Παπαηλιού: Να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ ώστε να μείνουν οι νέοι στην Αρκαδία

Παπαηλιού: Να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ ώστε να μείνουν οι νέοι στην Αρκαδία

Νοέμβριος 26, 2015 - 14:02
2 σχόλια

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Γιώργος Παπαηλιού έθεσε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, καθώς, όπως υποστηρίζει, το ζήτημα δεν είναι απλώς να απορροφηθούν τα κονδύλια αυτά, που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση κοινωνικών δράσεων σε ορεινές και προβληματικές περιοχές, όπως η Αρκαδία, με σκοπό οι νέοι που ζουν εδώ, να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους.

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του έθεσε τον προβληματισμό του επάνω στην προσπέλαση των αγκυλώσεων που δημιουργεί η διαφοροποίηση της κυβερνητικής και της αυτοδιοικητικής πολιτικής, αλλά και η διαφοροποίηση ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, επάνω στην απορρόφηση των κονδυλίων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο, όπου Περιφέρεια και Κράτος έχουν διαφορετική προσέγγιση για τη λύση του και αναρωτιέται αν αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί με τη δημιουργία νέου κανονιστικού πλαισίου ή μέσω της επίτευξης συναίνεσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ακραίο παράδειγμα της ΣΔΙΤ υποδεικνύει το βάθος της διαφοράς πολιτικής και φιλοσοφίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

Τοποθέτηση  του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής (κατά την ακρόαση του υφυπουργού Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού Α. Χαρίτση και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή) 

24.11.2015
 
Είναι γεγονός, ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και συνακόλουθα του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Tα έργα 2007-2013 που θα περιληφθούν ως γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ θα απορροφήσουν πόρους από αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι βέβαιο, ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη συμφωνία;

Ο προσανατολισμός, οι επιλογές και προτεραιότητες, του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να αποσκοπούν στη βέλτιστη οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα. Δεν πρέπει να υπάρξει διασπορά πόρων, αντίθετα πρέπει να αναπτυχθούν συνδυαστικές δράσεις, που να εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να περιλάβει, εκτός των άλλων, δράσεις κοινωνικής οικονομίας και εν γένει δράσεις για ορεινές-προβληματικές περιοχές, όπως η Αρκαδία, ώστε να παραμείνουν και να εργασθούν δημιουργικά οι έστω ελάχιστοι νέοι που κατοικούν σ΄ αυτές.

Επειδή το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, εκτός των τομεακών προγραμμάτων που εντάσσονται στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, και περιφερειακά προγράμματα που είναι αντικείμενο σχεδιασμού και διαχείρισης από τις περιφέρειες, τίθεται το ερώτημα: Αν υπάρχουν, και υπάρχουν, διαφορές αναπτυξιακής κατεύθυνσης μεταξύ κεντρικού κράτους και περιφερειών, αλλά και μεταξύ περιφερειών και πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, πώς θα αρθούν αυτές οι διαφορές; Βάσει αλλαγής του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου ή στη βάση προσπάθειας επίτευξης συναίνεσης;         

Το παράδειγμα του τρόπου διαχείρισης των απορριμάτων στην Πελοπόννησο είναι βέβαια χαρακτηριστικά ακραίο, λόγω και των σκανδαλωδών όρων της σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΤΕΡΝΑ, όμως αναδεικνύει το πρόβλημα της διαφοράς προσέγγισης και φιλοσοφίας. Η συμφωνία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νέου ΕΣΔΑ (αποκεντρωμένη διαχείριση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, δημοτικός έλεγχος), που αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων.
 
Συμπερασματικά, για το νέο ΕΣΠΑ, ο προσανατολισμός πρέπει να είναι  όχι η απορρόφηση, αλλά η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.


2 Σχόλια

Τσιτάτα και Ευχολόγια άνευ ουσίας . Πολιτική επιπέδου νηπιαγωγείου σε εποχή πολύ πολύ δύσκολη. Πάμε για φούντο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.