Η άλωση της πόλης αφορμή για συμπεράσματα και όχι για εθνικιστικές κορώνες

Η άλωση της πόλης αφορμή για συμπεράσματα και όχι για εθνικιστικές κορώνες

Μάιος 30, 2016 - 10:16
9 σχόλια

Η άλωση της πόλης ήρθε σαν αποτέλεσμα της σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής που είχαν κυριαρχήσει στην εκφυλισμένη από κάθε άποψη Βυζαντινή κοινωνία!

Ήρθε σαν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρών οικογενειών για τη κατάκτηση της εξουσίας!

Ήρθε σαν αποτέλεσμα του έντονου παρασκηνίου που είχε εκτοπίσει κάθε έννοια διαφάνειας στην άσκηση της εξουσίας!

Ήρθε σαν αποτέλεσμα της παρεξηγημένης θεοκρατίας!

Ήρθε σαν αποτέλεσμα του ανομολόγητου ανταγωνισμού μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας για το ποια θα κυριαρχήσει!

Και προπαντός ήρθε σαν αποτέλεσμα, του γεγονότος ότι Βυζαντινοί οικονομικοί παράγοντες,  μπροστά στη δίψα για την εξουσία και υπό το κράτος του πάθους για εκδίκηση ενάντια των αντιπάλων τους, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν, τους Σελτζούκους Τούρκους που ζούσαν στις στέπες της ανατολής, να τους χρησιμοποιήσουν σαν μισθοφορικό στρατό για να πετύχουν τους στόχους τους!

Οι Τούρκοι με ευχαρίστηση δέχτηκαν αυτό το ρόλο, έναντι φυσικά της ανάλογης αμοιβής και αφού ήρθαν στο Βυζάντιο με τις οικογένειές τους, ακόμη και ως αυτοκρατορική φρουρά, διαπίστωσαν από κοντά τα Σόδομα και Γόμαρα που συνέβαιναν μέσα στη Βυζαντινή κοινωνία και προπαντός τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των ισχυρών φατριών και αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν!

Γνωρίζοντας όλες τις αδυναμίες της Βυζαντινής πολεμικής μηχανής και αξιοποιώντας τις αντιθέσεις που υπήρχαν μέσα στη Βυζαντινή κοινωνία, άρχισαν τις επιθέσεις στα ανατολικά σύνορα της Αυτοκρατορίας, κερδίζοντας σιγά-σιγά αλλά σταθερά, μάχες και εδάφη του Βυζαντίου!

Η πιο αποφασιστική μάχη η οποία έγειρε και τη πλάστιγγα υπέρ των Τούρκων και έκτοτε το Βυζάντιο ήταν συνεχώς σε θέση άμυνας, ήταν εκείνη που έγινε στο Μαντζικέρτ  στις 26 Αυγούστου 1071. Αντίπαλες δυνάμεις σ΄αυτή τη μάχη ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία της οποίας ηγείτο ο αυτοκράτορας Διογένης Ρωμανός και οι Σελτζούκοι Τούρκοι, με αρχηγό τον Αλπ Αρσλάν.

Την περίοδο που ο Διογένης Ρωμανός  αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Σελτζούκων Τούρκων, μέσα στο Παλάτι είχε έναν σημαντικό και αδίστακτο εχθρό. Ήταν ένας άνθρωπος που ξεχώριζε πρώτα απ΄ όλα για τον επιστημονικό και πνευματικό του έργο.

Πρόκειται για τον λόγιο Μιχαήλ Ψελλό, που μηχανορραφούσε ασταμάτητα σε βάρος του νέου αυτοκράτορα. Για μια ακόμη φορά, οι ίντριγκες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην έκβαση της μάχης, αλλά στο μέλλον ολόκληρης της αυτοκρατορίας.

Ο Ρωμανός, που δεν είχε σημαντική υποστήριξη από τους κατώτερους αξιωματικούς στη διάρκεια της μάχης ηττήθηκε. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία στο Μαντζικέρτ δεν χρειαζόταν να έχει ως επικεφαλής τον αυτοκράτορα. Ο Ρωμανός όμως ήλπιζε ότι μια στρατιωτική επιτυχία θα τον εδραίωνε στην εξουσία.

Αντίθετα η εξέλιξη της τύχης του ήταν πολύ άσχημη, αφού στη μάχη συνελήφθη αιχμάλωτος, ελευθερώθηκε έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής και όταν επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη συνελήφθη και τυφλώθηκε από τους αντιπάλους του προς παραδειγματισμό!

Όμως η ήττα στο Μαντζικέρτ ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το στάτους κβο στη Μικρά Ασία. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι έπαψαν να είναι πια ευκαιριακοί επιδρομείς. Απέκτησαν κάποια φρούρια και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή, ανατολικά της αυτοκρατορίας, με όλη τη γνωστή σε όλους μας εξέλιξη της ιστορίας!.
Γι αυτό λοιπόν στις μέρες μας, δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη γιατί ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μετά κανένας άλλος δεν θα φταίει για την όποια ήττα μας, όπως άλλωστε υποστήκαμε με τη γνωστή σε όλους μας Μικρασιατική καταστροφή!!!

Τάσος Παπαζαχαρίας

Ειδήσεις: 
Tags: 

9 Σχόλια

Ξυπνάει ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς - Αγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ ή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΕΗΤΖΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 1500 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ

Οι 1000 έγιναν 1500. Τώρα λένε για 1700. Η ΒΙΠΕ έχει πολύ χώρο. Πιστεύω θα ανέβουμε πολύ όσο θα ανεβαίνουν τα κονδύλια για τους τοπικούς αρχοντες

Έλα ρε καθαρόαιμα ρε σεις. Ούτε παππούδες μετανάστες ούτε γιαγιάδες πρόσφυγες ούτε τίποτα εσείς ? Μόνο την πάρτη μας ε ? Εαν ναι τότε μιλάμε για νεοφραγκάτους οπότε καλά κάνετε.

Τι έγινε έχετε επενδύσει στους παλιούς βόθρους της ΒΙΠΕ και θα πάει η επένδυση στράφι ? Κανά ζαράκι παίζουμε ? Άλωση ? Ποιά άλωση ? Έχει αλωθεί εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να αλώνεται από τη δημοτική αρχή και 5-6 καλούς και άγιους ανθρώπους που κάνουν τις δουλειές τους και βγάζουν τα έσοδά τους. Η ΒΙΠΕ μας χαλάει ?

Δεν τους θέλουμε λέμε δεν καταλαβαίνετε; Όποιος τους θέλει να το δηλώσει και να τους πάρει σπίτι του, αμάν ποια! ΦΑΓΑΔΕΣ...... πάτε να καταστρέψετε την πόλη μας...............

Ωπα.....ρε..."αληλέγγυε" του Κ@@ου. Δε μας έφταναν τα τόσα προβλήματα θα...."φιλοξενήσουμε" και ένα μάτσο εγκληματίες. Γιατί οι περισσότεροι τέτοιοι είναι, κι αν δεν είναι θα γίνουν! Άντε γειά τώρα!

Από το "αλλυλέγυε "και το "εγκληματίες" που έριξες φανερώθηκες αδερφέ. Πέρνα το βράδυ από την τοπική της ΧΑ να κεράσω καφέ. Πικρό.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.