Το φονικό σκαθάρι «σκοτώνει» και τους φοίνικες της Αρκαδίας

Το φονικό σκαθάρι «σκοτώνει» και τους φοίνικες της Αρκαδίας

Νοέμβριος 25, 2015 - 10:39
4 σχόλια

Με απόφαση του ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας οριοθετεί περιοχές της Αρκαδίας προκειμένου να εξαλειφθεί ο επιβλαβής οργανισμός με την ονομασία Rhynchophorus  Ferrugineus ο οποίος προσβάλει τα φοινικοειδή της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας

Για την περιοχή της Αρκαδία καθορίστηκαν δυο μολυσμένες ζώνες, στις οποίες έχει επιβεβαιώθηκε σε φοίνικες η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus.

Η πρώτη μολυσμένη ζώνη περιλαμβάνει τα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Τροπαίων και Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας.

Η δεύτερη μολυσμένη ζώνη περιλαμβάνει τη Δημοτική Κοινότητα Άστρους του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.  

Η απόφαση αναφέρει:

Καθορίζουμε δύο ουδέτερες ζώνες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus.

Η πρώτη ουδέτερη ζώνη περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Δημητσάνας και Κοντοβάζαινας του Δήμου Γορτυνίας, τη Δημοτική Ενότητα Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης και τις Τοπικές Κοινότητες Άνω Καρυών, Ίσιωμα Καρυών, Καστανοχωρίου, Λύκαιου και Λυκόσουρας του Δήμου Μεγαλόπολης.

Η δεύτερη ουδέτερη ζώνη περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, την Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου του Δήμου Τρίπολης και την Τοπική Κοινότητα Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Επίσημα μέτρα στις οριοθετημένες ζώνες :

i) άμεση κοπή, καταστροφή και ταφή σε βάθος άνω των 2 μέτρων όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών των οποίων το επίπεδο προσβολής είναι μη αναστρέψιμο.

Όπου είναι δυνατό και κρίνεται σκόπιμο θα γίνεται δενδροχειρουργική για καταστροφή προσβεβλημένων ιστών και καθαρισμό του ακραίου μεριστώματος.

Πριν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα θα απλώνεται κάτω από το φυτό δίχτυ, με διατομή οπών μικρότερη από 1 mm, με το οποίο θα καλύπτονται και θα μεταφέρονται τα κομμένα τεμάχια του φυτού.

ii) εφαρμογή εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των ενεργειών καταστροφής και δενδροχειρουργικής στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού, στη θέση κοπής του φυτού και στον τόπο γύρω από τη θέση κοπής.

iii) εφαρμογή εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε όλα τα γειτονικά φοινικοειδή.

iv) καταγραφή και έλεγχος όλων των φοινικοειδών.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμόζονται παρουσία φυτοϋγειονομικού ελεγκτή.

Δ. Απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών χωρίς να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Η διακίνηση φοινικοειδών από τις οριοθετημένες ζώνες προς άλλες περιοχές θα γίνεται μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, και εφόσον :

I ) τα φυτά ήταν τοποθετημένα σε χώρο περιφραγμένο από όλες τις πλευρές και την οροφή με δίχτυ διαμέτρου οπής μικρότερη από 1  mm, με διπλές εισόδους και ελεγμένο με την τοποθέτηση φερομονικής παγίδας

ii) δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις του επιβλαβούς οργανισμού κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που διενεργούνται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες

iii ) συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και θα διακινούνται σε κλειστούς περιέκτες ή υπό πλήρη κάλυψη με δίχτυ διαμέτρου οπής μικρότερη από 1 mm

 


4 Σχόλια

Αυτό το δέντρο δεν υπήρχε στην χώρα μας. Το έφεραν πριν 4-5 δεκαετίες. Κάπου είναι και λογικό αυτό που συμβαίνει. Εδώ είδαμε φοίνικα και στην Τρίπολη στα 650 μέτρα υψόμετρο.

Χάθηκε να φυτευτούν δέντρα ενδημικά στην Ελλάδα; Οι φοίνικες μας λείπανε...Γιατί δεν φυτεύετε και κανένα μπαομπάμπ;

Άρε σχολιαστές της καρέκλας. Έπρεπε να είχατε κανέναν φοίνικα στην αυλή σας, που να τον είχατε μεγαλώσει από σπόρο εδώ και 30 χρόνια και να τον βλέπατε τώρα να τον τρώει το σκαθάρι. Αλλά τι να πω που το μόνο φυτό που γνωρίζετε είναι η βρούβα..... Είστε άξιοι της τύχης σας και της γνώσης σας.

Οι φοίνικες στο δημοτικό σχολείο του Άστρους είναι πάνω από 100 χρόνια εκεί, και γενικά σε όλη την Κυνουρία υπάρχουν χιλιάδες φοίνικες που πρέπει να τους ξεχάσουμε σιγά σιγά. Κρίμα και πάλι κρίμα. Ο μόνος που δικαιώνεται είναι ο Σμυρνιωτης, για το έγκλημα με τους φοίνικες στο Μαλλιαροπουλειο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.