Διαμαρτύρεται ο δήμος Tρίπολης για την φιλοξενία προσφύγων στη ΒΙΠΕ

Διαμαρτύρεται ο δήμος Tρίπολης για την φιλοξενία προσφύγων στη ΒΙΠΕ

Μάιος 30, 2016 - 12:45
3 σχόλια

Μετά από διαδοχικές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς και συναντήσεις με τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής απέστειλε την Παρασκευή 27/6/2016 επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Εσωτερικών κ.Βίτσα.

Στην επιστολή κατέθεσε τις ενστάσεις του σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στη Βιομηχανική περιοχή Τρίπολης και εξέφρασε τις σκέψεις και ανησυχίες του για τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος. 

Δείτε την επιστολή του Δημάρχου κ.Δημήτρη Παυλή:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Τρίπολη 27/5/2016

 

Προς:

Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουπλή

Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Βίτσα

Αξιότιμοι κύριοι,

Στα πλαίσια της προσπάθειας σας ως πολιτική ηγεσία, για διαχείριση των προσφυγικών ροών που κατέληξαν στη χώρα μας και πάντα βασιζόμενοι στις αρχές της  διεθνούς  αλληλεγγύης,  ο  αναπληρωτής Υπουργός  Εθνικής  Άμυνας  κ.  Βίτσας απέστειλε ενημερωτική επιστολή στο Δήμο Τρίπολης στις 24/5/2016, σχετικά με την πρόθεση σας περί χρησιμοποίησης χώρου στη Βιομηχανικής Περιοχή Τρίπολης για υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων.

Πρώτα  από  όλα  θα  θέλαμε  να  γίνει  κατανοητό  και  ξεκάθαρο,  πως αντιλαμβανόμαστε ως Δήμος τη σοβαρότητα του προσφυγικού, ενός ζητήματος με ανθρωπιστική  διάσταση,  δηλώνοντας  παρόντες ως αυτοδιοίκηση  στη διαχείριση του, που χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης στο σύνολο του.

Δυστυχώς όμως, με αφορμή την εν λόγω βεβιασμένη ενημέρωση για την ήδη ειλημμένη απόφασή σας, σε μορφή τελεσίγραφου, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την απόφαση σας να επιλεγεί η ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης επωμιζόμενη την ευθύνη ενός τόσο  μεγάλου  αριθμού προσφύγων,  που  φτάνει  τους  1500  και  που  ελήφθη  σε συσκέψεις, ερήμην του Δήμου μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την προγενέστερη δέσμευση σας ότι σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα φιλοξενηθούν μέχρι και 2000 πρόσφυγες, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία απόφασή σας. Έτσι θα ήθελα να σας μεταφέρω σκέψεις, απορίες, ενστάσεις αλλά και διαφωνίες, για τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης του εν λόγω ανθρωπιστικού προβλήματος.

Μάς  ζητάτε  να  συμμετάσχουμε  στη  αντιμετώπιση  ενός  σοβαρού  θέματος  όπου μέχρι τώρα, μάς κρατούσατε μακριά από τις όποιες διεργασίες –   διαβουλεύσεις. Ενώ είχε αναπτυχθεί μια ολόκληρη συζήτηση  γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με συμμετοχή δευτεροβάθμιων οργάνων αλλά και λοιπών φορέων, εμείς είχαμε πλήρη άγνοια και συσκότιση. Παρόλα αυτά, εμείς δεν θα απέχουμε από μια σοβαρή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, του οποίου στόχος μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασής σας, που αδιαμφισβήτητα παραγκωνίζει το Δήμο από τη λήψη αποφάσεων και παρακάμπτει νόμους περί όρων και προϋποθέσεων  εγκατάστασης,  κανονιστικές  διατάξεις  υγιεινής  και  ασφάλειας καθώς και όρους χωροθέτησης και πολεοδομικού σχεδιασμού, προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση δυο συσκέψεων, με τη Διοίκηση της Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Τ.– Εκπρόσωπο ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ και το   Επιμελητήριο Αρκαδίας, καθώς και με τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων.

Στις εν λόγω συσκέψεις, οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ μέσω του Διοικητικού τους συμβουλίου, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την συγκεκριμένη βεβιασμένη απόφαση περί μετατροπής της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης σε «Hotspot» προσφύγων, ειδικά σε αυτή τη περίοδο που περιορίζονται οι δυνατότητες επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και ανάπτυξης, τονίζοντας πως έτσι όχι μόνο θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα αλλά θα απειληθεί άμεσα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη στη δημιουργία του συγκεκριμένου hot spot.

Χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας, για την σωστή υποδοχή των προσφύγων, σε ένα χώρο με κατάλληλες υποδομές για την στήριξή τους και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και συνεργασίας με άλλες περιοχές.

Θεωρούμε υπερβολικό τον φερόμενο αριθμό φιλοξενούμενων προσφύγων που μας έχει γνωστοποιηθεί, αριθμό που δεν συνάδει με τα υπάρχοντα πληθυσμιακά κριτήρια της περιοχής. Ο αριθμός 1500 ατόμων είναι υπερβολικά δυσανάλογος με το μόνιμο πληθυσμό της πόλης μας. Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση ανθρώπινων ψυχών  σε  βιομηχανικά κτίρια, επιλεγμένα με αμφίβολα κριτήρια,  τα  οποία δεν πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας όχι μόνο δεν θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις, αλλά θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα διαχείρισης στο δήμο μας.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο που έχει επιλεγεί, εντός χαρακτηρισμένου Βιομηχανικού χώρου, όπου θεσμοθετήθηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί με συγκεκριμένες διατάξεις και νόμους, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοια καταλύματα. Εκτός των νομικών   κωλυμάτων   που   προκύπτουν,   είναι   ανέφικτο   να   εξασφαλιστούν   οι ελάχιστες  συνθήκες  διαβίωσης,  υγιεινής,  ασφάλειας  που  απαιτούνται,  για  μια υποτυπώδη διαμονή, ενώ στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση των συνθηκών διαμονής σε σύγκριση με τον ήδη υποβιβασμένο χώρο φιλοξενίας από τον οποίο προέρχονται.

Το κλίμα και το υψόμετρο που διαθέτει η Τρίπολη είναι εντελώς ακατάλληλο να υπάρχουν φιλοξενούμενοι σε σκηνές.

Η Τρίπολη χαρακτηρίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ για τις νύχτες των αντιστοίχων μηνών αλλά και τους υπόλοιπους μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ο υδράργυρος πέφτει πολύ χαμηλά.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και προετοιμασίας της τοπικής κοινωνίας για να ενσωματώσει στους κόλπους της ανθρώπους που ζητούν τα αυτονόητα για να επιβιώσουν.

Οι Βιομηχανικές Περιοχές πρέπει να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και να γίνουν πρωτεργάτες στην πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, που τόσο ανάγκη την έχει. Δεν  μπορεί να  συναινούμε στην καταστρατήγηση και την υποβάθμισή τους.

Η ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης ήδη αποτελεί πόλο έλξης και ενδιαφέροντος για διάφορους επενδυτές, εσωτερικού και εξωτερικού.

Αξιοποιώντας το φυσικό χάρισμα και πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, το λιμάνι του Πειραιά και άλλων εμπορικών κέντρων, τραβά την προσοχή και κινεί το ενδιαφέρον. Μια τέτοια κίνηση, όπως σχεδιάζετε να υλοποιήσετε θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός και αρνητικός παράγοντας.

Και βέβαια δεν μπορούμε να μην σας αναφέρουμε ότι το όποιο λειτουργικό κόστος που θα  προκύψει  επιπρόσθετα  από αυτή τη λειτουργία  κέντρου φιλοξενίας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν οι πολίτες της Τρίπολης. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται συστηματικές δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια κάδων και στο κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ακόμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Τρίπολης εδώ και μια 5ετια δεν διαθέτει χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων και έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη με τις παράνομες χωματερές που βρίσκονται στην έκταση του Δήμου μας. Επιπροσθέτως σας γνωστοποιώ ότι ο Δήμος Τρίπολης είναι ο μοναδικός Δήμος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που δεν διαθέτει ΧΑΔΑ, που θα μπορούσε έστω και πρόσκαιρα να καλύψει τις ανάγκες του. Άρα χρειάζεται και απαιτείται μια συνεννόηση και σχεδιασμός έτσι ώστε να υπάρξει άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση.

Αξιότιμοι κύριοι της πολιτικής ηγεσίας,

Μετά   και   από   σύσκεψη   που   είχαμε   με   τους   επικεφαλής   των   Δημοτικών παρατάξεων, όπου εκφράστηκαν και αυτοί με πολύ σκεπτικισμό, προβληματισμό, δυσαρέσκεια για τον τρόπο, το χρόνο, την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, για την μη συμμετοχή μας στην επίλυση του ζητήματος αυτού, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα αυτό, όπου θα εκφραστούν, θα τοποθετηθούν, θα συμμετάσχουν αφενός όλες οι παρατάξεις, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αφετέρου όλοι οι φορείς που θα θελήσουν να τοποθετηθούν.

Γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο, με τη σύμφωνη γνώμη και των αρχηγών των Δημοτικών παρατάξεων, να έρθουμε σε μια επαφή και επικοινωνία μαζί σας έτσι ώστε να καταλήξουμε σε εναλλακτικές λύσεις, προλαμβάνοντας έκρυθμες καταστάσεις.

Εμείς δεν θέλουμε να απέχουμε απ’ την συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Θέλουμε να συμμετάσχουμε αλλά να αναλάβουμε αυτό που μας αναλογεί.  Θέλουμε  να  είμαστε  ενήμεροι  και  να  προλαμβάνουμε  αυθαίρετες ενέργειες που φέρνουν το Δήμο και τους  πολίτες προ τετελεσμένων γεγονότων. Θέλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων κα να μας δώσετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όπου θα προκύψουν οι προϋποθέσεις για μια αποδεκτή λύση από όλους.

Μη μας στερείτε τις λιγοστές ελπίδες ανάκαμψης της τοπικής μας οικονομίας, της αντιμετώπισης της μάστιγας της ανεργίας. Μην κλείνετε την πόρτα στην εξεύρεση αποδεκτής λύσης που μπορεί και πρέπει να υπάρξει.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε όπως και εσείς, τη σοβαρότητα του προβλήματος και ταυτόχρονα δεχόμαστε πιέσεις από την τοπική κοινωνία μας για τον παραγκωνισμό που έχουμε δεχθεί, παρακαλούμε όπως, εντός της Δευτέρας, να μας αποστείλετε την απάντησή σας, στους προβληματισμούς και στις ενστάσεις μας, για να συμπεριληφθούν στη συνεδρίαση του έκτακτου Δημοτικού μας συμβουλίου.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Δημήτριος Παυλής

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

Απίστευτο πάντως φαίνεται, έτσι στην ξεκάρφωτη, να αποφάσισε ο Βίτσας να στείλει 1.500 λάθρο στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο μήτσος την έχει λερωμένη τη φωλιά του. Ας τολμήσουν όμως να ροβολήσουν κατά δω και οι απόγονοι του Κολοκοτρώνη θα τους περιμένουν ταμπουρωμένοι και αρματωμένοι.

Έτσι είναι όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μυαλό δεν βάλαμε από το 1204 και το 1453 Μετά την νέα φραγκοκρατία (μνημόνια) έρχεται η νέα τουρκοκρατία (λαθρομετανάστευση). Οι δυτικοί θα πάρουν τις υποδομές και τους πόρους και το ισλάμ θα πάρει την γη και τα ακίνητα.

Ρε 22.45. ασε τα νταηλικια και τα ναζακια.Η Αδιαφορια των Πολιτων ειναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ για τους Μεταναστες.Που ηταν εχθες η Τριπολη να παραστει στο ΔΗΜ Συμβουλιο συσσωμη και να ενημερωθει αλλα και να Διαμαρτυρηθει.Πινανε καφε ολοι και στα Γκωνια τους.Ας λουστουμε τωρα 1725 και μεγια μας.Αν ηξερε ο Κολοκοτρωνης σε τι Αρκαδες θα αφηνε ελευθερη γη ειμαι σιγουρος οτι δεν θα την Απελευθερωνε.Ουτως η αλλως Ραγιαδες ειμαστε του καθε Δημαρχου και Περιφεριαρχη.Σας τους κουμπωσε τωρα και τραβατε να λιαζοσαστε ολοι αγκαλιτσα στην Πετρινου....Αγαπουλα Πουλα.....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.