«Ταφόπλακα» στον ΠΕΣΔΑ βάζει η κυβέρνηση

«Ταφόπλακα» στον ΠΕΣΔΑ βάζει η κυβέρνηση

Δεκέμβριος 16, 2015 - 09:18
4 σχόλια

Τσιρώνης: Η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου ακυρώνεται και θα επαναπροκηρυχθεί

Η απόφαση έχει ληφθεί: η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης είπε ότι και οι θεσμοί είναι σύμφωνοι με αυτή την κυβερνητική απόφαση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη ΣΔΙΤ της Ηπείρου, για την οποία ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι θα προχωρήσει «με μικρές βελτιώσεις». Παράλληλα, αναμένεται εντός 24ώρου να δημοσιευθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία αποκτά θεσμική ισχύ ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα.

Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», ο κ. Τσιρώνης υποστηρίζει η θέση της κυβέρνησης για τη ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου δεν έχει αλλάξει, την ώρα που αναμένεται να δημοσιευθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου της απόφασης με την οποία εγκρίνεται ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα (ΕΣΔΑ). «Το θέμα αυτό έχει ξεκαθαρίσει. Στην τελευταία σύσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, οι θεσμοί συμφώνησαν ότι κανένα έργο δεν μπορεί να παραβαίνει τον νέο ΕΣΔΑ. Επίσης, ολόκληρη η κυβέρνηση ομόφωνα υποστηρίζει ότι το έργο πρέπει να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί. Επομένως παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας». Πότε θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός;

Σύντομα

 

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ

Η εφημερίδα ρώτησε τον υπουργό αν το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταλήξει στο μοντέλο που πιστεύει ότι θα λύσει το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και ο κ. Τσιρώνης απάντησε:
«Γνωρίζουμε τι θέλουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Μάλιστα δεν θα καθυστερήσουμε από ενστάσεις, γιατί οι Δήμοι είναι με το μέρος μας. Επιπλέον θα προβλέπουμε μικρότερα έργα, οπότε θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να κατασκευαστούν και θα κερδίσουμε μέρος από τον χαμένο χρόνο».
Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει την επανεξέταση και της ΣΔΙΤ της Ηπείρου, τελικώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση θα προχωρήσει:

«Όλα τα έργα επανεξετάζονται», είπε ο υπουργός. «Κάποια χρειάζονται μικρές βελτιώσεις, κάποια μεγάλες και κάποια πρέπει να

επαναπροκηρυχθούν. Το έργο της Ηπείρου είναι το πιο κοντινό στον νέο σχεδιασμό και μπορεί να εγκριθεί με μικρές βελτιώσεις», λέει ο κ. Τσιρώνης.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Η ΣΔΙΤ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

Πάντως σε ό,τι αφορά τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης με τον επικρατήσαντα στον διαγωνισμό. «Στις 22 Δεκεμβρίου η σύμβαση θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της», λέει στην «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να σταματήσουμε. Το έργο είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα από την τρόικα και ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε άμεσα. Το έργο είναι ευθυγραμμισμένο με τον εθνικό και τον περιφερειακό σχεδιασμό, έχει εγκριθεί από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Οπότε σε ποια βάση θα ακυρωθεί;».

Η εφημερίδα ρώτησε τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν η Περιφέρεια υπογράψει τη σύμβαση και μετά το έργο ακυρωθεί, και ο κ. Τατούλης απάντησε: 

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αν δεν θέλουν το έργο, που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην το θέλουν, πρέπει να το ακυρώσουν με νόμο. Αν τολμούν, λοιπόν, πολιτικά, ας φέρουν νόμο να το ακυρώσουν. Ειδάλλως το έργο θα γίνει

 

 

 


4 Σχόλια

Κόλαφος για την Περιφέρεια η απόφαση Τσιρώνη. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και με τα 95 στα 100 που έχουν κάνει μέχρι τώρα διαφωνώ. Η συγκεκριμένη απόφαση Τσιρώνη είναι όμως 100% σωστή. Η λύση της Περιφέρειας ήταν ΑΣΥΜΦΟΡΗ για τους πολίτες της. Πολύ υψηλό κόστος ανά τόνο, πολύ μεγάλο πλαφόν για την ελάχιστη ποσότητα, μια τεράστια μονάδα επεξεργασίας αντί για πολλές μικρές και μεσαίες. Εύγε στον Τσιρώνη. Περαστικά στους υπόλοιπους.

Ο Τσιρώνης που θα καθόταν από τον Πέτρο στο σκαμνί, επέστρεψε και έκανε το αυτνόητο : Ακύρωσε ένα έργο που βρωμούσε από την αρχή. Εγγυημένες ποσότητες με 80 ευρώ τον τόνο χωρίς φπα και στην πόρτα τους; Σύμμικτα απορρίμματα στον ίδιο κάδο; Μεταφορά από την Κόρινθο και το Λουτράκι στην άλλη άκρη και τα έξοδα στον δημότη; Τι λέτε ρε παιδιά; 2015 έχουμε και μπορούμε και ανακύλωση να κάνουμε και λεφτά να γλιτώνουμε και να προσέχουμε επιτέλους το τόπο μας.

Τι έγινε ρε Πέτρο και σε άδειασαν όλοι?? ακόμα και η ΤΕΡΝΑ ρε Πέτρο??? έφτασε το τέλος Πέτρο.....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.