Τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση απορριμμάτων

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση απορριμμάτων

Μάιος 06, 2016 - 16:51
8 σχόλια

Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων, σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία – υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη - μετείχαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και οι Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης είναι τα εξής:

1. Πρέπει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να έχει ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν προγράμματα κομποστοποίησης. Προϋπόθεση και για αυτό είναι να έχουν ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

2. Πρέπει οι Δήμοι, είτε κατά μόνας είτε συνεργαζόμενοι, να προχωρήσουν ταχύτατα σε προσωρινή διαχείριση, με παράλληλη αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (χωματερών), διότι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύτατα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής.

3. Για την οριστική αντιμετώπιση, υπάρχουν οι λύσεις: α) της τοπικής διαχείρισης και β) του ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βελτιωμένου ύστερα από τις συζητήσεις και τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ. Επειδή η υποχρέωση προς την ΤΕΡΝΑ είναι να παραδίδονται ετησίως 100.000 τόνοι συμμείκτων απορριμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για Δήμους που θεωρούν ότι τους συμφέρει να κάνουν τη δική τους διαχείριση. Η επιλογή του ΣΔΙΤ δεν καταργεί την τοπική διαχείριση. Αυτό που επείγει είναι η προσωρινή διαχείριση, που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τοπική διαχείριση για κάποιους Δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Καφενείου Μεγαλόπολης, στην σύσκεψη υπήρχε μια πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων των Δημάρχων , σε σημείο σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν και τσακωμοί μεταξύ τους , μπροστά στο μισό υπουργικό συμβούλιο. Οι Δήμαρχοι – ιδιαίτερα των μητροπολιτικών δήμων- εμφανίστηκαν αντίθετοι με το σχέδιο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας αλλά δεν κατέθεσαν καμία δική τους πρόταση , παρά μόνο τις γνωστές αναφορές περί ύπαρξης σχεδίων που ποτέ όμως δεν ανακοινώνονται. Πολύ μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε από τον Δήμαρχο Κορίνθου και τον Δήμαρχο Άργους , οι οποίοι δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεση τους στην λύση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ. Αντίθετος και ο Δήμαρχος Τρίπολης. Όταν όμως τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη αναφορά.

Οι μεγάλες διαφωνίες και οι έντονες κόντρες που υπήρχαν στην συγκέντρωση είχαν σαν αποτέλεσμα:

Να μην συζητηθούν καν πολύ βασικά θέματα , όπως: Τι θα γίνει με την χωροθέτηση, τι θα γίνει με τις αποστάσεις μεταφοράς, τι θα γίνει με την τελική τιμή, τι θα γίνει με τα υπολείμματα και το βασικότερο τι θα γίνει με το μεσοδιάστημα που χρειάζεται μέχρι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια.

Οι διαφωνίες των Δημάρχων ήταν τόσο έντονες και μεγάλες , που σε κάποιο σημείο κάποιος υπουργός είπε: Καλά εσείς ήρθατε σήμερα εδώ 20 άτομα και έχετε 40 απόψεις!

Η αδυναμία των Δημάρχων να μπορέσουν να συμφωνήσουν έστω και στα πολύ βασικά θέματα δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αν οι Δήμοι είχαν κάποια διάθεση η Κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να συμφωνήσει ακόμα και σχέδιο που προβλέπει 50% διαχείριση από τους Δήμους και 50% από τα εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ. όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή συμφωνίας των Δήμων.

Οι Δήμαρχοι των μικρότερων Δήμων εμφανίστηκαν να είναι πιο πολύ προβληματισμένοι και να έχουν κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα.


8 Σχόλια

"Ανθρακας ο θησαυρός". Ζουμε μεγάλες στιγμές! Συμπολίτες ετοιμαστείτε για ένα "μυρωδάτο" καλοκαίρι! ΖΗΤΩ ο Παυλής (με τη λύση στο τσεπάκι). ΖΗΤΩ ο Τσίπρας (ο μνημονιοσχίστης) και τέλος ΖΗΤΩ σε όλους εμάς τα κορόϊδα που τους πιστέψαμε!

Ο Παυλης ειναι ο μόνος δήμαρχος που προσπαθεί να δώσει λύση στο χρόνιο θέμα των απορριμμάτων!! Που ήταν τόσα χρόνια οι υπόλοιποι?

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Ο ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΩΣ ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΣΕ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ!!

Προσπαθεί αλλά αποτέλεσμα μηδέν... Είναι αυτό που λέμε "ο μη ικανός, αλλά πρόθυμος"... Ότι χειρότερο διότι στο τέλος θα προκαλέσει μεγαλύτερο κακό... Ο Αγιος-Βλασσης είναι η απόδειξη...

Παυλή και Παπαζαχαρία ετοιμαστείτε να σας γιαουρτώνει ο κόσμος όπου κυκλοφορείτε. Η μεσιτεία που πουλάτε στην ΤΕΡΝΑ δεν περνά! Καταπιείτε το όσο πιο γρήγορα, για να μπορέσει η πόλη να ανασάνει! Μην αγχώνεστε το γιαούρτωμα θα σας δροσίσει!

@Anonymous Παρ, 06/05/2016 - 20:21...Καλά ρε παιδάκι μου, τί πίνετε και γράφετε τέτοιες μ@λ@κίες; Αλλά, να μου πεις, τον Παυλή ψήφισες για να γράφεις αυτές τις π@π@ριές, οπότε μου απάντησες στο ερώτημά μου...Περαστικά σου...Α και μια συμβουλή: κόψε γρήγορα τις ουσίες που παίρνεις, γιατί σου έχουν κάψει τον εγκέφαλο...Τουλάχιστον σώσε ό,τι προλαβαίνεις από το εναπομείναν μυαλό σου...Εντελώς φιλικά στο λέω...

Ζήτω σε Παυλή Σμυρνιώτη Τζιούμη Τσαμούλο που έχουν τις λύσεις στο τσεπάκι.Δεν πρόκειται κανένας τους να κάνει τίποτα.Συμπολίτες μην τους πιστεύετε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.