Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα

Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα

Φεβρουάριος 11, 2016 - 10:49
7 σχόλια

Σε σύγχυση η Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα

Το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, δίχως αμφιβολία, είναι «θολό». Μια πληθώρα τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται στον «αέρα», ενώ τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας δεν είναι αδειοδοτημένα. Η διαπλοκή ΜΜΕ - πολιτικής απασχολεί συνεχώς τους πολίτες και το μόνο βέβαιον είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, η τροπολογία που έφερε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα ΜΜΕ εγείρει σοβαρό προβληματισμό -κατ' αρχάς μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει υπουργός αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης.

Κατατέθηκε, λοιπόν, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ήδη από την ανακοίνωσή της προεκλογικά.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις και θα έχουν δεκαετή διάρκεια, ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Ακόμη, οι αρμοδιότητες περνούν από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια και η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι αλλαγές έχουν σκοπό «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων που προβάλλονται και την κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης που είναι η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία, το ΕΣΡ αποκτά μόνο ελεγκτικές αρμοδιότητες, οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα έχουν δεκαετή διάρκεια και θα δίδονται με βάση τα έσοδα του καναλιού, το ετήσιο κόστος λειτουργίας του.

Ο διαγωνισμός θα διενεργείται από τον αρμόδιο υπουργό, ενώ η τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία θα ορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Νέα Δημοκρατία βγάζει δύο πρόσωπα προς τα έξω σε σχέση με την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Αφενός, επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να βγάλει την «στολή της χούντας», όπως ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν υποστηρίζει τους καναλάρχες αλλά ζητά αδειοδότηση των σταθμών με καθαρούς κανόνες.

Τόνισε πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν προσωρινές άδειες ενώ αναγνώρισε πως για το 2016 δεν έχουν ανανεωθεί οι άδειες καθώς όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν έχει κάνει ακόμα ότι είχαν κάνει οι προκάτοχοι του, δηλαδή με τροπολογία να δώσει παράταση στις προσωρινές άδειες.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει μεγάλο αριθμό καναλιών απάντησε πως αυτό θα το κρίνει η αγορά ενώ είπε πως οι επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες.

Και, αφετέρου, επαναφέροντας την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για «νταβατζήδες», όταν η κυβέρνησή του προωθούσε το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο», ο Βύρων Πολύδωρας αναφέρει πως «με το “νομοσχέδιο Παππά” τίθενται κανόνες εφαρμογής της συνταγματικής νομιμότητας και μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των “νταβατζήδων”, όπως έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής.»

«Είναι ωραίο να καταγγέλλεται ανέξοδα η "διαπλοκή" καναλαρχών-τραπεζιτών και συστημικών κομμάτων, καθώς και προστατευομένων προσώπων, που "κοσμούν" κατ' επάγγελμα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σαλόνια. Νόμιζαν, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι μπορούν να τα πράττουν δημοκοπούντες και αβλαβώς. Αλλά έρχεται η ώρα της αλήθειας. Αυτή είναι τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Πολύδωρας ο οποίος έχει διατελέσει, επίσης, κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υφυπουργός Προεδρίας-Τύπου.

«Όσοι και όποιοι προβάλλουν ωρυόμενοι, με δουλόφρονα φανατισμό μάλιστα, διάφορα «προσχήματα» δικονομικού τύπου για αναρμοδιότητα της Βουλής και άλλα κούφια παρόμοια, που αποσκοπούν στη διαιώνιση του καθεστώτος των βαρόνων της «διαπλοκής», απλά, όχι μόνον αποκαλύπτονται αλλά και εκτίθενται αυτοεξευτελιζόμενοι», τόνισε ο κ Πολύδωρας.

(Με πληροφορίες από «Πρώτο Θέμα», «Το Ποντίκι», Φωτογραφία: Eurokinissi)

Ειδήσεις: 

7 Σχόλια

Ο αριθμός τηλεοπτικών σταθμών τυπικά υπολογίζεται με βάση τη διαφημιστική αγορά (είναι κερδοσκοπικές δραστηριότητες που πουλάνε διαφημίσεις, το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι η συσκευασία του προϊόντος). Ουσιαστικά, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις γίνονται βιώσιμες με παράνομους τρόπους (αν θεωρήσουμε παρανομία τη διαπλοκή - σ' αυτό το σημείο αρκετοί θα εκφράσουν αντιρρήσεις, είναι αυτοί που βάζουν το κέρδος πάνω απ' όλα, τους ξέρουμε).

Και γίνονται βιώσιμες μέσω διαπλοκής γιατί το διαφημιστικό πακέτο δεν φτάνει για όλες. Έτσι χτίστηκε ένα ιδιαίτερα σφιχτό πλέγμα συμφερόντων ανάμεσα σε κόμματα, τράπεζες, εθνικούς εργολάβους και τηλεοπτικά αστέρια που αλληλουποστηρίζονται. Στο παιχνίδι μέχρι πρότινος έπαιζαν τα κόμματα εξουσίας. Τώρα στην πιάτσα εμφανίστηκε ο Σύριζα και χάλασε η ισορροπία δυνάμεων κάνοντας αναγκαία την αναδιανομή της τράπουλας. Εμείς, το "κοινό", δεν συμμετέχουμε στο παιχνίδι.

Ως αποτέλεσμα, καναλάρχες (εθνικοί εργολάβοι, εφοπλιστές, πετρελαιάδες), κόμματα πρώην εξουσίας, τραπεζίτες, κ.λπ. κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την κατάσταση στα χέρια τους, μιλώντας για αντισυνταγματική εκτροπή και για επίθεση της κυβέρνησης κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Πώς να πιστέψουμε, λοιπόν, ότι ανησυχούν για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία οι διάφοροι της αντιπολίτευσης (είναι ανέκδοτο να ανησυχεί για τη δημοκρατία ο Δένδιας, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης); Αβίαστα έρχεται στο μυαλό η άλλη εξήγηση: οι δυνάμεις της διαπλοκής παίζουν τα ρέστα τους για να διασωθούν. Και στην προσπάθειά τους αυτή ανακαλύπτουν την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας (τους απάντησε μια χαρά ο Κατρούγκαλος). Αν το παιχνίδι ήταν καθαρό, θα δυσκολευόταν πάρα πολύ η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τον αριθμό 4. Αλλά είναι σικέ το παιχνίδι, τα λεφτά θα τα έβρισκαν από αλλού.

Τα (4) νέα κανάλια θα είναι <<αντικειμενικά>> σαν το BBC(;) ας πούμε ή τα ίδια με αυτά που έχουμε;

Τι εννοείς "αντικειμενικά"; Μιλάμε για ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που θεωρητικά ενδιαφέρονται για ένα κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, η αντικειμενικότητα δεν προβλέπεται. Είναι αντικειμενική μια διαφήμιση;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.