεφορτωθεί στο βουνό.

Ο Δήμος, προφανώς, δεν γνώριζε, δεν ήξερε για τη μικρή χωματερή, και γι' αυτό δεν έστειλε να την καθαρίσουν εκεί στο βουνό. Δεν πειράζει, φρόντισε η θεομηνία και έστειλε τα λάστιχα κάτι εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω και να που τα είδε και ο Δήμος!

Δύο τα κρατούμενα.

Στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και στη Μεγαλόπολη, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι ήταν από την πρώτη στιγμή παρόντες στα σημεία της καταστροφής, δίπλα στους συμπολίτες τους. Στον Δήμο Τρίπολης, πού ήταν ο δήμαρχος να συντονίσει ενέργειες, να συμπαρασταθεί ηθικά, να τρέχει να φροντίσει, να κάνει ό,τι μπορεί; Να καλέσει τους δημοτικούς υπαλλήλους στις θέσεις τους, να κινητοποιήσει τον όποιον μηχανισμό; Να σπάσει τα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας, να συμπαρασταθεί έστω ηθικά στους δημότες;

Άφαντος. Τρία τα κρατούμενα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθε δυο μέρες μετά επισήμως, αλλά θα περίμενε κάποιος με το ξέσπασμα της θεομηνίας δημοτική αρχή και δημοτικοί υπάλληλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους και να ενημερώνουν τον κόσμο πού να απευθυνθεί.

Και την επόμενη ημέρα, την Κυριακή, δημοσιεύεται στη σελίδα του Δήμου Τρίπολης το αίτημα για κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες... Μία ημέρα μετά.

Τέσσερα τα κρατούμενα.

Αλλά όταν έλαμψε ο ήλιος της Δευτέρας, όταν κίνησε ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κατά δώθε, όταν ο Γιάννης Μπαλάφας ήρθε να δει το μέγεθος της καταστροφής, παρόντες άπαντες! Οι βουλευτές του Νομού μας που έστελναν το ένα δελτίο Τύπου πίσω από το άλλο το Σάββατο, ξεκίνησαν με τα κλιμάκια των κομμάτων τους τις αυτοψίες και τις χαιρετούρες τις επόμενες ημέρες. Ως και ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα εκ Σερρών έρχεται σήμερα στην Αρκαδία να κάνει κι αυτός αυτοψία.

Εν τω μεταξύ, μία σωστή κουβέντα ειπώθηκε στο ΔΣ χθες από τον κ. Νικολάου. Να βγουν οι γεωπόνοι του Δήμου στα κτήματα να καταγράψουν σε πρώτη φάση τις ζημιές, διότι ώσπου να κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ φέξε μου και γλίστρησα, το μέγεθος της καταστροφής δεν θα είναι πια ορατό. Η πρόταση πέρασε στο ντούκου, φυσικά. 

Γεωπόνοι μπορεί να μην πάνε στα χωράφια, αλλά βουλευτές ένας σωρός. Κρίμα που δεν έχουμε ανάμεσά τους έναν γεωπόνο να κάνει μια πρώτη εκτίμηση!

Πολύ χρήσιμη η συλλογή ψηφαλακίων μετά την καταστροφή. Και χωρίς να βρέξεις το πουκάμισό σου.

Ο Γιάννης Μπαλάφας ζήτησε να μιλήσει με αγρότες και να δει τις λίμνες εκεί που κάποτε ήταν καλλιέργειες. Τον πήραν τον άνθρωπο και τον πήγαν μέσω Λαμίας σε κάτι χέρσα χωράφια. Ούτε αγρότες εκεί ούτε πλημμύρες. Τελικά μεταφέρθηκε με όχημα αγρότη στα πλημμυρισμένα ύστερα από δική του επιμονή και πολλά «μα πού με φέρατε;».

Για τον άνθρωπο που είδε τον χείμαρρο να μπαίνει μέσα στο σπίτι του και να τον σκεπάζει ως το στήθος, για τον άνθρωπο που καταστράφηκε όλη του η σοδειά μέσα σε λίγα λεπτά, για τους συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και ζουν από θαύμα, έχουμε υποχρέωση να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Δυστυχώς το φιλότιμο δεν είναι απαιτητό.

Αλλά απαιτητό είναι όταν καλείς την υπηρεσία απορριμμάτων την Παρασκευή, για παράδειγμα, για να απομακρυνθούν υλικά δίπλα σε κάδους, να απαντάει κάποιος στο τηλέφωνο. Η Παρασκευή εξακολουθεί να είναι εργάσιμη ημέρα, σωστά;..

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

10 Σχόλια

άρση της μονιμότητας τωρα... αν θελετε κα Γαλανιάδη να σας απαντουν την παρασκευή και να σας λένε και ευχαριστώ

Την ωρα που πνιγόμασταν απο την ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ θεομηνία ο Παυλής ηταν σε........γάμο!! Εχει βουίξει η Τριπολη.

Κα Γαλανιαδη μην τα ισοπεδωνετε ολα. εσεις εχετε σε φωτο αποτις πρωτες στιγμες της καταιγιδας το σωτηρη που ειναι παρον στο σπασμενο φρεατιο. ο σωτηρης ηταν συνεως εξω καθολη τη διαρκεια. το βραδυ ηταν οι βοσνος τοτσης γεωργανοπουλος. μηχαηματαα του δημου και ιδιωτικα. υπαλληλοι. γιατι εχετε επιλεκτικη οραση και μνημη?

Δηλαδη π.χ. εαν πάρω τώρα τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας θα απαντήσει κανείς ? Στο δημαρχείο είναι οι υπάλληλοι στην θέση τους ? Έστω με βάρδιες ? Τι σόι "Εκτακτη Ανάγκη " είναι αυτή. Μόνο για την λεζάντα ?

@Χαλλλαρά Τρί, 28/06/2016 - 12:40...Πρόσεξε εσύ μην παρα-μορφώνεσαι, γιατί πολύ το blog της πατσαβούρας συμβουλεύεσαι...Τόσα σάιτ υπάρχουν, που παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση και προπάντων ενημέρωση «με λογική», εσύ βρήκες να διαβάσεις μια θεότρελη δικομανή, που την έχει φτυσμένη μέχρι και η ίδια της η οικογένεια; Έλεος πια με την παραπληροφόρηση από τον κάθε βαρεμένο που νομίζει ότι ασκεί δημοσιογραφία!

Ποιά λάστιχα δήμαρχε: Το ρέμα του Αι Νικόλα ξεκινάει σαν ποτάμι και λίγο πιο κάτω γίνεται ρυάκι απο τα μπαζώματα! Μ'ηπως επιτέλους πρέπει να γίνει κάτι:

Εςυ έξυπνε γιατί χαλάς τον πολύτιμο χρόνο σου κ διαβάζεις το σάιτ της πατσαβούρας κ τη θεότρελη δικομανή που το παίζει δημοσιογράφος; Αν έχεις ίχνος αξιοπρέπειας να πεις δημόσια το ονοματάκι σου. Η θεότρελη επώνυμα γράφει κ όσα λέει τα υπερασπίζεται. Εςυ γιατί κρύβεσαι;

Όχι μόνο γίνεται ρυάκι πιο κάτω, καταλήγει να γίνεται οικισμός, χτισμένος πάνω στο μπαζωμένο ρέμα , στο τέλος.........Οι βλακείες που λέει ο Παυλής και ο κάθε ανευθυνο-υπεύθυνος είναι για κατανάλωση, Τον "σύντροφό" του μεγαλοιατρό , που έχει κάνει και κήπο πάνω στο μπαζωμένο ρέμα δίπλα στον Άγιο Νικόλαο δεν τον βλέπει , τα λάστιχα όμως τα είδε......Εάν δεν υπήρχαν τα λάστιχα,μήπως ξέρει να μας πει που θα πήγαινε το νερό ;;;; Πόσους θα είχε πνίξει;;;;

To λάστιχο ανέκαθεν συγκρατούσε ανεπιθύμητα υγρά

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.