Αυτοψία κτιρίου στη ΒΙΠΕ για την εγκατάσταση προσφύγων

Αυτοψία κτιρίου στη ΒΙΠΕ για την εγκατάσταση προσφύγων

Μάιος 24, 2016 - 12:26
9 σχόλια

Σιωπηρή η κυβέρνηση, «φιλολογικές» συζητήσεις στο ΠεΣυ για τους πρόσφυγες

Πολύς λόγος γίνεται για την εγκατάσταση προσφύγων στην Αρκαδία και κάτω από το καθεστώς στο οποίο αυτή θα λάβει χώρα.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ωστόσο βέβαιον είναι ότι η πρώτη προσφορά από ιδιοκτήτη κτιρίου στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης έχει κατατεθεί και την Τρίτη 24 Μαΐου κλιμάκιο του υπ. Εθνικής Άμυνας, το οποίο «τρέχει» τον διαγωνισμό για την εύρεση χώρων στέγασης για τους πρόσφυγες, πραγματοποίησε αυτοψία στο υποψήφιο κτίριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει ήδη καταθέσει την προσφορά του, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου. Πάντως επειδή ξεκίνησε ήδη η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ειδομένη οι εξελίξεις αναμένεται να είναι άμεσες, καθώς 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θα απομακρυνθούν από εκεί, πρέπει να βρουν κατάλληλα καταλύματα σύντομα.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση της Ειδομένης, καθώς η κατάσταση στον καταυλισμό όπου διαβιούν 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι τραγική. Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν οι σοκαριστικές καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι ανήλικα παιδιά εκδίδονταν βιαίως στον καταυλισμό του Ελληνικού και της Ειδομένης. Στα ήδη πολλά προβλήματα, έρχονται να προστεθούν και αυτά που προκαλούνται από τη βροχή, αλλά και η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής εδώ και δύο μήνες. 

Η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη παραμένει κλειστή εδώ και 66 ημέρες, λόγω της κατάληψης που είχαν κάνει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος των μεταφορικών εταιρειών Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Σαχπελίδης είχε ζητήσει τότε άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, καθώς το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής προκαλούσε προβλήματα ακόμα και στη βιωσιμότητα μεταφορικών επιχειρήσεων, ενώ το κόστος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης μια επιχείρηση ήπιας εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 54.172 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (28.757), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (8.956), στο Πολύκαστρο (3.980) στο Χέρσο (3087) και στα Διαβατά 1.826 πρόσφυγες . 

Στην Αττική παραμένουν 14.469 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να βρίσκονται στην προβλήτα του Σκαραμαγκά (2.880), στο λιμάνι του Πειραιά (1.442), στον Ελαιώνα (2.287) και στο Σχιστό (1.850).

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 8.533 με περισσότερους στη Λέσβο 4162 και 2.370 στη Χίο.

Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.089 και στη Νότια Ελλάδα 324 πρόσφυγες.

Τα σχέδια για την εκκένωση εκπονήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στην οποία θα πάρουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. 

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». 

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. 

Πάντως μέχρι τώρα οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς αφενός δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι χώροι φιλοξενίας θα είναι καλύτεροι και αφετέρου γιατί από την Ειδομένη διατηρούν πάντα ελπίδες ότι μπορεί να περάσουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στην Ελλάδα 11.800 πρόσφυγες.

Η «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ» ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠεΣυ

Με φόντο αυτή την κατάσταση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συζήτησε το θέμα κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαΐου, ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο» κ. Δημήτρη Δολτσινιάδη. Η συζήτηση, όμως, έγινε σε ένα φιλολογικό πλαίσιο, με τα μέλη τους ΠεΣυ να ξεδιπλώνουν τις... γνώσεις τους για τα Βυζαντινά χρόνια και για τη μετανάστευση τότε, που καμία σχέση δεν έχει με τα σημερινά δεδομένα. Βασιλείς και αυτοκράτορες, ακόμα και ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι(!), εισήλθαν στη συζήτηση αντάμα με προγόνους από τον 5ο αιώνα μ.Χ., όμως ακούστηκαν και επικίνδυνες λέξεις όπως «εκχριστιανισμός» -ειλικρινά, αναρωτιόμαστε αν κάποιοι από τους περιφερειακούς συμβούλους γνωρίζουν το Σύνταγμα και τον όρο «ανεξιθρησκεία», τα βασικά, δηλαδή, που πρέπει να γνωρίζει ένας αιρετός…

Η εντύπωση που δημιουργείται, είναι ότι η κυβέρνηση δρα μόνη της και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πιθανότητα ζουν στο μαύρο σκοτάδι. Ενημέρωση δεν υπάρχει, όλα είναι σχετικά, όλοι γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες θα φτάσουν και στη Νότια Ελλάδα, καθώς είναι αδιανόητο η Αθήνα, η Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά μας να επωμίζονται μόνα τους το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν έχει ενημερώσει για το πότε και για το πού.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες για την εγκατάσταση προσφυγών, καμία επίσημη ανακοίνωση, λόγια μασημένα από τους αρμόδιους. Τι έχουν να φοβηθούν και γιατί δεν μιλούν ανοιχτά; Τι στιγμή που πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο ενήμεροι και υπεύθυνοι εκπρόσωποι του υπουργείου, αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και οι φορείς.

Πάντως μέσα σε δέκα ημέρες η επιχείρηση στην Ειδομένη θα ολοκληρωθεί, άρα οι οποίοι πρόσφυγες έρθουν στην αρκαδική πρωτεύουσα ίσως έρθουν τις επόμενες ημέρες. Είναι έτοιμες οι δομές, θα προλάβουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Τρίπολη; Ερωτήματα αναπάντητα.

Ενδεικτική της… σοβαρότητας της κυβέρνησης πάντως επάνω στο ζήτημα ήταν η θέση του κ. Κυρίτση στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η εκκένωση της Ειδομένης ήταν απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι της κυβέρνησης…


9 Σχόλια

Δηλαδή αν συμβεί το Αρκαδικό Πανοραμα φέτος στην ΒΙΠΕ θα έχουμε και ξένους επενδυτές ....ενδιαφέρον....

Έχουμε την φτώχεια μας , έχουμε τις κλεψιές απτους γύφτους, θα έχουμε και τους μαροκινούς τώρα. Θα βογγίξουμε εδώ στην Τρίπολη

50 φαντάροι βγαίνουν έξοδο και αυτό γίνεται αισθητό στην πόλη. Φανταστείτε να σουλατσάρουν 1500 πρόσφυγες κάθε μέρα στη Τρίπολη και τα περίχωρα. Φανταστείτε .... !!!

Καλά, δεν αντιδρά κανένας; Πού είναι όλοι αυτοί της βιομηχανικής που όταν ήταν να τους πάνε τα σκουπίδια βροντοφώναζαν παντού. Μήπως τώρα από πίσω είναι η "κονόμα";;

Άλλα αντ άλλα. Ρίχτε τα όλα στον στρατό για να μην μιλάει κανένας. Δήμος - Περιφέρεια που είναι. Ρε κακομοίρηδες της βιομηχανικής εσας θα ρημάξουν πρώτα. Ρωτήστε στα νησιά ρωτήστε στις άλλες περιοχές τι έχει γίνει. Άνθρωποι και αυτοί που πρέπει με κάποιον τρόπο να ζήσουν

Ρε τι ΄κάνουν τα φτηνά εργατικά χέρια, απολύουν τους Έλληνες για να πάρουν λαθρομετανάστες, τι νομίζετε; έτσι δουλεύουν οι μεγαλοκαρχαρίες, μεσαίωνας στην εργασία, πάλι θα βγάλει το κεφάλαιο από την μύγα ξύγκι, ξυπνάτε Έλληνες μας αλλοιώνουν.

ΑΦΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ,ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ 11ο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.