Αρκαδία: Παράθυρο του κόσμου (vid)

Αρκαδία: Παράθυρο του κόσμου (vid)

Οκτώβριος 07, 2015 - 16:17
2 σχόλια

Ένα βίντεο από την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου

Την Αρκαδία υμνεί η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου , σε ένα βίντεο υπό τον τίτλο «Αρκαδία: Παράθυρο του Κόσμου», το οποίο σας παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για μια περιήγηση διάρκειας περίπου μισής ώρας στον τόπο της άγριας φυσικής ομορφιάς, του πολιτισμού, της εθνεγερσίας, τον τόπο που γέννησε ιδέες, οράματα, τον τόπο που σήμερα αποτελεί σταθερό προορισμό αναψυχής και γνώσης, την Αρκαδία.

«Είναι τυχερός ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Αρκαδία τις μέρες του Πάσχα», σημειώνει ο αφηγητής, ο οποίος μέσω της διήγησής του κυκλώνει τον νομό μας και παρουσιάζει όλα τα σημαντικά μνημεία και χωριά της Αρκαδίας. 

Ξεκινάμε βόρεια της Τρίπολης, στις παρυφές του Μαινάλου, το Λιμποβίσι, τα χώματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Περνάμε αντίκρυ στην Αλωνίσταινα, το ορμητήριο των Κολοκοτρωναίων, στην Ανατολική Μαντινεία, όπου συναντά κανείς ανεξίτηλα τα ίχνη της παλαιάς αίγλης.  Φτάνουμε στη Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών, όπου έχει ταφεί ο Νεομάρτυρας Δημήτριος, στην ομηρική Ερατινή, στη Μαντινεία, στα ερείπια της Αρχαίας Νεστάνης και στο σημερινό κεφαλοχώρι, που το συντροφεύει το μοναστήρι της Παναγιάς Γοργοεπηκόου. 

Πάμε στη Γορτυνία, στην αρχόντισσα της Αρκαδίας, όπως αναφέρεται στο βίντεο, στα Μαγούλιανα, στον Άγιο Νικόλαο στο Βαλτεσινίκο και θυμόμαστε το παραδοσιακό αλώνισμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Επισκεπτόμαστε το κάστρο της Άκοβας, την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, τη Στεμνίτσα με τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, το φαράγγι του Λούσιου, όπου λούστηκε ο μικρός Δίας από τη μάνα του, Ρέα, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τη Μονή Φιλοσόφου, το πρώτο κοινόβιο μοναστήρι, το Κρυφό Σχολειό, τα τείχη της Αρχαίας Γόρτυνας με το Ιερό του Ασκληπιού, την Αρχαία Βρένθη, την Καρύταινα, με το σημαντικότατο κάστρο της. Και μετά, ξεπροβάλλει η Μεγάλη Πόλις, η πρωτεύουσα του Κοινού των Αρκάδων του Επαμεινώνδα, το Λύκαιον όρος και οι Άνω Καρυές, και θυμόμαστε τα Λύκαια, τους αρχαίους αθλητικούς αγώνες. Βλέπουμε το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα δέντρα στη σκεπή, τη λίμνη Τάκα που διευκολύνει τη μετανάστευση πολλών παρυδάτιδων πουλιών, και από τον Ταΰγετο περνάμε στην Κυνουρία.

Εκεί τα Άνω Δολιανά, ο Πλάτανος, ο Άγιος Πέτρος, το Καστρί, όλα τα ορεινά χωριά, οι γραφικοί οικισμοί και το γαλάζιο των ακρογιαλιών της Αρκαδίας, η παραλία του Τυρού. Το Λεωνίδιο και ο κήπος του Διόνυσου, οι ποιητές και οι λόγιοι, ενώ, σε μικρή απόσταση από το Λεωνίδιο, το ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Έλωνας.

«Αρκαδία. Μια γωνιά της Ελλάδας με σπάνιες ιδιαιτερότητες, ένας τόπος μυθικός, απροσδόκητος και λαμπερός, όπως η διαδρομή της μέσα στον χρόνο», τονίζει ο Μάριος Κυπριανίδης στο τέλος της αφήγησής του. Απολαύστε το.

Video: 

Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου - ΑΡΚΑΔΙΑ ¨ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ¨


2 Σχόλια

Ως πρόεδρος της Ενωσης Αρκάδων Χαλανδρίου θλω να σας ευχαριστήσω γιά την προβολή του ντοκυμαντερΑΡΚΑΔΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και για το σχολιασμό σας. θέλω να σς παρακαλέσω εαν υπαρχει δυνατότητα διόρθωσης στην αρχή εχετε ενα μικρο λάθος γραφετε χολαργου ειναι χαλανδριου και παλι σας ευχαριστω πολυ .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.