O παγετός του Απριλίου κατέστρεψε την παραγωγή κρασιού στη Μαντινεία (pics,vid)

O παγετός του Απριλίου κατέστρεψε την παραγωγή κρασιού στη Μαντινεία (pics,vid)

Απρίλιος 28, 2016 - 14:30
3 σχόλια

«Μεγάλη Παρασκευή για τους παραγωγούς»  

Στις πληγείσες από τον παγετό περιοχής της Μαντινείας βρέθηκε το ArcadiaPortal.gr την Πέμπτη 28 Απριλίου στην αυτοψία που έγινε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους του Δήμου Τρίπολης στις κατεστραμμένες εκτάσεις οι οποίες υπολογίζονται να είναι γύρω στα 3.000 στρέμματα.

Για το ιστορικό να αναφέρουμε ότι  ο παγετός έπεσε τα ξημερώματα 04:00 – 06:00 της Τετάρτης όπου η θεοκρασία έφτασε στους -4 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό τα αμπέλια αλλά και άλλες παραγωγές στην περιοχή.

Από τον ξαφνικό παγετό δεν έχουν καταστραφεί μόνο τα αμπέλια αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως τα μήλα Πιλαφά και τα αχλάδια, όπως είπε ο κ. Τσαρούχης Γιάννης, παραγωγός από το Ζευγολατιό. 
Η χρονική στιγμή η οποία χτύπησε ο πάγος τα αμπέλια ήταν η χειρότερη δυνατή, αναφέρει παραγωγός από το Ζευγολατιό, καθώς είχε δημιουργηθεί το σταφύλι και υπάρχει κίνδυνος να μην πετάξει καθόλου, δημιουργώντας έτσι ανυπολόγιστες καταστροφές καθώς το αμπέλι δεν θα μπορεί να αποδώσει για δύο χρόνια.

Στο σημείο βρέθηκαν και έκαναν αυτοψία ο κ. Γεωργανόπουλος Νικόλαος, αρμόδιος αντιδήμαρχος για όλες τις Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, ο κ. Σταματόπουλος Αγροτικής -  Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης και ο κ. Μητρόπουλος προϊστάμενος Τμήματος φυτικής παραγωγής και γεωπόνος  ο οποίος μίλησε για την καταστροφή και για τις αποζημιώσεις αφού γίνει η αυτοψία.

Είναι όλη η παραγωγή κατεστραμμένη καθώς έχει κάνει ο βλαστός και τα σταφύλι που είχε δημιουργηθεί

Η παραγωγή για έτη έχει καταστραφεί, αναφέρουν, και ό,τι και να βγει δεν θα δώσει σωστή η ποιότητα.

Οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ο οποίος θα προχωρήσει σε αυτοψίες.
Ο κ. Γεωργανόπουλος κάνοντας αυτοψία στην περιοχή μίλησε με τους παραγωγούς και τους μετέφερε τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ τον κ. Σταύρο Σωτηρόπουλο.

«Τα στρέμματά μου έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή», είπε ο κ. Κούγιας Κωνσταντίνος επίσης από το Ζευγολατιό, καθώς και ότι για δύο χρόνια δεν θα έχει εισόδημα. 

Ο κ. Σταματόπουλος χαρακτήρισε τον παγετό ως τη «Μεγάλη Παρασκευή» των παραγωγών καθώς οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες επειδή θα χαθεί η παραγωγή όχι μόνο για εφέτος αλλά και για την επόμενη χρονιά.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Μεγάλη καταστροφή των αμπελιών και άλλων προϊόντων από τον παγετό στη Μαντινεία


3 Σχόλια

Παιδιά η ΕΟΚ δεν έχει να δώσει τίποτα πλέον , μόνο να πάρει μέσω ΕΚΤ και ΔΝΤ, ο΄ποτε μην υπολογίζετε σε αποζημιώσεις, εκτός αν γίνουν εκλογές.........

Αρχίζει η εβδομάς των ..... παθών για τους αγρότες ξεκινώντας από την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, υπομονή ..... θα έρθει και η Ανάσταση για όλους

Νικολάκη όταν επί ΠΑΣΟΚ οι αγρότες έπαιρναν αποζημιώσεις κάποιοι τα χρήματα τα επένδυαν σε βιλες και Τζιπάρες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.