Τατούλης: Δεν θα χαρακτηρίσω τη στάση του κ. Τσιρώνη σε ό,τι αφορά το έργο των απορριμμάτων (vid)

Τατούλης: Δεν θα χαρακτηρίσω τη στάση του κ. Τσιρώνη σε ό,τι αφορά το έργο των απορριμμάτων (vid)

Νοέμβριος 28, 2015 - 14:11
2 σχόλια

Συνεδρίασε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

Το «παρών» έδωσε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος και ανέλυσε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο προχωρεί η κυβέρνηση. Ο κ. Τατούλης απάντησε στα κόφτα ερωτήματα τα οποία του έθεσαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας και τα οποία είχαν να κάνουν με τα χρήματα τα οποία θα δοθούν για το έργο, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους, τους έθεσε το δίλημμα: με την κυβέρνηση που προτείνει μικρές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε κάθε Δήμο ή με τον ΠΕΣΔΑ;

Ο περιφερειάρχης μίλησε για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από το 2011 όταν και ανέλαβε την ηγεσία της Περιφέρειας και για τα πρόοδο που έχει κάνει το έργο αλλά και για τις καθυστερήσεις που έχει υποστεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Τόνισε ότι όταν ξεκίνησε το έργο, υπήρχε μεγάλη πίεση, καθώς έπρεπε άμεσα να βρεθεί μια οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία είχαν πνίξει την Περιφέρεια, όπως και τα πρόστιμα.

Σημείωσε ότι από 1-1-16 υπάρχει κίνδυνος τα τυροκομικά προϊόντα της Περιφέρειας να μην μπορούν να λάβουν πιστοποιήσεις αν δεν βρεθεί μια λύση για τη διαχείριση των προϊόντων που προκύπτουν από τις τυροκομικές μονάδες.
Ακόμη, μίλησε για τις ΣΔΙΤ, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες και βοηθούν σημαντικά έργα.

Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια παρά τις «τρικλοποδίες» που τους βάζουν στο έργο, το προχωρεί με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία έχουν δικαιώσει το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το έργο αυτό όταν ξεκίνησε, όπως και τώρα, είναι σύμφωνο με τον ΠΕΣΔΑ και με τα όσα ισχύουν. Είναι περίεργο το πώς η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε ανάλογο έργο ΣΔΙΤ να προωθηθεί στην Κοζάνη και να αρνείται να προχωρήσει το πράσινο έργο της Περιφέρειας, σημείωσε.
Όσο για τη χρηματοδότη των 68 εκατ. ευρώ, τα οποία υπάρχουν για το έργο της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύουν τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση και ότι ο κωδικός για τα χρήματα αυτά προορίζονται μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι για άλλα έργα της Περιφέρειας. Τόνισε ότι αυτά τα χρήματα εξασφαλίζουν το 50% της ολοκλήρωσης του έργου, φέροντας ακόμα πιο κοντά στην παράδοσή του.

Αν αυτά τα χρήματα δεν δοθούν για τη διαχείριση, θα χαθούν

Σκληρή ήταν και η επίθεση στον κ. Τσιρώνη ο οποίος, όπως είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων της θέτοντας τέτοια διλήμματα. Επίσης, ανέφερε ότι ο υπουργός έκανε έναν ΕΣΔΝΑ ο οποίος ήταν παράνομος και αποσύρθηκε. Και, όπως τόνισε, το υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο έργο της Περιφέρειας, καθώς έχει γίνει διεθνής διαγωνισμός και το υπουργείο έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάμειξής τους στο έργο. Σε ερωτήσεις των δημάρχων για το ποιος από τους δύο τους εμπαίζει, ο κ. Τατούλης είπε ότι δεν θέλει να χαρακτηρίσει τη στάση του κ. Τσιρώνη και της κυβέρνησης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, είπε ότι το έργο πάρει να προχωρήσει γιατί ήδη τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και οι Δήμοι δεν μπορούν να τα αντέξουν

Τέλος, μίλησε για τη δυσκολία αποπεράτωσης των έργων της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους γιατί δεν θα μπορούν να αδειοδοτηθούν τα έργα, καθώς η νομοθεσία είναι πολύ ακριβής και επιτρέπει μόνο στα ποιοτικά πράσινα έργα να ολοκληρωθούν.

Έφη Καστραντά

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τατούλης: Δεν θα χαρακτηρίσω τη στάση του κ. Τσιρώνη


2 Σχόλια

Ασε ρε Πετραν 5 χρόνια προσπαθείς να λύσει το πρόβλημα και αντί να το λύσεις δημιουργείς νέα. Προσπαθείς να φτάσει τον τόνο στο θεό για ευνόητους λόγους....

Βρέθηκε επιτέλους ένας υπουργός να σε βάλει στη θέση σου Πετράν στο έγκλημα που ετοιμάζεσαι να κάνεις χρεώνοντας τους πολίτες με υπέρογκα ποσά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.