Βλάσης: Ποιος φταίει για το κλείσιμο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης;

Βλάσης: Ποιος φταίει για το κλείσιμο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης;

Φεβρουάριος 05, 2016 - 16:39
4 σχόλια

Τον έντονο προβληματισμό του για την προβληματική λειτουργία και το αβέβαιο μέλλον των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στην Αρκαδία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα εξέφρασε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης.

Δυστυχώς κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης των τμημάτων, τα οποία ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 01/12/2015, με φυσικό επακόλουθο τη σημαντική μείωση προγραμμάτων για το τρέχον έτος. Κι όλα αυτά όταν το φυσικό αντικείμενο (υλοποίηση προγραμμάτων) του παρόντος έργου μετά την παράταση που δόθηκε πέραν της 30/06/2015, λήγει στις 29/02/2016 για τους άξονες ΑΠ7 και ΑΠ8 (περιφέρειες εκτός Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου), ενώ για τον άξονα ΑΠ9 (Στερεά Ελλάδα και νησιά Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους) στις 31/7/2016.

Η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου και η διάθεση για τις ανάγκες του ενός απειροελάχιστου μέρους από τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020” καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους.

Με βάση τα παραπάνω ο Κώστας Βλάσης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα προχωρήσει στη χρονική παράταση της λειτουργίας των ΚΔΒΜ και των ενεργών συμβάσεων των στελεχών των ΑΠ 7 και 8 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2016. Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχεδιασμός (και ποιος είναι αυτός) για την έναρξη της νέας φάσης του έργου από το Σεπτέμβριο του 2016 αλλά και η πρόθεση δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική που θα διασφαλίζει τη λειτουργία των ΚΔΒΜ.

Παραθέτουμε την ερώτηση

Αθήνα, 1η Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αρ. Πρωτ.: 2802

 

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη

 

Θέμα: Σε κίνδυνο ο θεσμός των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης

Η λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης σε 235 Δήμους της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει λειτουργήσει ευεργετικά για παραπάνω από 250.000 συμπολίτες μας, που έχουν παρακολουθήσει δωρεάν τμήματα μάθησης σε αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως οι ξένες γλώσσες και οι νέες τεχνολογίες. Η δια βίου μάθηση παρέχει σε εργαζόμενους αλλά και ανέργους τους εργαζόμενους τη δυνατότητα προόδου και εξέλιξης και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δυστυχώς κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης των τμημάτων, τα οποία ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 01/12/2015, με φυσικό επακόλουθο τη σημαντική μείωση προγραμμάτων για το τρέχον έτος. Κι όλα αυτά όταν ο φυσικό αντικείμενο (υλοποίηση προγραμμάτων) του παρόντος έργου μετά την παράταση που δόθηκε πέραν της 30/06/2015, λήγει στις 29/02/2016 για τους άξονες ΑΠ7 και ΑΠ8 (περιφέρειες εκτός Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου), ενώ για τον άξονα ΑΠ9 (Στερεά Ελλάδα και νησιά Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους) στις 31/7/2016.

Η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου και η διάθεση για τις ανάγκες του ενός απειροελάχιστου μέρους από τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020” καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους.

Κατόπιν αυτών,

 

Ερωτάται, ο κ. Υπουργός

α)   Αν θα προχωρήσει στη χρονική παράταση της λειτουργίας των ΚΔΒΜ και των ενεργών συμβάσεων των στελεχών των ΑΠ 7 και 8 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2016.

β)  Αν υπάρχει σχεδιασμός (και ποιος είναι αυτός) για την έναρξη της νέας φάσης του έργου από το Σεπτέμβριο του 2016 αλλά και η πρόθεση δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική που θα διασφαλίζει τη λειτουργία των ΚΔΒΜ.

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Βλάσης


4 Σχόλια

Eσεις ρε,42 χρόνια διαλύσατε την χώρα.Αγνοείς τα κατορθώματα του κόμματος σου;;;;Εμεις δεν τα ξεχάσαμε.......

Τι σχέση έχουν όλα αυτά βρε παιδιά με τα ΚΔΒΜ που προσφέρουν προγράμματα στα οποία οι πολίτες και γνώσεις αποκτούν και τον χρόνο τους περνούν ευχάριστα και δημιουργικά; ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.