Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς στην Αρκαδία (vid)

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς στην Αρκαδία (vid)

Σεπτέμβριος 04, 2015 - 10:12
4 σχόλια

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελεί αναντικατάστατη έκφραση πλούτου της πολιτιστικής μας πορείας μέσα στον χρόνο και ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος μας. Η προστασία και η ανάδειξη της πολυποίκιλης αρχιτεκτονικής μας παράδοσης αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, αφενός στο πλαίσιο του άρθρου 24 (παράγραφος 6) του Συντάγματος και αφετέρου ως απόρροια διεθνών υποχρεώσεων της χώρας τις οποίες έχει κυρώσει νομοθετικά το Ελληνικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, όμως, έρχεται ο νόμος 4178/13 με τον οποίον μπορούν ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών εντός παραδοσιακών οικισμών της Αρκαδίας να τις νομιμοποιήσουν.

Ο κ. Γιάννης Κανέλλης, πρόεδρος της Επιτροπής Εντάξεως Αυθαίρετων Κατασκευών σε οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων μίλησε στην κάμερα του Arcadia Portal για τους παραδοσιακούς οικισμούς της Αρκαδίας, αλλά και για τη διαδικασία υπαγωγής τους.
Όπως ανάφερε, οι παραδοσιακοί οικισμοί που εξέτασαν στη επιτροπή την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου βρίσκονται στην περιοχή της Γορτυνίας, ενώ η επιτροπή συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα για τους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται στο Λεωνίδιο και στο Άστρος. 

«Εξετάζουμε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν πριν από τις 28 Ιουλίου του 2011. Τα απαιτούμενα στοιχεία πρέπει να τα φροντίσουν οι μηχανικοί και να τα υποβάλουν στην επιτροπή. Ειδικά για παραδοσιακούς οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων, η επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου 24 αποφαίνεται μετά τη συγκέντρωση όλων των αιτημάτων υπαγωγής σε κάθε οικισμό και τη συνολική αξιολόγηση της διαμορφωμένης κατάστασης σε σχέση με τα μορφολογικά στοιχεία και τον χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού, ο οποίος δεν πρέπει να αλλοιώνεται με την εν λόγω υπαγωγή». 
Τα κριτήρια είναι τα ιδιαίτερα μορφολογικά και πολιτικά που απαιτούνται από τον κάθε οικισμό. Η επιτροπή της παρ. 9 του άρθρ. 24 μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής του αυθαίρετου κτίσματος στους ισχύοντες μορφολογικούς όρους και περιορισμούς του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 17 του ίδιου άρθρου.

Αυτός που είχε χτίσει κάποια αυθαίρετη κατασκευή μικρής κλίμακας και επιθυμεί να την εντάξει, μπορεί να υποβάλει όλα τα έγγραφα και να κάνει υπαγωγή στον νόμο και ύστερα θα περάσει από την επιτροπή.
Ο κ. Κανελλάκης, τέλος, μίλησε για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και για τα δικαιολογητικά.

Η Αρκαδία έχει αρκετούς χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς και οι ιδιοκτήτες με αυτόν τον νόμο έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές. Είναι  αρκετοί αυτοί που παρουσιάζονται στην επιτροπή, τόνισε ο πρόεδρος, γιατί ο νόμος είναι ευνοϊκός και προτρέπει στους πάντες να εντάξουν όλοι τα ακίνητα που έχουν και τις αυθαίρετες κατασκευές, καθώς οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να τα νομιμοποιήσουν, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τα μεταβιβάζουν.

Η ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών οικισμών της Αρκαδίας είναι σπουδαία, και η διατήρησή της είναι μια πρόκληση που αποδεικνύει, τελικώς, αν οι πολίτες αλλά και η Πολιτεία έχουν τη βούληση να σεβαστούν τόσο την αρχιτεκτονική παράδοση όσο και την πολιτιστική μας κληρονομιά στο σύνολό τους. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τις αυθαίρετες κατασκευές και πολλές φορές η εκάστοτε κυβέρνηση είχε δεσμευθεί όχι για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά για την καταστροφή τους.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Νομιμοποιούνται αυθαίρετα στους παραδοσιακούς οικισμούς


4 Σχόλια

Πότε οι μηχανικο,ί ως φορέας ή ατομικά, ζήτησαν κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής που προσβάλει βάναυσα το περιβάλλον και τον τρόπο που χτίσανε οι διπλανοί;

Ελλαδα η χωρα του αυθαιρετο!! Κοροϊδο που δεν εφτιαξες αυθαιρετο την εποχη των δανεικων τωρα ψηφισε Λαφαζανηδες και ψεκασμενους! Η Χρυση Αυγη ερχεται να ξεβρωμισουμε!

και γιατι να μην κανουν <a href="http://www.politikosmichanikos.gr/nomimopoiisi-authaireton">νομιμοποιηση αυθαιρετων</a>?? θα τους ζητησει κανενας τα ρεστα??

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.