Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί και Brexit

Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί και Brexit

Ιούνιος 24, 2016 - 11:12
16 σχόλια

Είκοσι επτά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πια. Η Μεγάλη Βρετανία πήρε το καπελάκι της και αποχώρησε, αφήνοντας πίσω μια σαστισμένη σήμερα -και για πολύ καιρό- Ευρώπη.

Δεν θυμάμαι ποιος δημοσιογράφος είχε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Βρετανοί θα ψήφιζαν τελικώς ό,τι επιθυμούσε η βασίλισσα. Πάντως, όποιος και να ήταν, έπεσε μέσα, που λένε, παρά τις «δημοσκοπήσεις» που έδειχναν μπροστά την επικράτηση του «Μένουμε Ευρώπη». 

Και μπορεί η διαφορά να κρίθηκε στον πόντο, αλλά για ακόμα μία φορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που «έβλεπαν» Bremain αποτέλεσαν ένα βραχυπρόθεσμο έστω «μαξιλάρι» για τις αγορές. Όχι πως η στερλίνα δεν κατέρρευσε σε χαμηλό 31 ετών, τελικώς, με την ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων, όχι πως τα χρηματιστήρια δεν καταποντίστηκαν πρωί-πρωί. Αλλά, χάρις στις δημοσκοπήσεις εκτοξεύτηκαν προτού πιάσουν πάτο.

Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου προβλέπει σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς για τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ευρώπη ξύπνησε σε μια «κακή μέρα» την οποία αναθεματίζει.

Η Ευρώπη, όμως, έσπειρε ανέμους, οπότε θα έπρεπε να είναι έτοιμη να θερίσει θύελλες.

Στις 10:00 έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».

Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι οικονομικοί τριγμοί σήμερα το πρωί δείχνουν πως δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός που αποφάσισε η Βρετανία. «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση.

«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Το Brexit ενισχύει το Ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα, η πρόεδρος του οποίου ζήτησε την παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αποτύχει.

Αυτό δεν είναι ψέμα. Η Ευρώπη δεν έκανε απολύτως τίποτε για να στηρίξει τις αρχές επάνω στις οποίες χτίστηκε, ούτε χειρίστηκε αποτελεσματικά τα ζητήματα τα οποία εξόργισαν τους Βρετανούς και τους έκαναν να αποχωρήσουν. Και ασφαλώς τα προβλήματα από εδώ και πέρα θα είναι σημαντικά και μεγάλα, ακόμα και τα τεχνικά, όπως τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους φοιτητές ή τι θα συμβεί με τους Βρετανούς υψηλόβαθμους σε διάφορους οργανισμούς της ΕΕ ή τι θα συμβεί με την Κύπρο, που «για ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους, έχει αναπτύξει μία πολυ-επίπεδη σχέση με τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Κύπρου ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα, η τραπεζική εξάρτηση των δύο χωρών υπερβαίνει το 70% του κυπριακού ΑΕΠ, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση Brexit», όπως γράφει ο Γεράσιμος Χιόνης στη «Ναυτεμπορική».

Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα μετά κόπων και βασάνων από «κακό παιδί» της Ευρώπης με αριστερή κυβέρνηση κατέληξε, αφού μπήκε σε πρόγραμμα, να είναι το αγαπημένο της. Επειδή η δράση προκαλεί ίση αντίδραση στη Φυσική αλλά και στην πολιτική, η συσπείρωση των «27» που επιβάλλεται μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας μάλλον θα αποβεί ωφέλιμη για τη χώρα μας, η οποία έχει πια λάβει «όρκους πίστης», έχει υπογράψει τα μνημόνια και τις συμφωνίες της και έχει λάβει τα μέτρα της.

Όσο για την άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων, μόνη υπεύθυνη είναι η ίδια η Ένωση. Η οποία πρέπει να αποτρέψει τη Λερναία Ύδρα να απλώσει παντού τα κεφάλια της, αλλά έως σήμερα δεν τα καταφέρνει. Και πώς να τα καταφέρει, όταν το μόνο που ενδιαφέρει τους τεχνοκράτες της είναι το κέρδος και λιγότερο η πολιτική. Ο οικονομικός ολοκληρωτισμός, η γερμανική ηγεμονία, το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, η Συνθήκη Σένγκεν που μπήκε σε «αναστολή» εξαιτίας του προσφυγικού, που η Ευρώπη αδυνατεί να αντιμετωπίσει, όλα τούτα μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει Ένωση και ότι η ίδια η Ένωση δεν ενδιαφέρεται για το αν τρέφει με την πολιτική της ακροδεξιές δυνάμεις.

Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε με δημοκρατικές διαδικασίες να αποχωρήσει από μια ένωση κρατών που μεταμορφώθηκε σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης είναι απογοητευμένος από την Ένωση, και καλά θα κάνουν στη Γερμανία να το καταλάβουν. Η Γερμανία δεν έκανε τίποτε απολύτως για να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ, και οπωσδήποτε το να αναθεματίζει το πρωί της 24ης Ιουνίου δεν προσφέρει κάτι. Στην Ευρώπη κάθε κράτος περιχαρακώνεται. Μια Ένωση δίχως Σύνταγμα και με οικονομική πολιτική που καθορίζεται από τη Γερμανία, δεν είναι Ένωση. Το προσφυγικό έδειξε το πόσο περιχαρακωμένα και «εθνικά» παραμένουν τα κράτη-μέλη της.

Η Βρετανία είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Και ένας λαός με επίγνωση ως προς το ποιος είναι και πού πηγαίνει. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, αλλιώς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις αποσχιστικές και ακροδεξιές τάσεις που θα οδηγήσουν, τελικά, στην αυτοκαταστροφή της και τις χώρες της πενήντα χρόνια πίσω. 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

16 Σχόλια

Η χώρα που έσωσε (;)την Ευρώπη βοηθώντας την να κερδηθούν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι (Α+ Β) βοηθάει και πάλι(;) να κερδηθεί και ο τρίτος (Γ) παγκόσμιος πόλεμος (οικονομικός αυτή τη φορά) από τους λαούς της Ευρώπης. Ηττημένη για άλλη μια φορά ποια άλλη; Η Γερμανία.

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον Βρεττανικό λαό και ιδιαίτερα στις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις που δεν μάσησαν στην τρομοκρατία της ΕΕ και έδειξαν σε όλους τους λαούς ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το Brexit εχει όνοματεπώνυμο. Γερμανικός νεοφιλελευθερισμός.

Θα μπορούσαμε φυσικά να αντιδράσουμε και εμείς.Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί μας δεν έχουν καρύδια.Είναι της μάσας και της μίζας.Πληρώνουμε χαράτσια που μας επέβαλαν ΠΑΣΟΚ καιΝΔ και συνεχίζουν να μας πίνουν το αίμα οι αριστεροί της κακιάς ώρας.Ας ξυπν'ησουμε επιτέλους και ας αναλογιστούμε τι θα κάνουμε.

@16:56 σαν τι θα κάνεις δηλαδή ρε μ@@@@α, θα σταθείς μόνος σου; χαχαχαχα! Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος τώρα από τις βλακείες που θα ακούσουμε....

Καλύτερα να γελάσει ο κάθε πικραμένος παρά να κλαίει η μισή ανθρωπότητα στη μιζέρια και στην αναξιοπρέπεια γίδι, ε γίδι

η Ευρώπη όπως την ξέραμε,ευτυχώς τελείωσε. Κινήματα εθνικιστών παντού, σκεπτικισμός, ταξική/φυλετική αντίσταση το πείραμα της πολυπολυτισμικότητας απέτυχε. Στην προσπάθεια της η Ευρώπη να γεμίζει φθηνό εργατικό δυναμικό από τις Αφρικανικές χώρες και αυτές της Ανατολής, έπαιξε και έχασε.Το κεφάλαιο και η κλίκα των βρυξελλών πίεσε απίστευτα τους λαούς. Το μείγμα είναι πλέον εκρηκτικό.Οι δύστροποι Βρετανοί σώζουν την παρτίδα για άλλη μια φορά. Ο Γερμανικός (νεοφιλελευθερισμός) ψυχορραγεί. Έπεται συνέχεια

18:43 Θα ξυπνήσεις απότομα εσύ, και δε θα σου αρέσει καθόλου σούργελο!! Έλα σε επαφή με την πραγματικότητα επειγόντως ούφο!

Δεν ξέρω πόσο ευγενικά να το πω αυτό. Κάποιος που λέει ότι έχασε ο Γερμανικός νεοφιλελευθερισμός επειδή έφυγαν οι Βρετανοί από την Ε.Ε. μάλλον δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Οι σούπερ νεοφιλελεύθεροι Άγγλοι έφυγαν από την Ε.Ε. Και έτσι έχασαν οι νεοφιλελεύθεροι Γερμανοί. Ο αριστερός μπαρουφισμός στην Ελλάδα σε λίγο θα μας πει ότι στην Αγγλία έχουν σοσιαλισμό.

Δεν ξέρω αν θα χάσουν οι Βρετανοί, οι Ούνοι πάντως -συγγνώμη, Γερμανοί ήθελα να πω - και οι υποτακτικοί τους ανα την Ευρώπη, σίγουρα έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους και έπεται συνέχεια. Και σε τελική ανάλυση , καλύτερα να είσαι ελεύθερος να παίρνεις τις αποφάσεις σου και να πληρώνεις για ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ λάθη, παρά όπως εμείς 6 χρόνια τώρα να πληρώνεις για τα λάθη (;) άλλων. Ρε τι (;) κάνουν τα ντόπια ΜΜΕ. έτσι να φοβίζουν τους ιθαγενείς, μη μας μπουν και εμας τίποτε ιδέες για αντίσταση στις Βρυξέλλες.

Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ (εβραίος είναι;) Γκάουκ "Οι ελίτ δεν είναι το πρόβλημα, οι λαοί είναι το πρόβλημα..." (δεν έχω τίποτε με τους εβραίους). Συμπεράσματα δικά σας!

Παύλο θεωρείς οτι δεν έχασε ο Γερμανικός νεοφιλελευθερισμός? Προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεσαι. Στο σχόλιο μου δεν αναφέρομαι στους Άγγλους. Δεν με απασχόλησαν

Παύλο θεωρείς οτι δεν έχασε ο Γερμανικός νεοφιλελευθερισμός? Προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεσαι. Στο σχόλιο μου δεν αναφέρομαι στους Άγγλους. Δεν με απασχόλησαν

Τι θα πεί "οι σούπερ νεοφιλελεύθεροι Άγγλοι"?? Θεωρείς ότι οι λαικές μάζες που ψηφισαν brexit είναι νεοφιλελεύθεροι? Θεωρείς ότι έστω ένας νεοφιλελεύθερος βρετανός θα ψηφιζε ποτέ brexit? Ο πολιτικός αναλφαβητισμός πρέπει να έχει και κάποιο όριο

Γερμανός υπουργός εξωτερικών Σταινμάγιερ <<δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν την Ευρώπη μας>>,(που την βρήκατε και είναι δική σας; σε δύο (2) παγκόσμιους πολέμους ηττηθήκατε! το ξεχνάτε;), αλήθεια ποιοι να σας την πάρουν κ. υπουργέ της Γερμανίας; Οι λαοί της Γερμανοκρατούμενης τώρα Ευρώπης;απλά την ελευθερία τους θέλουν οι λαοί της Ευρώπης! καλή λευτεριά.....! αύριο η Ισπανία , ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......

Κομμουνιστές,αλληλέγγυοι,ομοφυλόφιλοι,αναρχικοί,λαθρομετανάστες,αντιφα, διαδηλώνουν ΜΑΖΙ (!!!) στο Λονδίνο κατά της διάσπασης της ΕΕ !!!! Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα συμπερασματα σας για το τι παίζεται https://www.youtube.com/watch?v=WVbzrN1MVxc

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.