Πέθανε ο εμπνευστής της «ΙΟΝ», Αρκάς Ιωάννης Κωτσιόπουλος

Πέθανε ο εμπνευστής της «ΙΟΝ», Αρκάς Ιωάννης Κωτσιόπουλος

Νοέμβριος 24, 2015 - 12:51
2 σχόλια

Με καταγωγή από τα Λιθοβούνια

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια παρέα φίλων είχε την έμπνευση να συστήσει μια εταιρία για την παραγωγή σοκολάτας. Και η σοκολάτα Ίον ήταν, είναι και θα είναι η «πρώτη μας αγάπη και παντοτινή». Η σοκολάτα που αγαπάμε εδώ και δεκαετίες έχασε τον εμπνευστή της.

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, και άφησε παρακαταθήκη τη γλυκιά σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ».

Η σολολατοβιομηχανία πήρε το όνομά της από το «ίον το εύοσμο», τον μενεξέ, πριν από 80 χρόνια. Η ΙΟΝ είναι εύρωστη και υγιείς εταιρία, και μία παό τις ισχυρότερες ετικέτες στον χώρο των τροφίμων, αλλά και πρότυπος εταιρία για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων έφτιαξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται και σήμερα. Ύστερα από πέντε χρόνια αργότερα ενώθηκαν με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά.

Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο και ο δεύτερος, ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας. Ύστερα από κάποια χρόνια, κατάφερε να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της. Η ΙΟΝ στάθηκε στα πόδια της και μετά τον πόλεμο, χάρη στην Ίον Αμυγδάλου, που βγήκε στην αγορά το 1947. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο έως χθες πρόεδρος της ΙΟΝ κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπήκε στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή.

Ο κ. Κωτσιόπουλος και ο κ. Καρκαζής, δύο πεισματάρηδες Αρκάδες που συνδέθηκαν από φοιτητές, κληρονόμησαν την περιουσία των ιδρυτών αδελφών Κωτσιόπουλων και πήραν στα χέρια τους το 100% των μετοχών της ΙΟΝ ΑΕ. Από τα Λιθοβούνια της Αρκαδίας ο πρώτος και από τις Ρίζες Τεγέας της Αρκαδίας ο δεύτερος, σπούδασαν μαζί οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και έδωσαν όρκο φιλίας. Αυτοί οι δύο επιχειρηματίες είχαν τον έλεγχο από κοινού της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας σοκολάτας και αυτοί όριζαν την τύχη της.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Να πουμε οτι στα 3 εργοστασια του που λειτουργουν στην Ελλαδα απασχολει 900 Ελληνες εργαζομενους. Ουδεποτε προσελαβε αλλοδαπο. Φιλος μου που ειναι στο εργοστασιο του φαληρου μουχει πει οτι οποια σοκολατα ειχε την παραμικρη ατέλεια πεταγοταν αμεσως αφου καταβρεχονταν με πετρελαιο. Απιστευτα στανταρτς καθαριοτητας&ποιοτητας.Υπαρχουν θαρρώ 2 αξιολογες κορες που με τους γαμπρους του Κωτσιοπουλου θα συνεχισουν ελπιζω την λαμπρη αυτη πορεια.

Oχι.Παιδια δικα του δεν ειχε.Εχει ομως ικανοτατα ανηψια που οπως αυτος θα συνεχισουν το εργο του,οπως εκανε και αυτος οταν παρελαβε απο τον θειο του Κ.ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟ.Παντως εκεινο που ελεγε ηταν οτι ολοι οι εργαζωμενοι των εταιριων του (και το πιστευε)ηταν παιδια του.Εγω σαν εργαζομενος υπαλληλος του για45 περιπου χρονια εχω να πω.Κυριε Γιαννη σας ευχαριστω για ολα.Εαν οι βιομηχανοι μας ηταν σαν εσας,η Ελλαδα μας θα ηταν ανωτερη απο την Γερμανια.Καλο παραδεισο Κυριε Γιαννη και ο καλος Θεος να σε εχει υπο την σκεπη του.Ειμαι υπερηφανος και ευτυχης που δουλεψα για εσας.Με αγαπη και σεβασμο ΣΤΕΛΙΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.